Tevfik Göksu’dan ‘terör iltisaklı personel’ açıklaması: Belediye koridorlarında…

featured

İBB AKP Grup Başkanvekili Tevfik Göksu’ya terör iltisaklı personel iddialarına ilişkin ‘Belediye koridorlarında konuşulanlar var. Fiilen x, y, z deme şansına sahip değilim. Elimde bir data yok. Zanla öyle bir ifade kullanmak vicdanen doğru olmaz’ dedi.

İçişleri Bakanlığı’nın İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde (İBB) işbaşı yaptırılan bazı çalışanların, terör örgütleriyle iltisaklı olduğu iddiasıyla özel teftiş başlatıldığını duyurmasının ardından başlayan tartışma devam ediyor.

Bakanlık tarafından geçen günlerde yapılan açıklamada “İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı şirketlerde işbaşı yaptırılan personelden: 455 PKK/KCK, 80 DHKP-C, 20 MLKP, 2 MKP, ayrıca bazılarının FETÖ ve diger terör örgütleriyle iltisaklı olduğu yönünde tespitler üzerine, Bakanlığımızca özel teftiş başlatılmıştır” denilmişti.

SAYILARDAN HANGİSİ DOĞRU?

İBB AKP Grup Başkanı ve Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, tartışmaya ilişkin açıklamalarda bulundu.

Göksu ile görüşen Halk Tv’den İsmail Saymaz, aldığı yanıtları köşesine taşıdı.

Saymaz şu ifadeleri kullandı:

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sorarsanız Ekrem İmamoğlu döneminde İBB’ye 45 bin kişi alındı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “Yaklaşık 33 bin kadar” diyor.

İmamoğlu ise küsuratlı bir rakam veriyor: 21.179.

İnsan hayret ediyor.

Bir devlet nasıl olur da İBB’de kaç kişinin çalıştığını kesin olarak bilemez?

Ve bu sayılardan hangisi doğru?

Anladığım kadarıyla kafa karışıklığı İBB AK Parti Grup Başkanı ve Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu’dan kaynaklanıyor. Erdoğan’ın yinelediği 45 bin rakamını dile getiren, Göksu’ydu. Bir kez değil, iki kez üstelik.

Göksu, 26 Eylül’de yaptığı açıklamada, İBB’ye toplamda 44.995 kişinin işe alındığını söylemişti. Çıkarılanların rakamını 13.354 diye vermişti.

Göksu, 25 Aralık’ta rakamlarını güncelledi. İşe alınanları 45.029’a, atılanları 13.354’e çıkardı.”

İBB’NİN KENDİ ELEMANI MI?

Rakam kargaşına ilişkin yorumlarının ardından Saymaz köşesinde şöyle devam etti:

“Dün Göksu’yu aradım ve rakamın hangi kaynağa dayandığını sordum. Göksu, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) verisi olduğunu söyledi. Göksu’nın verdiği yanıttan, bu verinin gayrıresmi yollarla edinildiğini anladım. Zaten Göksu’nun benimle paylaştığı bilgisayar ortamında hazırlanmış kağıtta SGK’nın ya da başka bir kurumun adı ve mührü yer almıyor. Kağıtta “İBB ve bağlı kuruluşlara 12 Kasım 2021 tarihine kadar SGK’ya bildirimde bulunduğu sayı” diye yazıyor. Buna göre 45.029 işçi alınmış görünüyor.

Göksu’ya “Rakamlara İBB’den ihale alan şirketlerin çalışanları da dahil midir?” diye sordum. Göksu, “Muhtemelen dahildir. Ben de öyle yorumluyorum” dedi.

“Öyleyse bunlar İBB’nin kendi elemanı sayılmaz” diye itiraz ettim.

Göksu şöyle konuştu:

“Bunlar İBB üzerinden SGK’ya bildirilmiş. İBB’nin çıkıp açıklaması lazım. ‘Şu kadar şuraya alınmış.’ Rakamları İmamoğlu’nun gözünün içine baka baka söyledim. Normalde İBB Meclisi’nden bu verileri almamız lazımdı. Alamıyoruz. Sistemi çalıştırmıyorlar. Araştırma Komisyonu kuruyoruz, veri vermiyorlar. Bunları yazmanızı bekliyorum.”

