Sulh komisyonu nedir? İşlevleri nelerdir?

featured

Sulh komisyonu nedir, işlevi nedir, arabuluculuk hakkındaki bütün soruların cevabı haberimizde…

SULH KOMİSYONU NEDİR?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamasına göre Sulh Komisyonu yargının iş yükünü düşürmeyi amaçlayan ‘arabuluculuk’ kurumuna ek olarak getirilen bir komisyondur.

Yargının iş yükünü azaltmayı hedefleyen sulh komisyonunun hangi davalara bakacağı, işleyiş şekli, bağlı olacağı kurum ve kurulacağı tarih henüz açıklanmadı.

Sulh komisyonları; uyuşmazlığın tarafı olan kişilerin uyuşmazlığı, mahkemeye gerek olmaksızın tarafsız üçüncü bir kişiden yardım alarak çözmesini sağlayacak. Kesin ve hızlı bir çözüm sunan sulh komisyonları, ‘arabuluculuk’ gibi usül hukuku kurumu olacak. Sulh komisyonlarının idare hukuku alanında uygulanacağı düşünülüyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sulh komisyonunu şu cümlelerle açıkladı:

“Meclisimizin iradesine sunacağımız yeni yargı paketlerinde talep ve beklentileri kolaylaştırıcı bir yaklaşımla sağlamayı esas alacağız. İcra konularını, aile hukuku alanında çocukla kişisel ilişki kurulmasından tamamen çıkaracağız. Çocuğun üstün yararını hakim kılacağız. Dosyalar arasından vakit kaybetmeden hakkına kavuşmasını istiyoruz vatandaşın. İdari sulh usulü, sistemi rahatlatacak bir yeniliğimiz olacak. Yakında her ilde sulh komisyonunu devreye alıyoruz. Böylece yargının iş yükünü düşüren alternatif bir hukuk sistemi hedefliyoruz.”

SULH KOMİSYONUNUN İŞLEVİ NE?

Sulh komisyonları; tarafsız bir üçüncü kişiden yardım alınarak, uyuşmazlığı mahkeme dışında kesin ve hızlı bir şekilde çözmeyi hedefliyor.

ARABULUCULUK NEDİR?

Arabuluculuk; özel hukuk uyuşmazlığının tarafı olan kişilerin, tarafsız ve uzman bir üçüncü kişinin hakemliğinde uyuşmazlığın çözülmesine yarayan bir yöntemdir. Arabuluculuk yöntemine dava açılmadan önce veya dava açıldıktan sonra başvurulabilir.

ARABULUCULUK ÇEŞİTLERİ

  • Zorunlu Arabuluculuk: Mahkemeye dava açmadan önce arabulucuya gitme zorunluluğu olması halinde başvurulan arabuluculuk çeşidine denir. Zorunlu arabuluculuk, dava şartı olarak kabul edildiğinden, arabulucuya gitmeden açılan dava reddedilir.
  • İhtiyari Arabuluculuk: İhtiyari arabuluculuk, davada bir arabulucuya gitme şartı olmamasına rağmen tarafların kendi tercihiyle arabulucuya gitmesidir.

KİMLER ARABULUCU OLABİLİR?

Arabulucu olmak için gereken şartların başında hukuk fakültesi mezunu olmak ve mesleğinde en az 5 yıllık deneyime sahibi olmak gerekiyor. Ayrıca arabuluculuk, iletişim ve görüşme teknikleri konularında uzmanlık eğitimi almış olmak da arabulucu olabilmek için gerekenler arasında. Mesleki eğitimlerini başarıyla tamamlayan arabulucu adayları, sınav olarak yeterliliklerini kanıtlarlar. Arabuluculuk sınavında başarı elde eden arabulucular, Adalet Bakanlığı tarafından tutulan arabuluculuk listesine kayıt yaparlar. 

HANGİ UYUŞMAZLIK VE DAVALAR İÇİN ARABULUCULUĞA BAŞVURULAMAZ?

  • Özel hukuk alanlarıyla ilişkili bazı hukuki problemler
  • Velayet davaları
  • Nüfus kaydı davaları
  • Ceza davaları
  • Vergi hukukundan kaynaklanan davalar
  • Tespit davaları
  • İdari yargının yetkisi kapsamında olan tam yargı ve iptal davası
  • Aile içi şiddet iddiasını içeren davalar

Sulh komisyonu nedir? İşlevleri nelerdir?

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!