Şule, Özgecan için paylaşmıştı; Ceren, Güleda için… Sıra kimde?

featured

Münevver Karabulut, Özgecan Aslan, Şule Çet, Ceren Damar Şenel, Ayşenur Güven, Güleda Cankel, Ayşe Tuba Arslan ve erkek şiddetine kurban giden bir çok kadının ardından dün meydana gelen Ceren Özdemir cinayeti kadına yönelik şiddetin boyutlarını bir kez daha gözler önüne serdi…

Ordu’da balerin Ceren Özdemir (20) , antrenman sonrası geldiği evinin önünde öldürülmesi tüm Türkiye’yi yasa boğdu. Ceren Özdemir’in ölmeden önce twitterda Güleda Cankel için yapmış olduğu paylaşım akıllara Şule Çet’in katledilmeden önce kadına şiddete kurban giden Özgecan için yaptığı paylaşımı hatırlattı.

KADINA ŞİDDET NE BOYUTTA?

Münevver Karabulut, Özgecan Aslan, Şule Çet, Ceren Damar Şenel, Ayşenur Güven, Güleda Cankel, Ayşe Tuba Arslan ve erkek şiddetine kurban giden bir çok kadının ardından dün meydana gelen Ceren Özdemir cinayeti kadına yönelik şiddetin boyutlarını bir kez daha gözler önüne serdi…

Milliyet gazetesinden Mert Fırat’ın haberine göre, Polis Akademisi Suç Araştırmaları Anabilim Dalı’nda İstanbul öğretim üyesi olarak çalışan Coşkun Taştan ile aynı bölümde araştırma görevlisi olarak görev yapan Aslıhan Küçüker Yıldız tarafından hazırlanan “Kadın Cinayetleri Verileri ve Analizler” başlıklı çalışmada 2016-2018 arasında, 726’sı polis, 206’sı jandarma kayıtlarına geçen toplam 932 kadın cinayetinin istatistiki ayrıntıları ilk kez gün yüzüne çıkartıldı.

YÜZDE 14.5’İ İSTANBUL’DA İŞLENDİ

Rapora göre, kadın cinayetlerinin yüzde 52.8’si ateşli silah, yüzde 31.9’u kesici delici-aletle gerçekleştirildi. En yaşlı maktul 88 yaşında olurken, maktullerin yaş ortalaması ise 36 olarak saptandı.

Rapora göre büyükşehirlerdeki kadın cinayetlerinin yüzde 14.5’i İstanbul’da, yüzde 6.1’i Ankara’da, yüzde 5.5’i İzmir’de, yüzde 4.6’sı Antalya’da, yüzde 4.3’ü Gaziantep’te, yüzde 3.6’sı Bursa’da, yüzde 3.4’ü Adana’da işlendi.

1 milyon nüfusun altındaki kentlere bakıldığında kadın cinayetlerinin yüzde 10.3’ü Iğdır’da, yüzde 8.2’si Edirne’de, yüzde 7.9’u Bayburt, Sinop ve Nevşehir’de, gerçekleşti. Cinayet kurbanlarının yüzde 63.7 evli, yüzde 21.2 bekâr kadınlardı.

KAYITSIZ KALINIYOR

Raporda kadın cinayetlerine ilişkin, “Bazı vakalarda aile üyeleri, şiddetin farkında oldukları ve hatta şiddetin uygulanmasına tanıklık ettikleri halde farklı nedenlerle kayıtsız kalmaktadırlar. Bazı vakalarda ise sosyal çevre, kültürel normlara, adeta cinayeti kolaylaştıracak biçimde atıf yaparak failin öldürme eşiğini aşmasına katkıda bulunurlar. Bazı vakalarda geniş aile üyeleri ve sosyal çevre sorunların çözümü için devreye girmeleri konusunda davet edildikleri halde pasif kalmakta veya herhangi bir çözüm üretemedikleri için olayların dışında kalmayı tercih etmektedirler” ifadeleri yer aldı.