Göksu, İBB Meclisi’nde, kaç işçinin iş akdinin feshedildiğini ve yerlerine yeni personel alınıp alınmadığını 2019 ve 2020 yıllarında sorduklarını, sadece sendika değişikliği için baskı yapıldığı iddiasına ilişkin yanıt verildiğini söylüyor.

SOYLU’NUN RAKAMLARI NEDEN FARKLI?

Göksu’ya “Bakan Soylu, neye göre 33 bin rakamını açıkladı?” diye sordum. Göksu da “Muhtemelen ocak ayı başındaki rakamlar. Bakanımız önceki tarihli almış olabilir” dedi.

“İBB’de terör örgütü iltisaklı çalışanlara dair sizin bir tespitiniz var mı?” diye sordum.

“Belediye koridorlarında konuşulanlar var. Fiilen x, y, z deme şansına sahip değilim ama koridorlarda çok dillendiriliyordu. Bakanımız dillendirilen şeyi isimlendirdi” diye yanıtladı.

“Somut bir tespitiniz var mı?” sorusunu yönelttim.

Şöyle dedi:

“Bir insanı net tespit olmadıkça bir konuyla ilgili isimlendirmek hakkaniyet ve hukuk adına doğru olmaz. Elbette bilgimiz var. Bakanımızın elinde datalar var. Benim elimde öyle bir data yok. Kalkıp da zanla öyle bir ifadeyi kullanmak vicdanen doğru olmaz.”

Sabah ve Yenişafak gazetelerinin bazı çalışanların adlarını verip fotoğrafını bastığını hatırlattığımda, “Onlar bakanlığın açıklamalarıyla ortaya çıkan veriler üzerinden yapılan galiba… Elimde ‘Şu şudur diyeceğim’ bir data mevcut değil. Öyle bir istihbarat yok yani” diye konuştu.

İmamoğlu’nun da aynı savunmayı yaptığını ifade ettim.

“İmamoğlu’nun yapması gereken önemli bir iş vardı, onu yapmadı. Böyle bilgi varsa araştırıp kimdir diye bakması gerekirdi” dedi.

Göksu, yönettiği Esenler Belediyesi’nde, çalışanların İl Emniyet Müdürlüğü tarafından arşiv araştırması yapıldıktan sonra işe alındığını söyledi.

İBB NE DİYOR?

İBB Basın Danışmanı Murat Ongun’u arayarak, Göksu’nun açıkladığı bu rakamlar ile belediyenin belirttiği arasındaki farkı sordum.

Şu bilgileri verdi:

“Mal, hizmet ve yapım işi yapan şirketler, hizmet verdikleri şirketlerin SGK numarası altında işe alım yapar. Biz sorumlu tutulamayız. Diyelim, Ulaştırma Bakanlığı bir otoyol yapıyor. Bir şirkete ihale veriyor. Şirket 1500 kişiyi işe alıyor. Biz bu insanlara Ulaştırma Bakanlığı personeli diyebilir miyiz?”

Ongun, Göksu’nun tablosunun sağlıksız olduğunu savundu.

Örneğin, Göksu’nun 7937 kişinin işe alındığını söylediği İSFALT’ta gerçekte 1194 kişinin kuruma kabul edildiğini anlattı.

KİPTAŞ’taki rakamın 6539 değil, 106 olduğunu vurguladı.

Göksu, belediye başkanı olarak, İBB’den ihale alan ya da belediyeye taşeron hizmet veren bir şirkete bağlı işçilerin kurumun kendi çalışanı sayılamayacağını biliyor olmalı. Göksu’nun Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı yanılttığını düşünüyorum.”

Tevfik Göksu’dan ‘terör iltisaklı personel’ açıklaması: Belediye koridorlarında…

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!