Thodex vurguncusudan ilk savunma: Kumpas yapıldı

Thodex'in kurucusu Faruk Fatih Özer’inde aralarında bulunduğu 7’si tutuklu 21 sanığın yargılandığı davada Özer ilk kez savunma yaptı. Fatih Özer savunmasında Thodex şirketinin kuruluş ve işleyişinden bahsederek “Medyada ve iddianamede yer alan iddialar asılsızdır. Ben kimseyi dolandırmadım. Bana kumpas yapıldı" dedi.  Özer, “Şirket üzerinde alınan tüm kararlar bana aittir. Ablam Serap Özer’in şirkette herhangi bir yetkisi yoktu. Şirketin benden başka yetkilisi yoktur" ifadelerini kullanarak şirket üzerinde tek yetkili kişinin kendisi olduğunu savunmasında sık sık dile getirdi.

featured

Kırmızı bültenle aranırken 30 Ağustos’ta Arnavutluk’ta yakalanan kripto para borsası THODEX’in kurucusu Faruk Fatih Özer’in, Türkiye’ye iadesine karar verilmişti. Faruk Fatih Özer, 20 Nisan’da Türkiye’ye getirildi. Hakkında 40 bin 564 yıla kadar hapis cezası istenen Faruk Fatih Özer 23 Nisan’da çıkarıldığı hakimlikçe tutuklanmıştı.

AYLIK GELİRİNİ HATIRLAMADIĞINI SÖYLEDİ

Anadolu 9. Ağır Ceza Mahkemesi’nde Faruk Fatih Özer’in de aralarında bulunduğu 7’si tutuklu 21 sanığın yargılandığı davanın bugünkü duruşmasına Özer ve 5 sanık tutuklu bulundukları cezaevinden getirildi. Bazı müştekiler avukatlarıyla salonda hazır bulundu. Özer kimlik tespitinde bekar olduğunu, lise mezunu ve şu an işsiz olduğunu ifade etti. Daha önceki işinin sorulması üzerine Özer, şirket yönettiğini ve aylık gelirini hatırlamadığını söyledi. Özer savunmasını daha önce hazırladığı metini okuyarak yapacağını belirtti.

‘BEN KİMSEYİ DOLANDIRMADIM BANA KUMPAS YAPILDI’

Faruk Fatih Özer savunmasına Thodex sitesinin nasıl kurulduğundan bahsederek başladı. Özer, şunları söyledi:

“Medyada ve iddianamede yer alan iddialar asılsızdır. Ben kimseyi dolandırmadım. Bana kumpas yapıldı. Ben bir şirket kurmuştum ve şirketim hacklendi. E-ticaret yaparak ticaret hayatıma bu şekilde başladım. İlk kuruluş amacımız e-ticaret yapmaktı. E-ticaretle uğraştığım için kripto para dikkatimi çekti. Sonrasında sosyal çevrem sayesinde kazanç elde edeceğimi gördüm ve şirketi bu yöne çevirdim. Bünyeme kattığım yazılımcılarla mobil işlemlere başladım. Kripto para borsası kurmak için tüm hayatım dijital dünyayla iç içe girdi. Rakip şirketlere de baktığımda eksik olduklarını fark ettim ve bu alanda büyümeye karar verdim. Şirketimdeki yazılımcılarla birlikte yazılımcı şirkette yaptığım satın alma sözleşmesini sunuyorum. 14.09.2017’de Şişli’de bir coin şirketi 100 bin lira ödenmiş sermaye ile kurdum. İstanbul Ticaret Odası’ndan aldığım belgemi de sunuyorum. Thodex sitesine giren kullanıcılara aydınlatma metni sunuluyordu. Siteye üye olan kişilerin kimlik bilgileri ve istenilen görselle birlikte kişinin doğru kişi mi olduğu belirleniyordu. Sitenin alım satımı sitenin arka planındaki sistemden yapılıyordu. Kullanıcılar satın alma ve satma işlem komutu verdiğinde sistem liste sırasına alır, ardından her işlemde komisyon parası alırdı.”

Savunmasının devamında sitenin arka plandaki departmanların nasıl çalıştığını da anlatan Faruk Fatih Özer, sanıklardan Cem, Ergün ve Can’ın şirket üzerinde karar alma yetkilerinin olmadığını vurguladı.

‘ŞİRKETİN BENDEN BAŞKA YETKİLİSİ YOKTUR’

Özer, “Şirket üzerinde alınan tüm kararlar bana aittir. Ablam Serap Özer’in şirkette herhangi bir yetkisi yoktu. Şirketin benden başka yetkilisi yoktur. Thodex’in bankayla olan işlemleri otomatik olarak yapılıyordu. Şirket üzerinde yapılan işlemleri bankalara excel tablosu şeklinde her hafta kendim kontrol ederek gönderiyordum. Güvenlik açığı olmaması için bunu sadece ben yapıyordum. Çalışanlarımın 2 senedir tutuklu olmasının hukuk sistemimizde kara bir leke olarak hatırlanmasını istiyorum” diye konuştu. Özer’in savunması sırasında mahkemeye çizgi film karakterlerinden oluşan görsel tablo sunması üzerine mahkeme başkanı bu görsellerin savunmaya katkısının olmayacağını söyleyerek bir daha bu şekilde görsel gösterememesini tavsiye etti. Özer tavsiyesi için mahkeme başkanına teşekkür ederek savunmasını okumaya kaldığı yerden devam etti.

