Şener Şen’in 79. doğum günü kutlanıyor

featured

Badi Ekrem, Vecihi, Maho Ağa, Çiçek Abbas’ın Şakir’i gibi bir çok role hayat veren Şener Şen 79’ncu yaş gününde de unutulmadı. Hayatına bir çok film ve oyun sığdırmış olan usta oyuncu Türk Sinema Tarihi’nin en sevilen aktörlerinden biri olarak sosyal medyada sevenleri tarafından anılıyor.

Kariyerine birçok başarıyı sığdıran usta oyuncu Şener Şen, bundan 79 yıl önce dünyaya geldi. Türk sinemasına damga vuran Şen’in doğum günü sevenleri tarafından unutulmadı.

ŞENER ŞEN’İN HAYATI

26 Aralık 1941 tarihinde, o zamanlar marangozluk yapan Ali Şen’in oğlu olarak Adana’da dünyaya geldi. Lüleburgaz’daki Kepirtepe Köy Enstitüsünden mezun oldu ve öğretmen olarak Kocaeli’ne atandı.

Sanat hayatına İstanbul Belediyesi Şehir Tiyatrolarında sahneye çıkarak başladı. Babası gibi sinema sanatçısı olmak istemeyen Şener Şen, kendisini tiyatro oyunculuğuna adadı. Radyo tiyatrolarında da oynad. Ancak tiyatrodan elde ettiği kazanç yetmediği için sinemaya girmek zorunda kaldı. Dublajdan tanıdığı yönetmenlere, “Figüran olarak beni de çağırın. Ama bir şartım var, yevmiyemi o gün alayım” der. Sinemaya ilk adım attığı yıllarda figüranlık dahil her işi yaptı. Beş yıl boyunca – bazı filmlerde sadece dans etmek veya başrol oyuncusundan dayak yemek gibi- küçük rollerde yer aldı.

Kariyerinde dönüm noktası 1975 yılında Ertem Eğilmez’in filmi Hababam Sınıfı’ndaki ‘’Badi Ekrem’’ tiplemesi oldu. Aynı filmde İnek Şaban tiplemesi ile ün yapan Kemal Sunal ile müthiş bir ikili oluşturdu ve o yıllarda büyük gişe hasılatı yapan Süt Kardeşler, Şabanoğlu Şaban, Tosun Paşa, Kibar Feyzo, Çöpçüler Kralı ve Davaro gibi filmlerde oynadı. Şener Şen, 1984’e kadar yardımcı roller oynadı.

O dönemde Anadolu piyasasına hâkim olan işletmecilerin, Arzu Film ve Ertem Eğilmez’e yaptıkları baskı sonucunda artık başrollerde oynaması gündeme gelir. Ancak o güne kadar özellikle Kemal Sunal ve İlyas Salman’la birlikte yaptığı filmlerde oynadığı uyanık, üçkâğıtçı, sahtekâr, dolandırıcı tiplemeleri canlandırmış olan Şen bu kez halkın isteğinin dışında bir rol seçti.

NAMUSLU FİLMİ DÖNÜM NOKTASI

“Onların istediği filmi yapmam, başrol oynayacaksam kendi istediğim filmi yaparım” diyerek Başar Sabuncu’nun Namuslu filminde ilk kez başrole çıktı. Filmde canlandırdığı Ali Rıza Bey karakteri işine son derece bağlı bir mutemettir. Bu nedenle çevresindekilerce hor görülür. Zimmetine para geçirdiği söylentileri ortalığa yayılınca itibar görür ve el üstünde tutulmaya başlar. Ertem Eğilmez’in bu film için ona “Eğer bu film tutmazsa senin hayatın başlarken biter. Bir daha bir fırsat yakalayamazsın. Ama öbürünü seçersen yılda beş, altı film yaparsın, para da kazanırsın” demesine rağmen, Namuslu o yılın en iyi iş yapan filmleri arasına girdi ve Şener Şen’in sinema kariyerindeki ikinci perde açıldı.

Namuslu filmiyle üçkağıtçı, sahtekar karakterleri canlandırmaktan sıyrılan Şener Şen artık iyi, insanları kandırmayan, saf, temiz yürekli karakterleri canlandırmaya başladı. Nesli Çölgeçen’in Züğürt Ağa ‘sında saf bir köy ağasını, Milyarder’de piyangodan büyük ikramiye kazanan istasyon şefini, Muhsin Bey ‘de şöhret olmak isteyen bir gence yardım eden organizatörü başarı ile oynadı. Bu yıllarda moda olan müzikallerde de gözüktü. Ertem Eğilmez’in son filmi olan ve Türk sinema seyircisinin sinema önlerinde uzun kuyruklar oluşturduğu taşlamalarla dolu Arabesk filminde Müjde Ar ile başrolleri paylaştı.

1996’da ise Türk sinemasında bir devrim yaratan “Eşkıya” filminde Uğur Yücel ile birlikte oynadı. Yavuz Turgul’un senaryosunu yazdığı ve yönettiği bu film Türk sinema sektöründe o dönem için bir rekor kırarak 2,5 milyonu aşkın seyirciyi sinemalara çekti. Gaziantepli kebap üstadı Ali Haydar’ı canlandırdığı İkinci Bahar (1998-2001) dizisinde diğer başrol oyuncusu Hanım adlı Trakyalı bir mezeciyi canlandıran Türkan Şoray’dı. 2005 yılında Kabalcı Yayınevi tarafından basılan Giovanni Scognamillo’nun yazdığı Türk Sinemasında Şener Şen isimli çalışma oyuncu hakkında yazılmış en kapsamlı çalışmadır. Şener Şen’in bu yıla kadar olan oyunculuk kariyeri dönemlere ayrılarak incelenmiştir. Kitapta Şener Şen’in film dizini, sahne oyunları ve müzikalleri dizinleri de bulunmaktadır. Yönetmenliğini Yavuz Turgul’un yaptığı Gönül Yarası (2005) filmindeki emekli öğretmen Nazım rolüyle 42. Altın Portakal Film Festivali’nde ‘En İyi Erkek Oyuncu Ödülü’nü kazandı.

