TSK kanununa tepki: Genelkurmay’ın kapısına kilit vurdunuz

featured

TSK personeline ilişkin Meclis’te kabul edilerek yasalaşan kanun teklifiyle Genelkurmay Başkanı’nın yetkilerinin önemli bir bölümünün Milli Savunma Bakanı’na devredilmesi muhalefetin eleştirisine neden oldu. “Siyasallaşma” uyarısı yapan vekiller, Genelkurmay Başkanlığı’nın yetkisiz bırakıldığına dikkat çekti.

TSK personeline ilişkin kanun teklifi TBMM Genel Kurulunda yasalaştı. Yasayla Genelkurmay Başkanlığının Milli Savunma Bakanına bağlanması nedeniyle uyum düzenlemeleri yapıldı.

Buna göre, subay hizmet kadroları, Milli Savunma Bakanlığı tarafından tespit edilecek.

Yasa teklifi, Genelkurmay Başkanı’nın yetkilerinin önemli bir bölümünü Milli Savunma Bakanı’na devredilmesini öngörüyor. Buna göre Genelkurmay Başkanlığı tarafından belirlenen tüm kuvvet komutanlıklarındaki subay ve astsubay kadroları artık Milli Savunma Bakanlığı tarafından belirlenecek. Teklifle garnizon komutanlarını da Genelkurmay Başkanı değil Milli Savunma Bakanı belirleyecek. Ayrıca Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) yabancı ülkelere gönderilmesi, seferberlik ilanı gibi konularda artık Genelkurmay Başkanı’nın değil Milli Savunma Bakanı’nın görüşü alınacak.

SİYASETTEN UZAK TUTALIM

Yasa teklifiyle ilgili TBMM Genel Kurulu’ndaki görüşmelerde teklif üzerinde konuşan muhalefet milletvekilleri, subay ve astsubay kadrolarının belirlenmesi yetkisinin bile Milli Savunma Bakanı’na verildiğine dikkat çekerek “Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanları sadece uzman çavuşların ve uzman er, erbaşların tayin ve atamasını yapabilecekler. Genelkurmay başkanlarının tarihsel ve hiyerarşik önemi hiçe sayılmıştır” eleştirisinde bulundu. “Silahlı Kuvvetleri siyasetin dışında tutmak zorundayız, aksi halde daha çok hata yaparsınız” denildi.

‘GENELKURMAY BAŞKANINI BASIN SÖZCÜSÜNE DÖNÜŞTÜRDÜNÜZ’

CHP’li Murat Bakan teklifle Genelkurmay Başkanı’nın etkisizleştirildiğini belirterek, “TSK’nin beyni Genelkurmay Başkanlığı’nı, komuta merkezini, bitirdiniz, Genelkurmay Başkanı’nı basın sözcüsüne dönüştürdünüz. Hulusi Akar’a göre dizayn ettiniz orduyu. Genelkurmay’ın tabiri caizse kapısına kilit vurup atanmış Milli Savunma Bakanı’na bağladınız” diye konuştu.

YETKİLERİ ELİNDEN ALINDI

İYİ Partili Dursun Ataş da “Genelkurmay Başkanı, TSK’nin komutanı olup savaşta başkomutanlık görevini TBMM’nin manevi varlığı içerisinde Cumhurbaşkanı adına yerine getirir. Olası bir savaş halinde, başkomutan olan Genelkurmay Başkanı’nın yetkilerinin elinden alınması anlaşılabilir değildir” diye konuştu.

AKP YASA TEKLİFİNİ SAVUNDU

Eleştirilere yanıt veren TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı AKP’li İsmet Yılmaz, “Subay ve astsubayların atamaları, personelin liyakat durumu, safahatı ve hizmet ihtiyacı göz önünde bulundurularak kuvvet komutanlıklarınca çalışılmakta, Genelkurmay Başkanlığı’yla koordine edilmekte, ardından Milli Savunma Bakanlığı’na teklif edilerek Milli Savunma Bakanı’nın onayıyla yapılmaktadır. Dolayısıyla, subay ve astsubay atamaları üzerinden Genelkurmay Başkanımız da yetkilidir, Milli Savunma Bakanımız da yetkilidir” ifadelerini kullandı.

NELER DEĞİŞTİ?

Her yıl 30 Ağustos’tan sonra uygulanacak subay hizmet kadroları; rütbe, sınıf, varsa branşı belirtilerek Milli Savunma Bakanlığı tarafından hizmet ihtiyacına göre tespit edilecek.

Fiili hizmet süresi uzatılacak albay sayısı, Milli Savunma Bakanlığı tarafından Türk Silahlı Kuvvetleri insan gücü planında belirlenmiş yıllık subay yetiştirme miktarının yüzde 3’ünün altında olması halinde, bu orana kadar artırılabilecek.

Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanlıklarına ait astsubay kadroları, her yıl 30 Ağustos tarihine kadar sınıfı belirtilerek, Milli Savunma Bakanlığınca tespit edilecek.