KARA TABLODAN VERİLER

– Öldürülen kadınların yüzde 7.1’i 66 ve üzeri yaşta vatandaşlar.

– En sık karşılaşılan cinayet mekanlarının yüzde 72.8 ile ev, meskun veya metruk bina olduğu belirtilirken, cinayetlerin yüzde 15’i konutta, yüzde 3.3’ü sokakta, yüzde 3.2’si açık arazi veya kırsal alanda, yüzde 5.7’si işyerinde, yüzde 5.7’si diğer mekanlarda işlendi.

– Cinayetlerin yüzde yüzde 9.9’u ağustosta, yüzde 9.7’si aralık, yüzde 8.9’u mayıs ve yüzde 8.5’i temmuzda işlendi.

– Olayın mevsimlere dağılımlarına bakıldığında yüzde 25.1’inin sonbahar, yüzde 26.7’sinin kış, yüzde 24.2’sinin ilkbahar ve yüzde 23.9’unun yaz döneminde işlendiği ortaya çıktı.

– Maktullerin yüzde 46.1 ilkokul, yüzde 5.8’inin üniversite mezunu olduğu, yüzde 3.9’unun hiç okula gitmediği ancak okuma-yazma bildiği, yüzde 6’sinin ise okuma-yazma bilmediği ortaya konuldu. Öldürülen kadınların yüzde 0.4’ü ise yüksek lisans veya doktora mezunu.

– Maktullerin yaş dağılımları ise yüzde 8.6 / 0-17 yaş, yüzde 19.2 / 18-15 yaş, yüzde 25.7 / 26-35 yaş, yüzde 20.2 / 36-45 yaş, yüzde 12.4 / 46-55 yaş, yüzde 6.9 / 56-65 yaş ve yüzde 7.1 ise 66 ve üzeri yaş dilimi olarak ortaya konuldu.

Yabancı uyruklu mağdurların dağılımı ise yüzde 34.6’sı Suriye, yüzde 15.4’ü Bulgaristan, yüzde 11.5’i Azerbaycan, yüzde 7.7’si İran, yüzde 7.7’si Kırgızistan, yüzde 7.7’si Özbekistan, yüzde 3.8’i Afganistan, yüzde 38’i Almanya yüzde 38’i Irak seklinde sıralandı.

HÜKÜMETİN ÇÖZÜMÜ NE?

Kadın cinayetlerinin artmasının ardından 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, suç ve yaptırım dengesini, toplumun adalet duygusunu tatmin edecek şekilde gözden geçirmeyi düşündüklerini belirtti ve kadına yönelik şiddete değindi.

Kadına yönelik şiddetin çözümüne ilişkin yöntemleri değerlendirdiklerini aktaran Gül, “Gerek mevzuat düzenlemelerinde gerekse uygulamalarda bu fiilleri engelleyecek ve faillerin gerekli cezaları almalarını sağlayacak tedbirleri diğer kurumlarla işbirliği halinde almak kararlılığındayız.” ifadesini kullandı.

Aynı gün açıklamada bulunan bir diğer isim ise Cumhurbaşkanı Erdoğan oldu. Erdoğan ‘Kadına yönelik şiddete, istismara, tacize ve ayrımcılığa karşı, inşallah bu ayıbı el birliğiyle ülkemizden tamamen sileceğiz’ dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ’25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’ nedeniyle sosyal medya hesabından mesaj yayımladı.

Erdoğan, mesajında “Kadına yönelik şiddet, insanlığa karşı işlenen en büyük suçlardan biridir. Kadına yönelik şiddete, istismara, tacize ve ayrımcılığa karşı mücadeleye devam edecek, inşallah bu ayıbı el birliğiyle ülkemizden tamamen sileceğiz” ifadelerini kullandı.

Şule, Özgecan için paylaşmıştı; Ceren, Güleda için… Sıra kimde?

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!