Senaryolarını Yavuz Turgul’un yazdığı, “nesli tükenen bir kabadayıyı” canlandırdığı Kabadayı (2007) ile başrollerini Çetin Tekindor , Cem Yılmaz’la paylaştığı Av Mevsimi (2010) ve Yol Ayrımı (2017) en son rol aldığı filmler olmuştur. Şen, 2015 yılında Aygaz Otogaz reklamıyla ekranlara geri dönmüştür.

28 Aralık 2016’da Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat Büyük Ödülü’nü 12. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın elinden alan Şener Şen törende yaptığı konuşmada; “Hikayeler hayatı nasıl yaşayabiliriz konusunda bize yol göstericilerdir. Ben canlandırdığım karakterlerin iyiye ve doğruya hizmet etmesi için özenle seçtim. Bir aktör için intihar sayılabilecek uzun yıllar istediğim hikayeyi bekledim. İyiyi, doğruyu ve güzeli arayan toplumların her zaman barış içinde yaşayacağına inandım. Bu ödülü toplumsal barışımıza bir katkısı olması umudu ile kabul ediyorum” dedi.

ÖDÜLLERİ

ROL ALDIĞI TİYATRO OYUNLARI

FİLMOGRAFİ

YılFilmRolNotlar
1964Yaşasın HayatBabası Ali Şen’le beraber oynadığı ilk film
1964Hizmetçi Dediğin Böyle OlurBabası Ali Şen’le beraber oynadığı 2. film
1967Sözde KızlarSerseri
1970Kadın SatılmazNazif’in Kardeşi NezihBabası Ali Şen’le beraber oynadığı 3. film
1971Altın Prens Devler ÜlkesindeTintin
1971Görünce KurşunlayınKamyonet Şoförü
1972Katerina
1973Aşk MahkumuDoktor
Bitirimler SosyetedeGarson
Bir Demet Menekşe
1974Yaşar Ne Yaşar Ne YaşamazDevlet Dairesinde Müdür Arayan Adam/Nubar Terziyan Seslendirmesi
Ayrı DünyalarKumarbaz
1975Bak Yeşil YeşilAhmet
Bizim AileŞener
Hababam Sınıfı Sınıfta KaldıBadi Ekrem
Aptal ŞampiyonFong
1976Hababam Sınıfı UyanıyorBadi Ekrem
Tosun PaşaLütfü
Süt KardeşlerKumandan Hüsamettin
1977Hababam Sınıfı TatildeBadi Ekrem
Şabanoğlu ŞabanKumandan Hüsamettin
Çöpçüler KralıZabıta Amiri
Gülen GözlerVecihi
1978Kibar FeyzoMaho Ağa
SultanBakkal Bahtiyar
Hababam Sınıfı Dokuz DoğuruyorBadi Ekrem
Neşeli GünlerZiya
1979Erkek Güzeli Sefil BiloMaho Ağa
N’olacak ŞimdiŞakir
1980Banker BiloBanker Maho
1981Gırgıriyede Şenlik VarHaydar
DavaroSülo
1982Adile TeyzeSadık
Çiçek AbbasŞakir
Dolap BeygiriBanker Yakup
1983Gırgıriyede Cümbüş VarDuman Haydar
ŞekerpareZiver
Şalvar DavasıAğa
1984Gırgıriyede Büyük SeçimDuman Haydar
NamusluAli Rıza
1985Züğürt AğaAğa
Aşık OldumŞakir
Çıplak Vatandaşİbrahim
1986MilyarderMesut
DeğirmenKaymakam Hilmi
1987Muhsin BeyMuhsin Bey
Selamsız BandosuLatif Şahin
1988Zengin MutfağıLütfü Usta
ArabeskŞener
1990Aşk Filmlerinin Unutulmaz YönetmeniHaşmet Asilkan
1992Gölge OyunuAbidin
1993AmerikalıŞeref The Türk
1996EşkıyaBaran
1998İkinci BaharAli HaydarTelevizyon dizisi
2004Gönül YarasıNazım
2007KabadayıAli Osman
2010Av MevsimiCinayet masası polisi Avcı Ferman
2017Yol AyrımıMazhar Kozanlı

Şener Şen’in 79. doğum günü kutlanıyor

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. Filmlerinin neredeyse tamamını izledim. Hababam sınıfı serisini hiç sevmedim. Zorla değilya ben Kemal Sunal’ı da hiç beğenmem. Yaptığının sanat olduğunuda hiç düşünmedim. Olsa olsa zorunlu bir görevi yerine getiriyordu. Haberde “Türk sinemasında devrim yaratan Eşkiya filmi” demiş. Bana hitap etmeyen bir filmdi ama izledim. Ben üç filmini çok beğenmiştim. Aşk Filmlerinin Unutulmaz Yönetmeni. Gönül Yarası ve bir tane daha vardı, adını yukarıda bulamadım. Bir şarkı söyleyen kadın vardı filmde. Neyse. Çok cesur ve tevazu sahibi bir aktör olduğunu düşünüyorum. Benim iltifatıma ihtiyacı yok tabi. Onun tırnağı olamayacak zibidiler ben oyuncuyum diye ortada gezinirken o tevazusunu hiç bozmadı. Doğum günün kutlu olsun Şener Şen. Soyadın gibi acını sezdirme! Biz anlarız…

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!