Bakanlık kadro ve kuruluşunda yer alan kurumlarda gerekli uzmanlık dallarında ve ihtiyaç duyulan branşlarda yurt içinde öğrenim için general ve amirallere ve düzenleme kapsamına giren diğer personele, Milli Savunma Bakanlığınca, özlük hakları saklı kalmak şartıyla öğrenim süresi kadar veya eğitim öğretim programının özelliğine göre ve programın safhaları dikkate alınarak ihtiyaç duyulan sürelerde bölümler halinde izin verilebilecek. 

Diğer devletler ve uluslararası kuruluşlar tarafından Türk Silahlı Kuvvetlerine mensup kişilere tevcih edilen madalya ve nişanlar ile bunlara ait rozet ve minyatürler, Milli Savunma Bakanlığınca tasvip ve tescil edildikten sonra yönetmelikte belirlenecek esaslara göre takılabilecek. 

Verilen madalyalar, beratlarına dayanılarak Milli Savunma Bakanlığınca tescil edilerek numaralanacak.

İtibari rütbe, yurt dışı sürekli göreve atananlara Milli Savunma Bakanlığı, yurt dışı geçici görevle görevlendirilenlere ilgili kuvvet komutanlıkları tarafından verilebilecek. 

Türk Silahlı Kuvvetlerinde seferberlik işlemleriyle ilgili kadro ve teşkilatlanma, Genelkurmay Başkanlığı tarafından belirlenecek. Belirlenen bu kadro ve teşkilat Milli Savunma Bakanlığınca onaylanacak.

Barış döneminde seferberlik ve savaş hali için yapılacak hazırlıklara ilişkin Cumhurbaşkanının görev, yetki ve sorumlulukları arasında yer alan maddelerden bazılarının içerikleri şöyle değiştirilecek:

“Türkiye’nin taraf olduğu milletlerarası antlaşmaların gerektirdiği hallerde, Türk Silahlı Kuvvetlerinin yabancı ülkelere gönderilmesine veya yabancı silahlı kuvvetlerin Türkiye’de bulunmasına, Milli Savunma Bakanının görüşlerini de dikkate alarak karar vermek.

Seferberlik ve savaş halinin henüz ilan edilmemiş olduğu ancak savaşı gerektirebilecek bir durumun baş gösterdiği gerginlik ve buhran dönemlerinde, ihtiyaç duyulacak araç, mal ve hizmetlere ilişkin kamu kurum ve kuruluşlarına ait imkanların Genelkurmay Başkanlığının talebi üzerine Milli Savunma Bakanlığı koordinesinde Türk Silahlı Kuvvetleri harekat kontrolüne verilmesini sağlamak.”

Kanunla, Türk Silahlı Kuvvetlerinde İstihdam Edilecek Sözleşmeli Subay ve Astsubaylar Hakkında Kanun’da yapılan değişiklikle, sözleşme süreleri; seferberlik, savaş veya silahlı çatışmayı gerektirecek hal ile savaş hallerinde kuvvet komutanları, Jandarma Genel Komutanı ve Sahil Güvenlik Komutanı’nın göstereceği lüzum üzerine, durumun devamı müddetince ilgisine göre Milli Savunma Bakanlığı veya İçişleri Bakanlığının onayı ile talebe bakılmaksızın uzatılabilecek.

TSK kanununa tepki: Genelkurmay’ın kapısına kilit vurdunuz

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

4 Yorum

  1. 19 Şubat 2021, 15:45

    Orduyu siyasete bağlarlarsa olacaklar belli. Daha bir ay olmadı, Kara Kuvvetleri İstihbarat Başkanı yaptıkları isme bakın! İkinci Dünya Savaşı’na, Nazi Almanya’sına bakın! Daha da eski Sun Tzu’ye kulak verin! Paşalarına ya orduyu ya meclisi seçmelerini söyleyen Atatürk’e kulak verin!

  2. yenıcerı ocagı acılacakta ondan 2023 ü bekleyın

  3. cok guzel bi kanun ayni batida ki gibi , savunma bakani asker degil mi ,,aker kendi istedigini atayacak sonra daber olucak gecti o gunler gecti, londrada herseyi kralice attar ama herseyi , kralicenin bastonu bile mesliste durur , onu alan veya kaldiran olursa meclis feshedilmis oluyor ,,, cook guzel bi kanun cookk ,,

  4. 19 Şubat 2021, 08:47

    Bu değişiklik hiç iyi değil, TSKyi bir siyasi partiye (akp) bağlamak büyük husranları olacak, ve bu kanun , ikinci bir darbeye neden olur. Ve tam kliçtaroğlunun ve davutoğlu/babacanın istediği şey. Iktidarida muhalefetide türkiyeye ihanet ediyor. Üçüncü bir yol bulalım. Laik milliyetçi ve kemalist çevreler birleştirilmeli.

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!