TÜİK’in kapıları partilere açılmazsa seçime giderken ‘bir şeyler’ olabilir

“Nüfusu az olan illere 'Nüfus eklenerek' ya da 'Nüfus azaltarak' o ilin milletvekili sayısının birden ikiye, ya da ikiden bire değiştirilmesi mümkün. Eğer muhalefet partilerinden TÜİK verileri gizlerse, bu söylentilerin çıkmasını da önleyemez.”

featured

Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında YSK Başkanlığı tarafından yayımlanan kararda, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) görev yapacak 600 milletvekilinin illere göre dağılımı belirlendi. Kararda, seçimde hangi ilden kaç milletvekili çıkarılacağı ve illerin kaç seçim bölgesinden oluşacağı aktarıldı.

Dağılımın ve oluşturulan seçim bölgelerinin, Türkiye İstatistik Kurumu’ndan (TÜİK) alınan güncel nüfus verilerine göre yapıldığı belirtildi. Yayımlanan 124 numaralı YSK kararında, 18’den fazla milletvekili çıkaracak olan Ankara ve İstanbul’un 3 seçim bölgesine, İzmir ve Bursa’nın 2 seçim bölgesine ayrıldığı aktarıldı. Diğer illerin ise 18’den az milletvekili çıkardığı için tek bölge halinde seçime gireceği ifade edildi. Buna göre; Ankara 3 seçim bölgesinden toplam 36, İstanbul 3 seçim bölgesinden toplam 98, İzmir 2 seçim bölgesinden toplam 28 ve Bursa 2 seçim bölgesinden toplam 20 milletvekili çıkararak TBMM’ye gönderecek.

Öte yandan Sözcü yazarı Saygı Öztürk, partilerin seçmen listelerini alabildiklerini ancak TÜİK’in hane halkı verilerine göre milletvekili sayısını belirlediği bilgileri alamadığını belirtti.

Öztürk şöyle devam etti:

“Diyeceksiniz ki, ‘Bunun ne önemi var?’ Aslında önemi çok. Nüfusu az olan illere ‘Nüfus eklenerek’ ya da ‘Nüfus azaltarak’ o ilin milletvekili sayısının birden ikiye, ya da ikiden bire değiştirilmesi mümkün. Eğer muhalefet partilerinden TÜİK verileri gizlerse, bu söylentilerin çıkmasını da önleyemez.”

Öztürk şöyle devam etti:

“İllerin çıkaracağı milletvekili sayısının belirlenmesinde TÜİK müdahildir. Onun verdiği haneye dayalı seçmen sayısına göre Yüksek Seçim Kurulu (YSK) hareket ediyor. YSK’da siyasi partilerin temsilcileri bulunuyor. Oy kullanmasalar da, toplantılara katılıyorlar. Oysa, TÜİK üzerinde muhalefet partilerinin kontrol mekanizması yok.

Diyeceksiniz ki, “Bunun ne önemi var?.” Aslında önemi çok. Nüfusu az olan illere “Nüfus eklenerek” ya da “Nüfus azaltarak” o ilin milletvekili sayısının birden ikiye, ya da ikiden bire değiştirilmesi mümkün. Eğer muhalefet partilerinden TÜİK verileri gizlerse, bu söylentilerin çıkmasını da önleyemez.

Seçmen listesini, seçime girmeye hak kazanan siyasi partilerin YSK’dan yılda iki kez alma hakları var. O seçmenin gerçekten verilen adreste ikamet edip etmediğini en azından rahatlıkla araştırabilecekleri zamanları oluyor. Mükerrer seçmen yazımı olup olmadığını inceleyebiliyorlar.

Seçime girmeye hak kazanan parti YSK’dan seçmen listesini alabiliyor. Ama, TÜİK’in hane halkı verileri dikkate alınarak milletvekili sayısını belirlediği bilgileri alamazsınız.

TÜİK, demir kapılarını muhalefete kapatmış durumda. Muhalefetin sayıları inceleme fırsatı olmadığı için milletvekillerinin illere göre dağılımının doğru yapılıp yapılmadığını da kontrol edemiyorlar. TÜİK nüfusa ve haneye dayalı nüfus verilerini muhalefete vermeli, muhalefet de verilmesi için ısrarcı olmalı…

Seçim yaklaştıkça, bir şey olmasa bile ‘Bir şeyler’ oluyor.”

TÜİK’in kapıları partilere açılmazsa seçime giderken ‘bir şeyler’ olabilir

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!