1. Haberler
  2. Dünya
  3. Trump ile Zelenskiy kameralar önünde tartıştı: Basın toplantısı iptal edildi!

Trump ile Zelenskiy kameralar önünde tartıştı: Basın toplantısı iptal edildi!

ABD Başkanı Trump, göreve geldikten sonra ilk kez Zelenskiy ile Beyaz Saray’da bir araya gelirken görüşmeye, ikili arasındaki tartışma damga vurdu. Tartışmanın ardından ortak basın toplantısı iptal edildi.

featured

ABD Başkanı Donald Trump, Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenskiy’yi Beyaz Saray’da ağırlarken gergin geçen görüşme, kameralar önünde iki liderin uzun süren tartışmasına sahne oldu.

ABD Başkanı Trump, göreve geldikten sonra ilk kez Zelenskiy ile Beyaz Saray’da bir araya gelirken görüşmeye, ikili arasındaki tartışma damga vurdu.

Zelenskiy, Trump öncesi başkanlar da dahil, ABD yönetiminin, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i durdurmadığından şikayet etmesi esnasında görüşmede hazır bulunan Başkan Yardımcısı JD Vance, “Sayın Başkan, Amerikan medyasının önünde bu konuyu gündeme getirmeye çalışmak için Oval Ofis’e gelmeniz, bence saygısızlık.” diye tepki gösterdi.

Vance, ABD’nin Ukrayna’ya, problemlerle boğuşurken yardım etmeye çalıştığını söylerken Zelenskiy, her ülkenin problem olduğunu ancak uzakta bulunan ABD’nin bunu hissetmediğini söyledi.

Bunun üzerine Trump, Zelenskiy’ye “Ya bu anlaşmayı imzalarsınız ya da biz yokuz. 3. Dünya Savaşı ile kumar oynuyorsun. Bize ne hissedeceğimizi söyleme. Bir sorunu çözmeye çalışıyoruz. Bize ne hissedeceğimizi söyleme çünkü bunu tam olarak dikte edecek konumda değilsin. Ne hissedeceğimizi dikte edecek konumda değilsin. Kendimizi çok iyi hissedeceğiz. Kendimizi çok iyi ve çok güçlü hissedeceğiz.” şeklinde karşılık verdi.

‘SAYGISIZLIK EDİYORSUN’

“Ülkemize saygısızlık ediyorsun, biz olmadan kazanamayacağınızı biliyorum.” diyen Trump, Zelenskiy’ye, elinde oynayacak hiçbir kartı olmadığını belirtti.

Donald Trump, ABD’nin “aptal” bir başkanı tarafından Ukrayna’ya 350 milyar dolar yardım edildiğini ve Zelenskiy’nin kendileriyle çalışması durumunda kazanabileceğini savundu.

Trump, “Bugün nadir toprak elementleri anlaşmasını imzalayacağız. Ukrayna ile yapacağımız bu anlaşma çok adil bir anlaşma ve ABD’nin büyük bir taahhüdü olacak.” dedi.

Trump, Rusya ile Ukrayna arasındaki bir barış anlaşmasının kaçınılmaz olduğunu belirterek “Önce anlaşmayı müzakere etmek zorundayız, şimdi anlaşmanın sınırlarını çizmeye başladık.” diye konuştu.

Zelenski ile önce anlaşmaya varmaları gerektiğini, şu anda güvenlik garantileri konusunda endişelenmediğini belirten Trump, “Her zaman taviz vermek zorundasınız ve onun da (Zelenskiy) kesinlikle taviz vermesi gerekecek.” ifadelerini kullandı.

Trump, savaş süresince yaptıkları için Zelenskiy ve askerlerine teşekkür ederek çok zorlu bir mücadele verdiklerini ancak artık bu işin bitmesi gerektiğini söyledi.

‘ASLA KABUL ETMEYECEĞİZ’

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy de ABD ile varılacak anlaşmanın Ukrayna için ileriye dönük bir adı olmasını umduğunu belirtti.

