Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu aranın ardından yasa teklifinin 5’nci maddesi üzerindeki görüşmelere başladı.
Toplantının başında söz alan CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, kanun teklifi ile ilgili ortak bir konuda buluşmanın mümkün olmadığını belirterek, “Bunu Sayın Abdullah Güler’e de söyledim. Yani bir ötanazi çıkıyor ama onu besleyen bir sürü maddeler var. Onunla ilgili tartışma var. Tüm sorumluluk hala belediyelere veriliyor. Bakın 2004’ten bugüne kadar gelen bir sıkıntı, hiç kimse bu konuda sorumluluk almamış, hiç kimse bu sorumluluğu yerine getirmemiş. Ne merkezi yönetim, ne yerel yönetimler, bugün belediyelere cezayi hükümler getirerek bunu çözeceğimize inanıyoruz. Olmaz, benim teklifim şu; Bu kanun Ekim ayına kalsın. Oturalım, tüm komisyonlarda uzun uzun çalışalım. Gerçekten 2 günde, 3 günde, 4 günde tartışmalarla çözebileceğimiz bir konu değil. Herkes hayvan barınaklarını sanki 100 bin tane köpeğin, kedinin barındırılabileceği bir yer olarak görüyor. Öyle yerler değil ama en büyük hayvan barınağı bile ancak bin tane köpeği, kediyi barındırabiliyor. 4 milyon hayvandan bahsediyoruz. Ve en sıkıntılı cümleyi bir kez daha söylüyorum, ‘Sokaklar hayvanların doğal olarak yaşayabileceği yerler değildir.’ 4 milyon hayvanı ne yapacağız o zaman? Öyle bir barınak altyapımız yok. AK Parti’nin de, CHP’nin, MHP’nin de yok. Nasıl olacak? Bu sorun çözülmeyecek. Ekim ayında tüm komisyon üyeleri tüm ön yargılarını atarak ortak bir çözüm noktasında merkezi yönetimin destekleyeceği, yerel yönetimlerin de destekleyeceği noktada buluşmalı” ifadelerini kullandı.
‘GELİN DÜZGÜN BİR ÇERÇEVEYLE ÖDEV YÜKLEYELİM’
CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır’ın açıklamalarının ardından söz alan AKP Amasya Milletvekili Hasan Çilez, “Biz de konuyu tartıştık ve sıkıntının nerede olduğunu sizlerle de yaptığımız konuşmalarımızda ele aldık. Ve bunun düzeltilmesiyle alakalı cuma günü dahil toplantılarımızı yaptık. Grup başkanımız, başkanvekillerimiz, komisyon başkanımız geldi, görüşlerini aldık. Hepsiyle alakalı yoğun bir çalışma içerisine girdik. Naçizane bunların da ön ayak olmak üzere de bana da bir görev yüklendi, onu da o büyük bir özveriyle üstlendim. Çünkü bu sokaklarda biz yaşıyoruz. Şurada, ‘Birçok insanın ıstırabı var’ dediniz, bak insanlar sokak hayvanlarının öldürürcesine canından oldu. Bugüne kadar belediyeler işte görevini yaptı yapmadı. Peki, niye yapmadı? Neden çünkü eski kanunlarınızda herhangi bir ceza yükümlülük veya sorumluluk, maddi sorumluluk yükleyen bir husus var mıydı? Bir belediye başkanı, bir yerel yöneticiyi, ildeki bir yerel yönetici konuyla muhatap olmuyordu. Bu olmadığı için belki sorun buraya kadar büyüdü. Bunu düzgün bir çerçeveyle yeni bir ödev yükleyelim. ‘Bütçe’ diyorsunuz. ‘Bütçeden harca deniyor’ ekstra para bul, harca denmiyor ya” diye konuştu.
