Türkçe karşılığı dünyevi olan sekülerin TDK’de iki farklı anlamı bulunuyor. Değişen dünyayı ve insanlığı da beraberinde tanımlayan sekülerlik zaman geçtikçe farklı manalar da kazanabiliyor. Peki Seküler ne demektir? Seküler ne anlama gelir?
SEKÜLER NEDİR?
Laik ile seküler sözcüklerinin arasında doktrin bakımından çeşitli nüanslar bulunur. Buna rağmen pek çok zaman karıştırılarak kullanılırlar. Seküler sözcüğünün insan hayatına dokunması Orta Çağ’a kadar dayanıyor. İnsanlığın entelektüel, siyasi ve sosyal yapısında yoğun olarak ortaya çıkan, Roma-Batı-Orta Çağ-Hristiyan toplumsal dinamiklerin ürettiği, ardından tüm dünyada gündem olan bir fenomendir. Özellikle Rönesans, Reform, Coğrafi Keşifler, sanayileşme gibi faktörler bu süreci hızlandırmıştır.
Seküler sözcüğü “saeculum” kökünden gelip “zaman” ve “mekan” anlamlarını beraberinde veren bir anlama sahiptir. “Şimdi” ve “dünyada” oluşuna işaret eder, bu kaynaktan ise dünyaya ait olan şeklinde bir bağlantı yakalar. Laikliğin siyasi ve toplumsal altyapısının aksine sekülerlik bireysel bağlamda incelenir. Sekülerlik özet olarak özellikle Rönesans ve Reform hareketlerinin ardından Tanrı karşısında mutlak özgürlük ve bağımsızlaşma felsefesini meydana getirir. Dünyayı da bunun üzerinden ifade etme ve anlamlandırma halidir.
TDK’YE GÖRE SEKÜLERİN KELİME ANLAMI NEDİR?
TDK’ye göre seküler sözcüğünün iki anlamı vardır. Bu anlamlar şu şekildedir:
1. Yüzyıllık, yüzyılda bir olan
2. Dünyacı
Bu karşılıkların yeterli olmadığı durumlar dahilinde “sekülerleşmek” başlığı altında şu açıklamayı yapar TDK:
1. Bilimsel gelişme, rasyonelleşme ve modernleşme ile birlikte dinin bireysel alışkanlıklardan sosyal kurumlara varıncaya dek hayatın bütün boyutları üzerindeki etkisinin azalmasını savunmak.
Türk milletinin çoğu ferdinin hata yaptığı konudur bu. Laiklik farklı Sekülerlik farklıdır. Devlet laiktir çünkü her dini, her kutsalı gözetir. Tüm değerlere saygı duyar. Fakat insan laik değildir çünkü bir inanışı vardır. Bir yönelimi vardır. Hiçbir yönelimi olmaması bile yönelimdir ki buna dünyacılık dediğimiz sekülerlik deriz. Ek olarak, Ateizm ile Sekülerizm aynı şey değildir. Sekülerlik öteki dünya kavramını umursamaz. Ateizm ise öteki dünyanın olmadığını iddia eder ve iddiasını sunmak için çalışma yapar. Dini muhatap alır ve yalanlamak için uğraşır. Sekülerlikte bu durum geçerli değil.