Suriye’nin kuzeyindeki bazı gruplar, Türkiye’nin operasyon bölgesinde yer alan binalardaki Türk bayraklarına saldırdı, TSK araçlarına ateş açtı.
Sosyal medyada, Halep’e bağlı Mare kasabasında Türkiye’den gelen TIR’ların durdurulduğu, tahrip edilerek ateşe verildiği ve şoförlerinin darp edildiği anlara ait görüntüler yer aldı.
Azez ve El-Bab kentlerindeki grupların da PTT binalarına girerek Türk memurları çıkardı.
İlerleyen saatlerde de, bölgedeki bir karakolda Türk bayrağının indirildiğine ilişkin görüntüler ortaya çıktı.
Göstericiler, kamu binalarından Türk bayraklarının indirilmesini ve Suriye muhalefetinin bayraklarının asılmasını talep etti.
Olaylar sırasında çekilen görüntülerde yüzleri kar maskeli bazı kişilerin ateş açtığı görülürken, Halep kırsalı ve İdlib üzerinde Türk F-16’larının alçaktan uçtuğu, bu uçuşların Rusya’nın hava sahasını açmasıyla gerçekleştiği ileri sürüldü.
Öte yandan gelişmeler sonrası, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin bölgeye takviye kuvvetler gönderdiği de iddia edildi.
SORUŞTURMA BAŞLATILDI
Adalet Bakanı Tunç, sosyal medyadaki görüntülerde Türk bayrağına saldırılarda bulunulmasıyla ilgili Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca resen soruşturma başlatıldığını bildirdi.
Tunç, X hesabından yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:
“Sosyal medya platformlarında yayınlanan görüntülerde yer alan Türk Bayrağımıza yönelik saldırılarda bulunulmasıyla ilgili, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Türk Ceza Kanununun 300/1 maddesinde düzenlenen “Devletin Egemenlik Alametlerini Aşağılamak” suçundan resen soruşturma başlatılmıştır. Rengini aziz şehitlerimizin kanından alan, şanlı Türk Bayrağımıza yapılan saygısızlık ve çirkin saldırılar asla kabul edilemez.”
Sosyal medya platformlarında yayınlanan görüntülerde yer alan Türk Bayrağımıza yönelik saldırılarda bulunulmasıyla ilgili, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Türk Ceza Kanununun 300/1 maddesinde düzenlenen “Devletin Egemenlik Alametlerini Aşağılamak” suçundan resen…
— Yılmaz TUNÇ (@yilmaztunc) July 1, 2024
SARAY’DAN İLK MESAJ
İletişim Başkanı Fahrettin Altun, saldırılar sonrası açıklama yaptı. Görüntülere değinmeyen Altun, “İçeriklerin yayılımında dezenformasyon boyutunun ve ihtimalinin göz önünde bulundurulması ve resmi makamlarımız başta olmak üzere yalnızca güvenilir kaynaklara itibar edilmesi konusunda vatandaşlarımızın hassas davranmasını önemle rica ederiz.” dedi.
‘SURİYE GEÇİCİ HÜKÜMETİ’ ADLI YAPIDAN AÇIKLAMA
Kendilerini ‘Suriye Geçici Hükümeti’ olarak adlandıran grup, yaşanan gelişmelere ilişkin açıklama yaptı.
Grubun “Komşu Ülkelerde Suriyeli Sığınmacılara Yönelik Saldırılar ve Nefret Eylemleri Hakkında Açıklama” başlıklı açıklamasında şu ifadelere yer verildi:
“Tarih ve coğrafya, Türkler ve Araplar arasında yüzyıllar boyunca var olan kardeşliğe tanıklık etmektedir. Bölgenin yaşadığı tüm zorluklara ve çilelere rağmen, bu kardeşliğin önümüzdeki yüzyıllar boyunca da devam edeceğine dair inancımız tamdır. Bunu da, iki halkın ortak kaderi gerektirmektedir.
