Hazine ve Maliye Bakanlığı, tapu işlemlerinde beyan edilen satış bedelleri ile gerçek piyasa değerleri arasındaki farka odaklandı. Özellikle büyükşehirlerde rayiç bedelin çok altında gösterilen satışlar nedeniyle ciddi kamu zararı oluştuğu tespit edildi.
Yapılan yazılım destekli taramalarda, düşük beyanlı işlemler tek tek ortaya çıkarılıyor. Denetimler sonucunda, eksik ödenen vergiler ve faizleriyle birlikte tahsilatlar başlatılacak.
SATICI DA ALICI İFADEYE ÇAĞRILIYOR
Sözcü’nün haberine göre bakanlık, sahte beyanlarla yapılan işlemler için resmi tebligat ve ifade süreci başlattı. Özellikle son 5 yıla ait işlemler detaylı olarak inceleniyor. Tapu müdürlüklerinde yapılan beyanlar, o bölgedeki ortalama satış fiyatlarıyla karşılaştırılarak şüpheli durumlar tespit ediliyor.
Satışa taraf olan hem alıcı hem satıcı, vergi kaçırma girişiminden eşit derecede sorumlu tutuluyor.
HEM VERGİ CEZASI HEM DE İDARİ YAPTIRIM YOLDA
Mevzuata göre, tapu harcı satış bedelinin yüzde 4’ü olarak belirleniyor ve bu bedel satıcı ile alıcı arasında eşit şekilde paylaşılmalı. Ancak uygulamada, satış bedelinin düşük gösterilmesiyle hem harçtan hem vergiden kaçınılıyor.
Gelir İdaresi Başkanlığı, bu tür işlemlere karşı yalnızca vergi değil, aynı zamanda idari para cezası uygulanacağını da duyurdu.
E-DEVLET’TEN KONTROL İMKANI
Vatandaşlar, önceki tapu işlemlerine ilişkin detaylara e-Devlet üzerinden ulaşabiliyor. Bakanlık, ilerleyen süreçte daha fazla ceza ile karşı karşıya kalmamak adına, herkesin gerçek satış bedelini beyan etmesi gerektiğini vurguladı.
Gerçeğe aykırı beyanla yapılan her işlem, hem mali yükümlülük doğuracak hem de cezai süreçlere konu olacak. Vergi kaçırmak için tapuda düşük bedel gösterenler, sadece para cezası değil, yüksek faiz yüküyle de karşılaşacak.