‘Şeker’de ligden düştük

featured

2018 yılında 25 şeker fabrikasından 10 tanesi özelleştirilirken Türkiye, bu özelleştirmelerden dolayı ‘dünya şeker süper ligi’ne de veda etti.

Şeker fabrikalarının özelleştirilmesinin faturası çıkmaya devam ediyor. 2018 yılında yapılan özelleştirme ihalelerinde Türkşeker’e ait 25 şeker fabrikasından 10 tanesi satılırken, bu özelleştirmelerin olumsuz yansımaları sadece üretim kaybı ile sınırlı kalmadı. Türkşeker, şeker üretiminde dünyada önemli bir noktada bulunurken, özelleştirmeler sonrasında bu konumunu da kaybetti.

LİSTE HER YIL YAKINDAN TAKİP EDİLİYOR

Milli Gazete’den Saadettin İnan’ın haberine göre, Şeker üretiminde dünya devlerinin arasında bulunan Türkşeker, özelleştirmelerin ardından dünya şeker süper ligine veda etti. Kamış ve pancardan şeker üreten en büyük şirketlerin yer aldığı dünya şeker süper ligi, 20 şirketten oluşuyor. Şeker üretiminde bu süper ligde yer almak ülkeler ve şirketler için büyük önem taşıyor. Çünkü dünyanın ilk 20 şeker şirketi sıralaması her yıl yayınlanırken, büyük şeker üreticisi şirketler bu sıralamayı yakından takip ediyor. Listede yer alan şirketler, üretimleriyle dünyada adından söz ettirirken, listeye giremeyen veya listeden düşen şirketler ise dünyadaki bilinirliğini kaybediyor. Türkşeker, 2018 yılına kadar dünya şeker süper liginde yer alıyordu.

TÜRKŞEKER’E ÖZELLEŞTİRMELERİN FATURASI AĞIR OLDU

Şekerde ilk 20’ye üç yeni şirket üretimlerini artırdıkları için girerken, Brezilya’dan iki şirket, Türkiye’den ise Türkşeker, üretimleri düştüğü için lig dışı kaldı. 2 Brezilya şirketi, şekerden etanola yönelmesinden dolayı dünya şeker süper liginden düşerken, Türkşeker’in ise özelleştirmelerden dolayı süper lige veda etmesi dikkat çekti. Brezilya, iki şirketi düşmesine rağmen listedeki diğer iki şirketinden dolayı ‘dünya şeker en’leri listesinde varlığını devam ettirirken, Türkiye ise artık listede yer almayacak.

‘Şeker’de ligden düştük

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

2 Yorum

  1. Önce Türk Malı oldu,Yerli üretim..sonra yıllar önce dışarıya sattığımız Buğday,pamuk,Tütün,Şeker,kağıdı dışardan alır olduk..çünkü tarım bitirildi, sanayi bitirildi..kendine yeten “7 “ülkeden biri iken ,gıdada dışarıya el açar olduk,şeker pancarı sadece şeker demek değil, hammadesi hayvancılıkda, tıp’da vs. Kullanılıyordu..şimdi dışarıdan etil alkol ithal ediyoruz..,kağıt sanayi yok edildi,daha yazacak çok şey var da yeri değil..! çare mi? Tartışmasız Fabrika ayarlarına dönüş..yegane çare bu..!yaşasın Çağdaş Türkiye Cumhuriyeti

  2. ne yazik ki onumuzdeki yillarda ulkemizdeki kanser vakalarinda artis hizla devam edecek. seker pancarindan elde edilen seker de zararli ama dunya devi cargill’in bize AKP doneminde itelemeye basladigi yuksek fruktozlu misir nisastasina gore cok daha az zararli. Butun gida sektorumuz bu kanserojen maddeye teslim olmus durumda. Tukettiginiz ambalajli urunleri, ozellikle cikolatalari, markasina guvenmeden lutfen kontrol edin, eger misir nisastasi varsa kendinizi ve sevdiklerinizi koruyun. Yerli ve milli bildigimiz sirketler bile bunu kullaniyor. Disaridan aldiginiz pismis tatlilarda da aldiginiz firmaya ne tur seker kullandiklarini ve nereden tedarik ettiklerini sorun. Genel olarak

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!