Türk dünyası için tarihi keşif: Efsanevi liderin külliyesi bulundu

Moğolistan'ın Ötüken bölgesinde efsanevi Türk liderlerinden İlteriş Kutluk Kağan'a ait bir anıt ve Türkçe yazıt bulundu. Dışişleri Bakanlığı'ndan "Türk tarihi açısından önemli bir dönüm noktasıdır." açıklaması yapıldı.

featured

Moğolistan’ın Nomgon bölgesinde 2019’dan bu yana yürütülen arkeolojik kazılarda dün Bilge Kağan ve Kül Tigin’in babası Kutluk İlteriş Kağan’ın külliyesi ile 12 satılık bir yazıt keşfedildiği duyurulmuştu.

Bu eserlerin yanı sıra kazı alanında 5’i dağ keçisi motifli 51 balbal ve ibadet yeri olduğu düşünülen bir yapı kalıntısı keşfedilmiş, yazıtta ise Türk, Tanrı, Kutluk ve Tümen gibi kelimeler tespit edilmişti.

Keşif, Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı’nın Twitter hesabından 23 Ağustos tarihinde yapılan paylaşımla duyuruldu.

DIŞİŞLERİ’NDEN AÇIKLAMA

Dışişleri Bakanlığı, Moğolistan’daki arkeolojik çalışmalarda İkinci Göktürk Devleti’nin kurucusu Kutluk İlteriş Kağan’a ait olduğu değerlendirilen anıt kompleksinin bulunmasının heyecan ve sevinçle karşılandığını belirtti.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Moğolistan-Türkiye ilişkilerinin önemli boyutlarından birinin de tarih ve kültür alanlarındaki iş birliği olduğuna işaret edildi.

‘ÜÇÜNCÜ ÖNEMLİ KEŞİF’

Türk Devletleri Teşkilatı bileşenlerinden Nur Sultan’da yerleşik Türk Akademisi ile Moğolistan Arkeoloji Enstitüsü’nün ortaklaşa yürüttüğü çalışmalara da değinilen açıklamada, “Moğolistan’da tarihi Ötüken’in de yer aldığı Nomgon bölgesinde yürütülen çalışmalar sonucunda, İkinci Göktürk Devleti’nin kurucusu Kutluk İlteriş Kağan’a ait olduğu değerlendirilen anıt kompleksinin bulunduğu haberi heyecan ve sevinçle karşılanmıştır. Bu keşif Moğolistan coğrafyasında sırasıyla 1889 ve 1897 yıllarında bulunan Orhun Yazıtları ile Bilge Tonyukuk Yazıtlarından sonraki üçüncü önemli keşiftir.” ifadeleri kullanıldı.

‘DÖNÜM NOKTASIDIR’

Söz konusu keşifle ilgili “Türk-Moğol iş birliğinin nişanesi” ifadelerinin kullanıldığı açıklamada, “Türk tarihi açısından önemli bir dönüm noktasıdır ve aynı zamanda Moğolistan’ın kültürel zenginliğine eklenen yeni bir eserdir.” değerlendirmesi yapıldı.

Van’ın Çaldıran ilçesinde geçen ay Türk ve Moğol tarihçi ve arkeologlarının ortak çalışmasıyla İlhanlı Hanı Hülegü’nün yazlık sarayının kalıntılarının bulunmasının da bu iş birliğinin başka bir yansıması olduğu belirtilen açıklamada, “Türk tarihi açısından önem taşıyan ve Moğolistan’ın kültürel mirasının bir parçası olan bu eserlerin gün ışığına çıkarılması, korunması ve tanıtılması Türkiye ile Moğolistan arasında en önemli iş birliği alanlarından birisi olmaya devam edecektir. Bu çerçevede anılan arkeolojik çalışmalara yönelik desteğinden ötürü Moğol makamlarına ve çalışmalara katılan tüm bilim insanlarına teşekkür ederiz.” ifadelerine yer verildi.

Türk dünyası için tarihi keşif: Efsanevi liderin külliyesi bulundu

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

6 Yorum

  1. 25 Ağustos 2022, 19:12

    Türk Tarihi açısından çok önemli bir keşif. Böyle araştırmalar devam ettikçe tarihimizi aydınlatacak yeni bulgulara ulaşılacak ve dünya, etkisinde kaldığı Batı kaynaklı tarih anlayışından kurtulacaktır. Büyük Atatürk’ün de hedefi buydu.

  2. Son zamanlarda böyle güzel haberlere hasret kalmıştık. Emeği geçenlere sonsuz teşekkürler. Gelişmeleri takip etmek isteriz. Kutluk İlteriş Kağan kutlu tinin şad olsun.

  3. Benim de örnek aldığım büyük Türk kağanı İlteriş, bizi 50 yıl tutsak alan Çin’den kurtulduktan sonra Göktürk devletinin başına geçti. Çin üzerine tam 40 sefer düzenledi. Bu 40 seferin yirmisinde ordunun başında gitti. Yani o elli yılın intikamını çok iyi almıştır. Türk tarihine adını altın harflerle yazdırmıştır.

  4. Yan gel yat.Atalar yeter.

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!