6 muhalefet partisi genel başkanının“Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” mutabakat metnindeki ifadelere tarihçi Sinan Meydan tepki gösterdi.
VERYANSIN TV
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi’nin ortak çalışması olan “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” mutabakat metni 28 Şubat’ta genel başkanlar tarafından imzalandı. Kemal Kılıçdaroğlu, Meral Akşener, Ahmet Davutoğlu, Ali Babacan, Temel Karamollaoğlu ve Gültekin Uysal, törenin ardından imzaladıkları 48 sayfalık metni kamuoyuna duyurdu.
Metinde yer alan ve almayan kimi ifadeler dikkat çekti.
“Ülkemizde hiçbir zaman gerçek anlamda çoğulcu demokrasiye geçiş de mümkün olmamıştır” ifadelerinin ardından dikkat çeken bir cümle göze çarptı: “1921 Anayasası’nın nispeten kapsayıcılığının peşinden kurulan Türkiye Cumhuriyeti devleti, sonraki anayasalarında daha dar kalıplara girmiştir.” Bu sözlerle Atatürk liderliğinde yürürlüğe giren ve Cumhuriyetin ilk anayasası olan 1924 Anayasası da o “dar kalıbın” içine sokulmuş oldu.
Diğer yandan metinde “Atatürk” ve “Türk Milleti” adının hiç geçmemesi dikkat çekti.
‘DAR KALIP DEMEK KABUL EDİLEMEZ’
Tarihçi yazar Sinan Meydan, metinde yer alan “1921 Anayasası’nın nispeten kapsayıcılığının peşinden kurulan Türkiye Cumhuriyeti devleti, sonraki anayasalarında daha dar kalıplara girmiştir.” ifadesine tepki gösterdi.
Sosyal medya heabından paylaşım yapan Meydan, şunları söyledi:
“6 Partinin Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme Dönüş metninde gönderme yaptığı 1921 Anayasası olağanüstü dönemin savaş anayasasıdır. Henüz ortada laik Cumhuriyet yoktu.1921 Anayasasını bağlamından koparıp Cumhuriyetin kurucu anayasası 1924 Anayasasına DAR KALIP demek kabul edilemez”
“1921 Anayasası savaş koşullarının 23 maddelik olağanüstü anayasasıdır. Meşruti monarşiden Cumhuriyete geçiş sürecindeki geçici bir metindir. En önemli özelliği “egemenlik kayıtsız şartsız milletindir”diyerek saray saltanatına fiilen son vermesi ,Cumhuriyeti hazırlamasıdır.”
“1921 Anayasası hazırlandığı dönemin koşulları gereği güçler birliğini esas alır, klasik anayasalardaki hak ve özgürlüklerle ilgili bölümleri de yoktur. Dönemin koşulları gereği laik de değildir. Bu nedenle Cumhuriyetin ilanı sonrası 1924 Anayasası hazırlanmıştır.”
6 Partinin Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme Dönüş metninde gönderme yaptığı 1921 Anayasası olağanüstü dönemin savaş anayasasıdır.Henüz ortada laik Cumhuriyet yoktu.1921 Anayasasını bağlamından koparıp Cumhuriyetin kurucu anayasası 1924 Anayasasına DAR KALIP demek kabul edilemez https://t.co/4kjCPfwUgo pic.twitter.com/cMW33v2nXD
— Sinan Meydan (@SMEYDAN) March 3, 2022
Dar kalıpmış. Anayasal Türk yurttaşlığı demek, Atatürk ilke ve devrimleri demek, dar kalıp ha! Tarih bunları da yazacak.. Bu nasıl bir rezilliktir?!
Dar kalip vb gibi sozcuk oyunlarina takilmayalim bu sozun arkasindaki gercek dusunce Turk adinin anayasadan silinmesidir. Lutfen bu gercegi herkese yayin. gerekli makamlara itiraz veya karsi basvuru yapmaliyiz. Bu konuda nasil orgutlenip tepkimizi olusturmali diye harekete gecmemiz gerekli. Bu bizlerin yurttas olarak en temel hakkimiz. Oz yurdumuzda ikincil etnik konuma dusurecekler Biz turkleri. Turk adini anayasadan sildirmemeliyiz.
Yani diyorlar ki ;Alevi , Sünni , Kürt ,Laz , Çerkes ,roman vs vs herkesi ayıracağız herkesi temsil eden bir siyasi yapı kuracağız herkesin kendi özerk bölgesi olacak ve sonra … Modern Sevr planı
Sadece anlamadıkları bu ülkenin asli unsuru ve kurucuları Türklerdir.