Bu nedenle, Suriye Geçici Hükümeti, katil Esad rejimi, müttefikleri ve terör örgütlerinin işlediği suçlardan kaçan Suriyeli mültecilere yönelik tüm aşırı görüşlü eylemleri kınamaktadır. Bu kınama kapsamında, Kayseri’de bazı aşırı görüşlü kişiler tarafından bazı Suriyeli mültecilere yönelik aşırı davranışları da içermektedir. Suriye Geçici Hükümeti, Türkiye’deki ve tüm sığınma ülkelerindeki Suriyelilerin korunmasının gerekliliğini vurgulamakta ve Türkiye İçişleri Bakanlığı’nın saldırganlara karşı aldığı yasal adımları takdir etmektedir.
Suriye Geçici Hükümeti, tüm ev sahibi ülkelere mazlum Suriye halkının canı ve malını korumak, onları zorla geri gönderme ve sistematik yıldırma eylemlerinden korumak için ilgili uluslararası anlaşmaları uygulama çağrısında bulunmaktadır.
Ayrıca Suriye Geçici Hükümeti, özgürleştirilmiş bölgelerde yaşayan halkımızı, Türk ve Suriye halkları arasındaki mevcut ittifakı baltalamayı ve Türk ordusu ile Suriye Milli Ordusu’nun fedakarlıkları ile inşa edilen mal ve kurumlara saldırmayı amaçlayan kışkırtıcı çağrılara uymamaya çağırmaktadır. Suriye Geçici Hükümeti, bu olayların devrim düşmanları tarafından Türk-Suriye ilişkilerine zarar vermek ve Suriye topraklarını terörizmden kurtarmada Suriye halkıyla birlikte çalışan Türk kardeşleri hedef almak için kullanılma tehlikesinin altını çizmektedir.
Suriyelilerin seslerini ve duygularını barışçıl bir şekilde Türk kardeşlerimize iletmeye son derece önem verdiğimizi vurguluyor, özgürleştirilmiş bölgelerde güvenliğin bozulmaması için halkımızı itidallı davranmaya ve devrimimizin müktesebatına sahip çıkmaya davet ediyoruz.”
PROVOKASYONLARIN ZAMANLAMASI DİKKAT ÇEKTİ
Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Geçtiğimiz Perşembe günü Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Suriye Özel Temsilcisi Aleksandr Lavrentyev ile Şam’da görüşmüştü.
Esad, görüşmede “Suriye, Türkiye ile ilişkilerin normalleşmesine, bu sürecin egemenliğine saygı ve Suriye devletinin egemenliğini tüm ülke toprakları üzerinde yeniden tesis etme arzusuna dayanması halinde olumlu yaklaşmaktadır” ifadelerini kullanmıştı.
ERDOĞAN YANIT VERMİŞTİ
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz Cuma günü Üsküdar’da cuma namazı çıkışında yaptığı açıklamada Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile ‘ailecek’ görüşebileceklerini belirterek Şam’ın örtülü teklifine yanıt vermişti.
Erdoğan, “Suriye ile yeniden diplomatik ilişkileri kurmamak için bir sebep yok. Geçmişte nasıl yaptıksa yine yapabiliriz. Suriye’nin iç işlerine karışmak gibi bir niyetimiz yok. Biliyorsunuz ailece görüşmeye varana kadar sayın Esed’le geçmişte nasıl yaptıksa yeniden yapmamamız için bir sebep yok” demişti.
Kasitli saldirmamiza calisiyorlar ABD’yi buraya cekmek icin. Kurt kardesler, ABD masasi olmasaniz cok guzel anlasacaz. Bizim kafatascilarla sizin kafatascilari defetsek kuvvetleniriz. Bolunmek yerine emperiyalizme karsi birlessek gucleniriz.
vatanı bölmek isteyenlere karşı durmak kafatasçılık değildir
Çok basit.Esad’la ortak harekat,mübarek Türk Bayrağı’na askerine kast eden yapının imhası,burdakinin zorla hareketle sınır dışı edilmesi,verilen vatandaşlıkların hepsinin geri alınması,sınırın yeniden mayınlanması ve sen sağ ben selamet!