“Bugün Başkan Trump ile ABD’nin ne yapmaya hazır olduğunu görüşmek istiyorum.” diyen Zelenskiy, nadir toprak elementleri anlaşması için mevcut metnin “yeterli” olmadığını kaydetti.

Savaşı Putin’in başlattığını belirten Zelenskiy, Ukrayna’nın yeniden inşasını da onun karşılaması gerektiğini dile getirdi.

Zelenskiy, “Sadece ateşkesi asla kabul etmeyeceğiz. Güvenlik garantileri olmadan hareket etmeyeceğiz.” ifadelerini kullandı.

BASIN TOPLANTISI İPTAL EDİLDİ

Başkan Trump, Oval Ofis’teki hararetli tartışmanın ardından Truth Social hesabından yaptığı açıklamada, Zelenskiy’nin barışa henüz hazır olmadığını savundu.

Trump, açıklamasında, “Bugün Beyaz Saray’da çok anlamlı bir toplantı gerçekleştirdik. Böyle bir baskı altında konuşulmadan asla anlaşılamayacak birçok şey öğrenildi. Devlet Başkanı Zelenskiy’nin ABD’nin dahil olması halinde barışa hazır olmadığını tespit ettim. Amerika Birleşik Devletleri’nin değerli Oval Ofisi’ne saygısızlık etti. Barış için hazır olduğunda geri gelebilir.” ifadesini kullandı.

Trump’ın açıklamasının ardından Beyaz Saray yetkilileri de ortak basın toplantısının iptal edildiğini ve dolayısıyla bugün imzalanması beklenen nadir toprak elementleri anlaşmasının imzalanmayacağını teyit etti.

Zelenskiy arasındaki tartışmanın ardından ortak basın toplantısı iptal edildi, Zelenskiy Beyaz Saray’dan ayrıldı.

TRUMP’TAN YENİ AÇIKLAMA

Başkan Trump, Oval Ofis’teki hararetli tartışmanın ardından Truth Social hesabından yaptığı açıklamada, Zelenskiy’nin barışa henüz hazır olmadığını savundu.

Trump, açıklamasında, “Bugün Beyaz Saray’da çok anlamlı bir toplantı gerçekleştirdik. Böyle bir baskı altında konuşulmadan asla anlaşılamayacak birçok şey öğrenildi. Devlet Başkanı Zelenskiy’nin ABD’nin dahil olması halinde barışa hazır olmadığını tespit ettim. Amerika Birleşik Devletleri’nin değerli Oval Ofisi’ne saygısızlık etti. Barış için hazır olduğunda geri gelebilir.” ifadesini kullandı.

Trump’ın açıklamasının ardından Beyaz Saray yetkilileri de ortak basın toplantısının iptal edildiğini ve dolayısıyla bugün imzalanması beklenen nadir toprak elementleri anlaşmasının imzalanmayacağını teyit etti.

Söz konusu tartışmanın ve basın toplantısının iptal edilmesinin ardından Zelenskiy, Beyaz Saray’dan ayrıldı.

ZELENSKİY’DEN AÇIKLAMA

Tartışmanın ardından sosyal medya hesabından açıklama yapan Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski teşekkür mesajı yayımladı.

Zelenski mesajında, “Teşekkürler Amerika, desteğiniz için teşekkürler, bu ziyaret için teşekkürler. Teşekkürler Trump, Kongre ve Amerikan halkı. Ukrayna’nın adil ve kalıcı bir barışa ihtiyacı var ve biz tam da bunun için çalışıyoruz” ifadelerine yer verdi.

‘BEYAZ SARAY’DAN AYRILABİLİRSİN’

Amerikan medyasına yansıyan ve adı açıklanmayan Beyaz Saray yetkililerine dayandırılan haberlere göre, Trump, Zelenskiy ile görüşmesi bittikten sonra Ukrayna heyetinin Beyaz Saray’dan ayrılmasını istedi.

