Salgın sürecinde en çok ne özlendi? İşte anket sonuçları…

featured

Ipsos araştırma şirketinin Koronavirüs ve Toplum Genel Kamuoyu Araştırması 5. Dönem Sonuçlarına göre toplum olarak endişemiz artarken sosyalleşmek en fazla özlenen durum oldu…

Ipsos’un Mart ayı başında ölçmeye başladığı Koronavirüs Salgını ve Toplum Genel Kamuoyu Araştırması’nda trendleri okuduğu sorulardan biri olan; “sizin veya ailenizden birinin koronavirüse yakalanmasından ne derece endişe ediyorsunuz”a alınan yanıtlar “endişe düzeyinin” hız kesmeyen artışını gösteriyor.

Vatandaşlarda görülen endişe oranı; 13 Mart’ta %79 iken 9-13 Nisan itibariyle %95’e yükselmiş durumda…

Koronavirüs öncesi dönemle kıyaslandığında vatadaşlar en çok yürüyüş yağmak ve aile ve arkadaşlarla vakit geçirmek gibi sosyalleşme unsurlarını özlediklerini belirtiyorlar.

DIŞARI ÇIKABİLMEK VE SOSYALLEŞEBİLMEK EN ÇOK ÖZLENEN DURUM OLDU

Ipsos’un Türkiye CEO’su Sidar Gedik veriler hakkında yaptığı uzman değerlendirmesinde; «Her geçen gün endişe düzeyimiz artıyor ve bugüne geldiğimizde hemen hemen herkes kendisinin veya ailesinden birinin bu virüse yakalanacağından endişeli. Bu endişenin yanı sıra kişisel ekonomilerinin tehlike altında olduğu düşüncesi de kişilerin modunu oldukça negatif etkiliyor. En baskın hissedilen duygulara bakıldığında da bu olumsuz hava çok net hissedilmekte. Toplumun %77’si olumsuz duygular belirtiyorlar. Toplumun %61’i Koronavirüs salgının sona ermeyeceğini ancak kontrol altına alınmış bir şekilde hayata devam edileceği ve her 4 kişiden 3’ü hayatlarının radikal bir şekilde değişeceğini düşüncesi de bu olumsuz havayı tetikleyen durumlar. Bu yaşanan dönem içinde toplumun en fazla özlem duyduğu dışarı çıkıp yürümek ve arkadaşlarıyla buluşmak.» dedi.

SALGIN DÖNEMİNDE NEGATİF DUYGULAR HAKİM

Ipsos Koronavirüs ve Toplum Genel Kamuoyu Araştırması kapsamında “Son günlerde kendinizi nasıl hissediyorsunuz?” sorusu da vatandaşlara soruldu. Alınan yanıtlara göre hazırlanan duygu grafiğinde büyük çoğunluk Endişeli hissettiğini belirtirken; yorgun, üzgün, bıkkın, kafası karışmış gibi negatif duyguların da toplumun hissiyatında baskın olduğu görülüyor.

SALGIN SONRASI BİR SÜRE TEMKİNLİ OLACAĞIZ

Ipsos Koronavirüs Salgını ve Toplum Genel Kamuoyu Araştırmasında sorulan bir diğer soru: “Önümüzdeki aylarda koronavirüs salgınının sona erdiğine dair bir resmi açıklama yapılacak olsa ne düşünürsünüz?” sorusuna her 10 kişiden 6’sı “salgının sona ermediğini ancak kontrol altına alındığını ve önlemlerle hayatımıza devam edeceğimizi düşünürüm” diyor.

Koronavirüs salgını sona erse bile hayatların ciddi bir şekilde değiştiğine inananların oranı bir önceki haftaya kıyasla biraz daha artmış durumda.

KORONAVİRÜSÜN EKONOMİYE ETKİSİ

Her 10 kişiden yaklaşık 7’si koronavirüs salgınının kişisel ekonomileri için ciddi bir tehlike oluşturduğunu düşünüyor.

ARAŞTIRMA KÜNYESİ

Ipsos tarafından gerçekleştirilen Koronavirüs Salgını ve Toplum Genel Kamuoyu Araştırması ile; Türkiye’de koronavirüs vakasının ilk kez tespit edilmesini takiben vatandaşların bu konuya ilişkin farkındalık düzeylerini, endişelerini, değişen davranışlarını ortaya koymak ve hükümetin bu konudaki politika ve uygulamalarının kamuoyundaki yansımasını anlamak hedeflenmiştir. Araştırma, Online Görüşmeler (CAWI) ile 18 yaş üstü İBBS 1 düzeyinde Türkiye temsili 800 birey ile gerçekleştirilmiştir. 9-13 Nisan 2020 saha tarihi ile 5. Dönem verilerini kapsayan araştırmanın istatistiki hata payı, %95 güven aralığında ± %3’tür.

Salgın sürecinde en çok ne özlendi? İşte anket sonuçları…

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!