Sağlıkçıların aklından geçen soru: Virüs güç mü kaybediyor?

featured

Koronavirüsün bulaşıcılık konusunda mutasyona uğrayıp uğramadığı sorusu son günlerde bilim insanlarının gündeminde. Sıcakların da artmasıyla virüsün güç kaybedeceği beklentisi var ancak sahada henüz yansıması somut olarak tespit edilmiş değil.

Bilim Kurulu üyesi Prof. Tevfik Özlü, virüsün mutasyonu ve sıcaklıkların artmasıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Hürriyet’ten Abdulkadir Selvi’ye konuşan Özlü, “Çok güçlü bir ışık değil. Henüz zayıf. Ancak umut verici” dedi.

Selvi’nin yazının satır başları şöyle:

Tevfik Özlü, “Sıcaklığın artması, nemin azalması ve güneş ışığındaki ultraviyole virüsün bulaşmasını zorlaştıracaktır. Yine D vitamini sentezi artacak, bu da bağışıklık sistemimizi daha da güçlü kılacaktır” diye tweet attı. Bunun üzerine kendisini arayıp sözlerini biraz daha açmasını istedim.

Virüsün dış ortamlardaki yaşama süreci ısıya bağlı olarak azalıyor. Sıcak havalarda daha inaktivite oluyor. Güneş ışığındaki ultraviyole, virüsün bulaşmasını zorlaştırıyor. Sevindirici üç gelişme var.

1- Isı artıyor.

2- Nem azalıyor.

3- Ultraviyole artıyor.

Tevfik Özlü bir noktaya daha dikkat çekti. O da D vitamini. Vücut direncimizi arttıran D vitamini sentezinin güneş ışığında çok hızlı olduğunu söyledi. “Ne kadar süre yeter” diye sordum. “20 dakika bile çok kıymetli” dedi.

Peki dünyayı kasıp kavuran koronavirüsün mutasyona uğradığına dair bir bilgi var mı? Bu nokta çok önemli. Çünkü biz SARS ve MERS’ten mutasyona uğradığı için kurtulmuştuk. COVID-19’la ilgili böyle bir gelişme var mı? Tevfik Özlü, “Mutasyona uğradığına dair ciddi bilgiler yayınlanıyor. Aslında mutasyon sürekli oluyor ama bulaşıcılık konusundaki mutasyonu kast ediyorum. Virüsün bulaşıcılığı konusunda da mutasyona uğradığı tespit edildi. O yönde de ciddi yayınlar oluşmaya başladı. Ancak bunun sahada tespit edilmesi lazım. Henüz o noktada değiliz” dedi.

Bilim Kurulu üyesi Özlü’ye bundan ne kadar umutlanmamız gerektiğini sordum. “Çok güçlü bir ışık değil. Henüz zayıf. Ancak umut verici” dedi.”

PROF MÜFTÜOĞLU: SARS GİBİ OLUR MU?

Prof. Dr. Osman Müftüoğlu da bugünkü köşesinde, virüsün güç kaybetme beklentisiyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Müftüoğlu şu ifadeleri kullandı:

Sahada görev yapan çok sayıda sağlıkçının aklında bugünlerde hep aynı soru var: Virüs güç mü kaybediyor?

İtiraf edeyim, son iki üç günde aynı soru benim de aklımdan geçti. Olabilir mi? Mümkün!

Tabloyu yorumlayan bazı uzmanlar da sahada çalışan sağlıkçılar ve benimle aynı kuşkuyu paylaşıyor. Son haftayı yorumlayan uzmanlar, virüsle enfekte olan hastalarda hastalığın salgının ilk günlerindeki kadar ağır seyretmediğini, örneğin başlangıçtaki kadar akciğer komplikasyonu (zatürre) ile karşılaşmadıklarını, ilk günlere oranla daha az hastayı yoğun bakıma yatırma veya entübe etme ihtiyacı duyduklarını, bu verilerin de virüsün güç kaybettiği anlamına gelebileceğini belirtiyorlar.

Umalım ki öyle olsun, umalım ki virüs başlangıçta küçük bir ihtimal olan güç kaybı sürecine beklenenden daha erken girsin.

Bir bilgi daha: Sadece bizde değil, diğer ülkelerin de çoğunda aktif hastalar arasında durumu kritik olanların sayısı azalıyor. Yoğun bakıma yatırılanların oranları yüzde 2’lerde seyrediyor ki, bu rakam başlangıçta yüzde 15’e kadar yükselmişti.

Dileyelim ki bu salgın da SARS salgınında olduğu gibi kapımızı çalan yazla birlikte kendiliğinden sönsün. Ama bilelim ki bütün bunlar şimdilik sadece bir dilekten ibarettir.”

Sağlıkçıların aklından geçen soru: Virüs güç mü kaybediyor?

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!