CNN’e açıklama yapan bir Beyaz Saray yetkilisine göre Trump, Oval Ofis’teki hararetli görüşme bittikten sonra Başkan Yardımcısı JD Vance, Dışişleri Bakanı Marco Rubio ve diğer danışmanlarıyla görüştü.

Bu görüşmede Trump, Zelenskiy’nin “müzakere edecek durumda olmadığına” karar vererek, Bakan Rubio ile Ulusal Güvenlik Danışmanı Mike Waltz’u, başka bir odada bekleyen Ukrayna heyetine gönderdi.

Vance ile Rubio, Zelenskiy ve diğer heyet üyelerinin beklediği odaya giderek, Trump’ın “Ukraynalılar Beyaz Saray’dan ayrılabilir” mesajını iletti.

Zelenskiy de bu mesaj kendisine iletildikten kısa süre sonra Beyaz Saray’dan ayrıldı.

İlişkili Haber
thumbnail
Ukrayna’nın Türkiye Büyükelçiliği’nden Trump-Zelenskiy kavgası sonrası dikkat çeken paylaşım
Haberi görüntüle

AVRUPA LİDERLERİNDEN İLK TEPKİLER

Avrupalı bazı liderler, Beyaz Saray’da ABD Başkanı Donald Trump ile tartışan Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenskiy’ye desteğini bildirdi.

Zelenskiy ile Trump’ın Oval Ofis’te yaşadığı tartışmanın ardından Avrupalı liderler açıklamalar yaptı.

Polonya Başbakanı Donald Tusk, X hesabından yaptığı paylaşımda Zelenkiy’yi etiketleyerek dayanışma mesajı verdi.

Tusk, “Sevgili Zelenskiy, Ukraynalı dostlar yalnız değilsiniz.” mesajını paylaştı.

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, X paylaşımında, “Ukrayna, İspanya seninle.” ifadesini kulandı.

Litvanya Cumhurbaşkanı Gitanas Nauseda sosyal medya paylaşımında, “Ukrayna, asla yalnız yürümeyeceksin.” ifadesiyle Zelenskiy’e desteğini gösterdi.

Norveç Başbakanı Jonas Gahr Store paylaşımında, “Adil ve kalıcı bir barış için verdikleri haklı mücadelede Ukrayna’nın yanındayız.” ifadesini kullandı.

Portekiz Başbakanı Luis Montenegro X hesabından desteğini, “Ukrayna her zaman Portekiz’e güvenebilir.” sözleriyle gösterirken, Letonya Başbakanı Evika Silina da yaptığı sosyal medya paylaşımında ülkesinin Ukrayna’nın yanında olduğunu vurguladı.

İlişkili Haber
thumbnail
Trump-Zelenskiy kavgasına dünyadan ilk tepkiler: Rusya ne dedi?
Haberi görüntüle

AB’DEN DESTEK

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas, X hesabından yaptığı paylaşımda, şunları kaydetti:

“Ukrayna Avrupa’dır. Ukrayna’nın yanındayız. Saldırgana karşı mücadeleye devam edebilmesi için Ukrayna’ya desteğimizi artıracağız. Bugün, özgür dünyanın yeni bir lidere ihtiyacı olduğu açıkça ortaya çıktı. Bu meydan okumayı üstlenmek bize, Avrupalılara düşüyor.”

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve AB Konseyi Başkanı Antonio Costa da sosyal medya hesaplarından ortak mesaj paylaştı.

Von der Leyen ve Costa, mesajlarında “Saygınlığınız Ukrayna halkının cesaretini onurlandırıyor. Güçlü, cesur ve korkusuz olun. Başkan Zelenskiy asla yalnız değilsiniz. Adil ve kalıcı bir barış için sizinle çalışmaya devam edeceğiz.” değerlendirmesinde bulundu.

TRUMP: MASAYA DÖNMEK İSTİYOR

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy’le tartışma sonrası konuşan Trump “Zelenskiy hemen (masaya) dönmek istiyor ama şu anda dönmesine izin veremem” dedi.

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Veryansın TV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya abone olun!