İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Hatay’a giderek bölgede incelemelerde bulundu.
Alanda basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Soylu, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun “Ankara’dan ‘Hatay’daki bayrakları kaldırın’ diye talimat geldi” açıklamasına ilk kez yanıt verdi.
Soylu, “Bu bir bayrak merasimi değil. Bizi niye böyle açıklama yapmak zorunda bırakıyorlar. Gelip hemen bu meseleyi karıştırmanın, burada çalışan insanları birbirine düşürmenin ne anlamı var? Burası siyasetin bu denli yapılabileceği bir yer değil. Ankara’da istediğiniz kadar yapabilirsiniz” ifadelerini kullandı.
Bakan Soylu, şöyle konuştu:
“Kılıçdaroğlu, şehri ziyaret etti, başımızın üzerinde. Herkesin bu acıya ortak olması ancak gücümüzü artırır ama her gelindiğinde bir yalan söylemek, yalan olduğunu söylemekten de imtina etmek istiyorum. Bizi birbirimize düşüren bir anlayışı ortaya koymasını son derece yanlış buluyorum. Valimiz, diğer vali ve bakan arkadaşlarımızda işin başındalar. Bende meseleleri çok iyi biliyorum. Kılıçdaroğlu, mezarlıkta bayrağı kaldırdığımıza yönelik, benimde bu işin talimatını verdiğime yönelik bir değerlendirmede bulundu. Bir ülkenin yönetimine talip, cumhurbaşkanı adayı, bütün bunlar söylenirken ve değerlendirilirken deprem bölgesinde yalan üzerinden siyaset yapılırsa Allah adama hesabını sorar.
Hepimizin sorumlulukları var. Ama kendi sorumlulukları da söz konusu en azından doğruyu söyleme durumu söz konusu. O mezarlık orada başından beri var. Eğer o mezarlıkta benim geldiğimden sonraki ikinci ve üçüncü günde o mezarlığa gitmemişsem, o mezarlıkta ay yıldızlı bayrağı arkadaşlarımız asmamışsa her türlü şeyi söyleyebilir. Kılıçdaroğlu gelecek diye mezarlık büyükşehirin flamalarla süsleniyorsa bu zaten bir ayıptır. Gerek de yok.”
‘BU BİR BAYRAK MERASİMİ DEĞİL’
Bu bir bayrak merasimi değil. Bugün flama günü değil, bugün bizim ortak değerimiz bizim bayrağımız. Orada mescidi biz yaptırdık. Bir cenazelerin üzerinde kuran okunuyor. Diyanet İşleri Başkanımız ve ben orada olduğumuz zaman ay yıldızlı bayrağımız orada. Ay yıldızlı bayrağı kaldıranda, flamaları kaldıracağım diye oradaki belediyelerin görevlileri. Taktıran da bizim emniyet müdürü yardımcılarımız ve bizim arkadaşımız, ne gerek var bunlara. Bizi böyle açıklama yapmaya bizi zorunlu halde bırakıyorlar. Arkadaş sizin bir şeye ihtiyacınız var mı diye sorulması gerekirken, elinde İstanbul ve Ankara Büyükşehir Belediyesi var, burada çalışanlar da var.
Allah razı olsun, hepsine teşekkür ediyoruz. Burada Konya, Kocaeli, Sakarya belediyeleri var. Bu meseleyi karıştırmanın insanları birbirine düşürmenin ne anlamı var. Mezarlık yerini valimiz bulmuş, yerini Denizli Belediyesi açmış. Biz bunu söylüyor muyuz. Söylemiyoruz, Hatay Büyükşehir Belediyesi depremzede yapamayabilir. Olabilir.
‘BURASI SİYASET YAPILACAK YER DEĞİL’
Bu depremin enkazından kalkmaya çalışıyor. Kimisi az kimisi çok yapıyor. Biz bunların hepsini görüyoruz. Bunların üzerinden bu tartışmayı yapmayı hakikaten doğru bulmadığımızı, Kılıçdaroğlu’nun buralara geldiği zaman bu insanların moral ve motivasyonunu yükseltecek bir takım değerlendirme yapması doğru olacaktır. Ne olursunuz, yalan tezvirat veya kendisini gösterebilmek için başkasını karalamaya yönelik adımları atmayacak dönemdeyiz. Burada hepimizin Hatay’ın emrine amadeyiz. Bütün devletin imkanlarıyla, devletin kapasitesiyle burada çabamızı ortaya koymaya çalışıyoruz. Burası siyasetin bu denli yapılabilecek bir yeri değil, Ankara’da yapabilirsiniz istediğiniz sözü söyleyebilirsiniz. Ama burada çalışan insanları birbirine düşürecek bir anlayışı ortaya koymayalım.”
KILIÇDAROĞLU NE DEMİŞTİ?
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ile birlikte deprem felaketinde yıkımın yaşandığı Hatay’ı ziyaret eden Kılıçdaroğlu, bir mezarlıkta asılı olan Türk bayrağı ve Hatay Büyükşehir Belediyesi’ne ait bayrağın indirilmesi için Ankara’dan talimat verildiğini söyledi.
