1. Haberler
  2. Gündem
  3. Tarihçi Sinan Meydan’dan Bahçeli’nin önerisine tepki: ‘Türkiye Cumhuriyeti’nin ortadan kaldırılması demek’

Tarihçi Sinan Meydan’dan Bahçeli’nin önerisine tepki: ‘Türkiye Cumhuriyeti’nin ortadan kaldırılması demek’

Tarihçi Sinan Meydan, MHP lideri Devlet Bahçeli'nin "Cumhurbaşkanının iki yardımcısı olsun, bir Kürt, diğeri Alevi olsun" önerisine tepki gösterdiği mesajında, "Atatürk'ün kurduğu üniter ve laik Türkiye Cumhuriyeti'nin, ulus devletin ortadan kaldırılması, Türkiye Cumhuriyeti'nin Lübnanlaştırılması demek" dedi.

featured

Gazeteci İsmail Saymaz, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin partisinin milletvekilleri ile gerçekleştirdiği toplantıda kullandığı ifadeleri Halk Tv’deki köşesine taşıdı.

Saymaz’ın aktardığına göre Bahçeli, birkaç ay önce gerçekleşen toplantıda, “Cumhurbaşkanının iki yardımcısı olsun, bir Kürt, diğeri Alevi olsun” ifadelerini kullandı.

İlişkili Haber
thumbnail
Bahçeli: Cumhurbaşkanının iki yardımcısı olsun, biri Kürt, diğeri Alevi olsun
Haberi görüntüle

Tarihçi yazar Sinan Meydan, Bahçeli’nin önerisinin ardından sosyal medya hesabından bir mesaj yayımladı.

Bahçeli’nin sözlerini “Türkiye Cumhuriyeti’nin Lübnanlaştırılması” olarak yorumlayan Meydan, “Lübnan Anayasası’na göre Cumhurbaşkanı Marunilerden, Başbakan Sünnilerden ve Meclis Başkanı Şiilerden seçilecekti. Bu sistemle Lübnan paramparça oldu.” dedi.

İlişkili Haber
thumbnail
Bahçeli’nin önerisinin ardından gündem oldu: Amin Maalouf, Lübnan’ın çöküşünü böyle anlatmıştı
Haberi görüntüle

Meydan, şu ifadeleri kullandı:

“Bu, tam anlamıyla Lübnan modelini demek. Bu Türkiye Cumhuriyeti’nin Lübnanlaştırılması demek. 23 Mayıs 1926’da Fransızların ilan ettiği Lübnan Anayasası  “mezhep temsilini” esas aldı. Lübnan’ın siyasi yapısı mezheplere göre şekillendirildi. Lübnan’da milletvekillikleri, devlet görevleri, liyakate göre değil mezhep oranlarına göre dağıtıldı. Lübnan Anayasası’na göre Cumhurbaşkanı Marunilerden, Başbakan Sünnilerden ve Meclis Başkanı Şiilerden seçilecekti. Bu sistemle Lübnan paramparça oldu. Yukarıdaki cümleler, 18 Haziran 2025 tarihli “Sykes-Picot, Sevr ve Lozan‘” başlıklı Lübnan modelini anlattığım yazımdan. Bahçeli’nin önerisi, Atatürk’ün kurduğu üniter ve laik Türkiye Cumhuriyeti’nin, ulus devletin ortadan kaldırılması, Türkiye Cumhuriyeti’nin Lübnanlaştırılması demek.”

 

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Veryansın TV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya abone olun!