‘TANINMAMAK İÇİN SAÇ VE SAKAL TARZIMI DEĞİŞTİRDİM’

Özer, kendisine kumpas kurulduğunu iddia ederek bununla ilgili daha önce yargılananlara soru sorulmadığını söyledi. Bunun üzerine mahkeme başkanının “Özer’in kendisine soruyorum. Sana kim kumpas kurdu?” sorusuna Fatih Özer, “Bilmiyorum ama sonsuza kadar sürse bile kimin olduğunu araştıracağım” diye cevap verdi.

Faruk Fatih Özer, “Ülkeme dönmem ve gerçeklerin ortaya çıkması için beklemem gerektiğini ve saklanmam gerektiğini düşündüm. Telefonumu ve teknolojik aletlerimi denize attım. Tanınmamak için saç ve sakal tarzımı değiştirdim. Sahte bir kimlik çıkarttım. Evde saklanmak için farklı adreslerde kaldım. Soğuk cüzdan bendeydi. Arnavutluk’a giderken 10-15 bin lira kadar para vardı yanımda. Borçlu kişiler belli olduktan kısa bir süre sonra müştekilere ödemeler yapılmaya başlandı. Avukatıma vekalet verdim ödemelerin yapılması için. Ama vekaletim firari olduğum için geçerli olmadı. Avukatım aracılığıyla babama kabul etmesi halinde müştekilere ödemelerin yapılması için vekalet vermesini istedim babamda kabul edip avukatıma vekalet verdi. Arnavutluk da yakalandığım zaman sahte kimliğimle yakalandım ve firari durumum orada son buldu” ifadelerini kullandı.

‘BENİ KRİPTO PARA SİSTEMİNDEKİ ÇÖKÜŞLER DEĞİL, ASIL İFLAS ETTİREN KUMPASTIR’

Mahkeme başkanının zararın giderilmesinden dolayı şikayetinden vazgeçenlerin sayısının çok düşük olduğunu ve zararının giderildiği kişilere yapılan ödemeler çok cüzi miktarda olduğunu belirterek soğuk cüzdanda ne kadar para olduğunu sorması üzerine Özer, “O dönem canımın derdinde olduğum için ne kadar para olduğunu bilmiyordum. Daha sonrada cüzdanı attım. Ben paraya hassasiyeti olan bir adam değilim. MASAK’tan alınan rapor yalandır. Abim, ablam ve arkadaşlarımın banka hesaplarından transfer yapmamın sebebi transfer limitinin olmasıdır. Ben yurt dışına kripto para kaçırmak isteseydim, milyonlarca dolar parayı soğuk cüzdan veya başka yöntemle rahatlıkla kaçırabilirdim. Ben şirketimi kurmadan önce de kripto para borsalarında işlem yapıyordum. Benim şirketimde diğer şirketler gibi yapılan işlemlerden pay alıyordu. Beni kripto para sistemindeki çöküşler değil, asıl iflas ettiren kumpastır” şeklinde konuştu.

‘BEN ASLA VE ASLA MÜŞTERİLERİME ART NİYETLİ BİR PLAN YAPMADIM’

Özer’in savunması sırasında mahkeme heyetinin talimat aldığını iddia etmesi üzerine, mahkeme başkanı, “Faruk Fatih Özer talimat aldığımızı iddia ettiğiniz yer neresi? Algı yaratamazsın. Mahkememiz bağımsızdır. Kimseden talimat almayız. Varsa bir deliliniz bunu kanıtlamak zorundasınız. Varsayımsal bir iddiada bulundunuz bunu heyetin reddi olarak kabul ediyorum” dedi. Reddi hakim talebini görüşmek için ara veren mahkeme oy birliği ile talebin reddine karar verildiğini belirtti. Özer savunmasına devam ederek, “Benim umurumda değil hapis yatmak. 40 bin değil 80 bin yıl ceza yatarım. Bir gün o hapishaneden çıkacağım ve adaletsizlikleri adalet önünde hesabını soracağım. 2. MASAK raporunu hazırlayanlar daha önce kripto para piyasasında alım satım yapmamış insanlardır. Bugün ben masum şekilde buradaysam yarın da siz burada olabilirsiniz. Bugün burada olmamın tek sebebi bana kumpas kuranlardır. Ben asla ve asla müşterilerime art niyetli bir plan yapmadım. Tüm müşterilerin maddi kayıplarından dolayı kendilerinden özür diliyorum. En büyük maddi zarar yaşayan benim. Eğer ben müşterilerin varlıklarını çalmak isteseydim bunu 4 yılda yakalanmadan yapardım. Cezaevinden çıktığımda müşterilerin maddi kayıplarını karşılayacağıma söz veriyorum. Yaptıklarım yapacaklarımın teminatıdır” dedi. Özer’in savunması yaklaşık 6 saat sürdü. Diğer sanıklarda savunmalarında tahliyelerini talep etti.

DURUŞMA 18 TEMMUZ’A ERTELENDİ

Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, dosyanın esasa ilişkin mütalaasının hazırlanması için savcılığa gönderilmesine karar verdi. Mahkeme tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar vererek, duruşmayı 18 Temmuz’a erteledi.

İDDİANAMEDEN

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’nca hazırlanan iddianamede 21 sanığın ‘Suç işlemek amacıyla örgüt kurma ve yönetme’, ‘Bilişim sistemleri banka veya kredi kurumlarının araç olarak kullanılması suretiyle dolandırıcılık’ ve ‘Tacir veya şirket yöneticileri ile kooperatif yöneticilerinin dolandırıcılığı ve suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama’ suçlarından toplamda 12 bin 164 yıldan 40 bin 564’er yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılması isteniyor. (DHA)

 

Thodex vurguncusudan ilk savunma: Kumpas yapıldı

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!