ÖTANAZİ İBARESİ ÇIKARILDI
Komisyon toplantısında CHP’li vekiller, kanun teklifi ile birlikte belediyelere yüklenen sorumluluklara yönelik itirazlarını sürdürürken AKP Amasya Milletvekili Hasan Çilez, 5’nci madde de değişiklik yapılmasına ilişkin önergeyi Komisyon Başkanlığına sundu. Komisyon Başkanı Vahit Kirişci, önergeyi okuttu ve ardından oyladı. AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla kabul edilen önergeye göre; Kanun teklifinin 13’üncü maddesinin birinci fıkrasından önce gelmek üzere, ‘Bakımevlerine alınan köpeklerden insan ve hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike teşkil eden ve olumsuz davranışları kontrol edilemeyen, bulaşıcı veya tedavi edilemeyen hastalığı bulunan ya da sahiplenilmesi yasak olanlarına, ‘Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu’nun 9’ncu maddesinin 3’ncü fıkrasında belirtilen tedbir uygulanır’ ibaresi eklendi. Ötanazi ibaresi böylelikle yasa teklifinden çıkarıldı.
‘ÖTANAZİ İŞLEMİ VETERİNER HEKİM GÖZETİMİNDE YAPILIR’
AKP Amasya Milletvekili Hasan Çilez, “Şimdi bu 3’üncü fıkrada ne diyor? Hayvanlara ötanazi yapmak yasaktır. Ancak hayvanlara acı veya ıstırap çektiren veya iyileşme durumu bulunmayan hastalık durumlarının yanı sıra akut bulaşıcı bir hayvan hastalığının önlenmesi ya da eradikasyonu amacıyla veya insan sağlığı için risk oluşturan durumlarda, davranışları insan ve hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike teşkil eden ve olumsuz davranışları kontrol edilemeyen durumlarda, veteriner hekim tarafından ötanazi yapılmasına karar verilebilir. Ötanazi işlemi, veteriner hekim tarafından veya veteriner hekim gözetiminde yapılır. Yani mevcutta da bizim şu anda 5996 sayılı yasanın 9’ncu maddesi 3’ncü fıkrasını buraya taşıyoruz” ifadelerini kullandı.
14 SAAT SÜRDÜ, 7 MADDE KABUL EDİLDİ
Muhalefet milletvekilleri, teklifin 7. maddesi üzerindeki görüşmelerde komisyon toplantısının çok uzun sürdüğünü, sağlıklı çalışma koşullarının kalmadığın belirterek, komisyonun çalışmalarına ara vermesini istedi.
Tartışmaların devam etmesi üzerine Komisyon Başkanı Vahit Kirişci, toplantıya ara vererek siyasi partilerin temsilcilerini görüşmeye davet etti.
Bazı milletvekilleri sıralara vurarak tepkilerini gösterdi. Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul Milletvekili Saliha Sera Kadıgil, 2019 yılında hazırlanan TBMM Hayvan Haklarının Korunması İle Hayvanlara Eziyet ve Kötü Muamelelerin Önlenmesi İçin Alınması Gereken Tedbirlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırma Komisyonu Raporu’nu Komisyon Başkanı Kirişci’nin önüne fırlattı.
BUGÜN TOPLANTI YENİDEN BAŞLAYACAK
Aranın ardından teklifin 7. maddesi kabul edildi. Böylece kabul edilen toplam madde sayısı da 7 oldu.
Kirişci, yaklaşık 14 saat süren görüşmelerin ardından toplantıyı bugün saat 12.00’de toplanmak üzere kapattı. (AA-DHA)
Köpekler kimsenin malı değildir. Türk ülkesinin nazlı doğasının şerefli bir parçasıdır. Üzerinde canlı olmayan toprak parçası vatan değildir!
Vatanseverler, ulusalcılar, milliyetçiler bu rezilliğe ses çıkartmadıklarına çok pişman olacaklar. Bir Kemalist olarak yaşanan bu durumdan ve bu işin savunmasını pkk’lılara bıraktığınız için utanç içindeyim.
Okullarda öğrencilere ücretsiz öğle yemeği verilmesi uygulaması bütçe kısıtlılığı nedeniyle onaylanmadı, sosyal demokratların gıkı çıkmadı. Milyonlarca köpeğe bakılması ve buna bütçe ayrılması için muhalefet ayağa kalktı, yer yerinden oynadı ve sonunda onaylandı.
Sonra da soruyoruz ülkede nüfus artışı neden kritik seviyeye düştü diye.
Siz geleceğimiz olan çocuklara değil, köpeklere bakın. Yaşlanınca da size köpekler baksın.
Uyutmadan olmaz. Uyutarak öldürün şu hayvanları ki sayıları azalsın. Her yer baışboş köpek kaynıyor sahillerde, büyükşehirlerde vs.
Aynen.