1. Haberler
  2. Gündem
  3. Tokat’ta ‘altın madeni’ isyanı: 30’dan fazla köy tehdit altında!

Tokat’ta ‘altın madeni’ isyanı: 30’dan fazla köy tehdit altında!

Tokat'ta, Emsa Madencilik'in 30'dan fazla köyün yaylası ve su havzası olan Sorhun Obası'nda altın aramak için sondaj çalışması başlatmasına tepki gösteren bölge halkı, valilik önünde eylem yaptı. Vatandaşlar, "Doğana, suyuna, ormanına sahip çık" sloganları attı. Burada konuşma yapan Cumhuriyetçi Vatanseverler Partisi'nden (CVP) Avukat İsmail Hakkı Atal, AKP hükümetinin 15 yılda 385 bin maden ruhsatı verdiğini belirtip mücadele çağrısı yaptı. 

featured

VERYANSIN TV

Yurdun dört bir yanında madenler alarm verirken, yok olma tehlikesiyle karşılaşan doğayı savunmak için vatandaşlar ayağa kalkıyor.

Ülke ekonomisi ve halk sağlığı daha fazla çökmesin diye harekete geçen, vatan toprağını savunmak için mücadele eden vatandaşların sesi bu kez Tokat’tan yükseldi.

Emsa Enerji ve Madencilik şirketi Tokat’ta 30’dan fazla köyün yaylası ve su havzası olan Sorhun Obası’nda altın aramak için sondaj çalışması başlattı. Şehitler, Sokutaş, Keçeci, Gölcük ve Benli köylüleri hafta sonu bölgeye giderek iş makineleri durdurdu.

TOKAT VALİLİĞİNİN ÖNÜNDE ‘DOĞANA SAHİP ÇIK’ SESLERİ YÜKSELDİ

Altın arama çalışmalarına izin vermeyeceklerini belirten halk, bugün Tokat Valiliği önünde toplandı. Vatandaşlar, “Doğana, suyuna, ormanına sahip çık” sloganlarıyla altın madenine karşı sesini yükseltti.

CHP Tokat Milletvekili Kadim Durmaz, CHP İstanbul İl Başkan Yardımcısı Ahmet Baylan, İYİ Parti Antalya Milletvekili Uğur Poyraz, İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Kadir Ulusoy ve Cumhuriyetçi Vatanseverler Partisi’nden (CVP) Serkan Öz ve Avukat İsmail Hakkı Atal da bölgeye geldi. 

’30’DAN FAZLA KÖYÜN SU HAVZASINI ETKİLEYECEK’

Köylüler adına açıklamayı yapan Halil Bakan, şöyle konuştu:

“Tokat ve çevresinde, toplam 937 adet 4’üncü grup maden arama ruhsatı bulunmaktadır. Tokat ilinin ve çevresinin yüzde 46’sı madene ruhsatlanmıştır. Endemik bitki barındıran ormanlarımızın yüzde 44’ü, bereketli tarım alanlarımızın ise yüzde 27’si maalesef madenlerle ruhsatlandırılmıştır. Tokat Şehitler köyünde yapılmak istenen maden arama girişimi de ‘puzzle’ın sadece bir parçasıdır. Ancak hayata geçirilmek istenen yer Tokat’ın en stratejik noktalarından birisidir. Yaklaşık 30 köyün su havzasını etkileyecek maden, Tokat’ın en yoğun ormanlarını, en geniş yaylalarını tehdit etmektedir.”

‘AKP HÜKÜMETİ 15 YILDA 385 BİN MADEN RUHSATI VERDİ’

Burada açıklama yapan İsmail Hakkı Atal, Türk bayrağını işaret ederek “Bu bayrağı emperyalizme, sömürgecilere karşı dünyanın en büyük zaferini kazanan dedelerimiz dikti. Şu anda emperyalizm ve yerli iş birlikçileri Türk halkından, Atatürk Cumhuriyetinden intikam almak için maden kisvesi altında geldiler” dedi.

Atal, Erzincan İliç’te felaketlerle gündeme gelen yabancı ortaklı Anagold madenciliği ve Kütahya’daki Zenit madenciliği hatırlatıp “İkinci büyük emperyalizm işgalini madencilik perdesi altına saklıyorlar. AKP hükümeti 15 yılda 385 bin maden ruhsatı verdi. Yanlış duymadınız 385 bin!” diyerek tepki gösterdi.

‘BU MÜCADELEYİ KAZANACAĞIZ’

“Şu anda madene karşı verilen bu mücadele bütün Türk halkını tek bir amaç altında birleştirecek bir mücadele” diyen Atal, şu ifadeleri kullandı:

“Bu mücadelenin iki yönü var. Bir; milliyetçilerin sahip çıkması gereken ikinci bir ulusal kurtuluş savaşı. İki; solcuların sahip çıkması gereken liberal, kapitalist, emperyalist, sömürgeci düzene karşı verilen anti-emperyalist ve anti-kapitalist mücadele. Biz bu birlik altında bu mücadeleyi kazanacağız!”

Atal, sözlerini Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün “Hattı müdafaa yoktur, sathı müdafaa vardır. O satıh bütün vatandır” sözleriyle noktaladı.

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Veryansın TV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun!