Tarikatlar anketinden çarpıcı sonuç… ‘Ezber bozucu!’

featured

Aksoy Araştırma’nın ocak ayına ilişkin açıkladığı araştırmaya göre yurttaşların yüzde 83.8’i, tarikatların tamamen kapatılması ya da çok sıkı denetlenmesi görüşünde. Yazarımız felsefeci, ilahiyatçı Prof. Dr. Şahin Filiz, “Araştırma, laikliğin Türk toplumunda artık kökleştiğini gösteriyor” dedi.

Aksoy Araştırma, her ay düzenli olarak açıkladığı “Türkiye Monitörü” araştırmasının Ocak 2021 sonuçlarını paylaştı. Başkanlık sistemine desteğin azaldığı, parlamenter sisteme dönmek isteyenlerin oranının arttığının ortaya konduğu araştırmada, tarikatlara yönelik dikkat çeken sonuçlar yer aldı.

“Türkiye Cumhuriyeti’nin Cumhurbaşkanı siz olsaydınız, ülkede faaliyet gösteren tarikatlara yönelik hangisini uygulardınız” sorusuna katılımcıların yüzde 46.6’sı “tamamen kapatırdım”, yüzde 37.2’si “çok sıkı denetim yapardım”, yüzde 11.8’i “rutin denetim yapardım”, yüzde 4.4’ü ise “tamamen serbest bırakırdım” yanıtı verdi.

‘EZBER BOZUCU’

Tarikatlara yönelik sonuçları Cumhuriyet’e değerlendiren Veryansın Tv yazarı Prof. Dr. Şahin Filiz, sonuçları “ezber bozucu” olarak nitelendirdi.

Türk toplumunun, siyasi partilerin tarikatlara prim vermesini onaylamadığını vurgulayan Filiz, “Yüzde 4.4’lük oranla ‘Tamamen serbest bırakırdım’ sonucu, en muhafazakâr görünen partiye bile güçlü bir şekilde ‘Tarikatlarla iş tutmayın’ mesajının somut sonucudur” dedi. “Tamamen serbest bırakırdım” diyenlerin oranının, tarikatlarla doğrudan ya da dolaylı olarak bağı olanları temsil ettiğini söyleyen Filiz, yanıtların oranlarına bakıldığında, Türk toplumunun, din ile tarikatı ve din ile siyaseti birbirinden ayırdığının görüldüğünü vurguladı. Filiz, “Halk, partilerin din söylemiyle tarikatlara çıkar sağlamalarını kesin olarak olumsuzlamaktadır. Araştırmanın başka bir sonucu da ‘Toplum dinden uzaklaşıyor’ feveranının temelsiz olmasıdır. Toplumun esasen dinden ve ahlaktan değil, tarikatlardan ve tarikatlara dini teslim eden siyasi yapılardan uzaklaştığı değerlendirilmeli” diye konuştu.

‘İNSANLIK DIŞILIĞA TEPKİ’

Filiz, tarikatların kapatılması ya da çık sıkı denetlenmesi yönünde görüş belirtenlerin oranının çok yüksek olmasının nedenlerinden birinin, “tarikatlarda yaşanan insanlık dışı, ahlak dışı olaylara kesin bir tepki koymak” olduğunu kaydederek “Tarikatların her alanda büyük çoğunluğun sırtından geçinerek hak ve adalet duygularını sarstıkları tescil edilmiştir. Bu, aynı zamanda, yüzde 83.8 gibi ezici bir çoğunluğun “ya kapat ya da sıkı denetle” mesajına aldırmayan siyasilerin, bu çoğunluktan aldıkları yetkiyi, yarattıkları yüzde 4.4 ile azınlıkta kalan tarikatçı çıkar çevreleri lehine kullanmalarından kaynaklanıyor. Seçen yüzde 83.8, yararlanan yüzde 4.4 olursa toplumsal denge bozulur. Bu bozulma, siyasal ve ekonomik istikrarsızlığa neden olur” ifadelerini kullandı.

Tarikatlar anketinden çarpıcı sonuç… ‘Ezber bozucu!’

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

4 Yorum

  1. 24 Şubat 2021, 07:39

    Gelecekte ;Güçlü,çağdaş,demokratik,olmak,nesillerimize bırakabileceğimiz iyi bir miras arıyorsak,önce tarikât ve cemaâtlerden kurtulması ile mümkündür..aksi halde haçlı güçler başarılı olacak, bırakın mirası adımızı bile brakamayacağız.

  2. Sübyancılar tayfası

  3. 23 Şubat 2021, 08:01

    Ebedi Başkomutanımız Halaskar Gazi Emekli Mareşal Cumhuriyetimizin Kurucusu ve İlk Cumhurbaşkanımız Mustafa Kemal Atatürk Paşa Hazretleri o kadar büyük insan ki 100 yıl önce sultanlığı kaldırmış, cumhuriyeti kurmuş, halifeliği kaldırmış, eğitimin birliği yasasını getirmiş Avrupalıların 400 yıl önce gerçekleştirdiği rönesans ve reformu 15 yıl içerisinde gerçekleştirmiştir. Işıklar içerisinde bize ışık olmaya devam ediyor.
    Atam.gov.tr sitesinden:
    “Osmanlı döneminde tekkeler, gitgide, çalışmaksızın tevekkül* felsefesini işleyen yerler haline dönüşmüştü; halbuki insanları daha yaşarken dünyadan uzaklaştırıp onları uhrevî âleme çekmek, çağdaş yaşam ile bağdaşamazdı.Toplum yeni bir enerjiye, yeni bir atılıma gereksinim gösteriyor; çağdaş yaşam, insanları çalışmaya, bu çalışmanın yaşarken ödülünü almaya çağırıyordu. Türbeler ise türbedarlar eliyle ölmüş kişilerin manevî varlığından çıkar sağlamaya çalışılan, çalışmaksızın onlardan medet umulan odaklar haline getirilmişti. Ayrıca tekke ve zaviyelerin başında bulunanlar siyasal amaçlarla ve çoğu kez dini siyasete âlet ederek masum vatandaşları suça yöneltiyorlardı.Türkiye Cumhuriyeti artık, şeyhler, dervişler ve müritler memleketi olamazdı. İşte 30 Kasım 1925’te kabul edilen bir yasayla tekke, zaviye ve türbeler kapatıldı; türbedarlıklar ile şeyhlik, dervişlik, müritlik, dedelik, seyitlik, çelebilik vb. birtakım unvanlar kaldırıldı”

  4. Her toplum kendi çöplüğünü oluşturur. İşte çöplük, işte atıklar.

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!