Türk-Fransız savaşının şifreleri… ‘Pax Fransa’ Mavi Vatan’a çarptı

featured

Emekli Tümamiral Cem Gürdeniz, Türkiye ile Fransa arasındaki gerilimin şifrelerini Veryansın Tv yayınında tüm yönleriyle ortaya koydu.

Fransa’nın Afrika sömürüsüne devam etmesi için Türkiye’yi kendisine tehdit olarak gördüğünü belirten Cem Gürdeniz, Macron’un Yunanistan’ı yeni Afrika yapmak istediğini söyledi.

Fransa’nın İtalya ve İspanya’yı karşısına aldığını belirten Gürdeniz, “Fransa bölgede ve Libya’da Türkiye’yi artık açık bir rakip olarak görüp düşman statüsüne geçmek üzere. Fransa Türkiye’nin Akdeniz’de oynamış olduğu rolden rahatsızlık duydu. Fransa Afrika’da mafya düzeni kurmuş. Fransa ekonomik ve askeri gücünü kullanıp orda darbeler yaparak Afrika’da gücünü oturttu. Ama son 10 -15 yılda yepyeni bi rakip çıktı: Türkiye. Fransa, Türkiye’nin Afrika’ya girmesini kabul edemiyor. … ‘Pax Franca’ Mavi Vatan’a çarptı” dedi.

FRANSA’NIN AFRİKA’DAKİ MAFYA DÜZENİ

Veryansın Tv Youtube kanalında Erdem Atay’ın sorularını yanıtlayan Gürdeniz’in açıklamalarının satır başları şöyle:

“Fransa bölgede ve Libya’da Türkiye’yi artık açık bir rakip olarak görüp düşman statüsüne geçmek üzere. Fransa Türkiye’nin Akdeniz’de oynamış olduğu rolden rahatsızlık duydu. Fransa sömürgesi olan Afrika, Fransa’da uygulanacak bir para birimine geçti. Fransa Afrika’da mafya düzeni kurmuş. Fransa ekonomik ve askeri gücünü kullanıp orda darbeler yaparak Afrikada gücünü oturttu. Ama son 10 -15 yılda yepyeni bi rakip çıktı: Türkiye. Fransa Türkiye’nin Afrika’ya girmesini kabul edemiyor. Ordaki rejimlerle Türkiye dostluklar kuruyor. Gambia askerini Türkiye yetiştirir. Havaalanları, tesislerin yapımlarında Türkiye ön planda. Ve Türkiye bir altyapıyı oluşturmuş oldu. Farnsa Libya’da kanunsuz savaş lordunun yanında. Bu Macron’u zor duruma düşürdü. Fransa için Libya şöyle önemli: Afrikaya giriş kapısı. Cezayir’in Fransa’yla kötü hatıraları var. Tunus’ta parlamento ayrı telden çalıyor o yüzden Libya’yı kaybetmek istemiyorlar.Ve Total şirketi Afrika’da. Kuzey Afrika’da Türkiye’nin varlığı Fransa’yı rahatsız ediyor.

Fransa 2013 yılından itibaren Yunanistan, Güney Kıbrıs Rum yönetimi ve AB’nin Doğu Akdeniz’deki doğal gaz rezervlerinden yararlanması gerektiğini savunan bir ülke. Ve Türkiye’den Sevilla haritasına uymasını istiyor.  Yunanistan Almanya’nın ekonomisiyle ayakta kalıyor, ama askeri desteği Fransa veriyor. Fransa Yunanistan’ın doğal kaynaklarını askeri gücüyle koruyup, karşılığında Yunanistan’ın borcunu ödemek bahanesiyle yapıyor.

YUNANİSTAN’I YENİ AFRİKA YAPMAK İSTİYORLAR

Yunanistan’ı yeni Afrika yapıp sömürmek istiyorlar. Yunanistan düştüğü alçak durumun farkında değil. Yeni düşünce “pax-meditarian” yani “Akdeniz Barışı”. “Akdeniz’in kuzeyiyle güneyini barıştıralım, denge olsun serbest ticaret olsun” demek. Bunu Fransız deniz kuvvetlerinin gücüyle yapalım diyor. Fransa Türkiye’yi rakip görüyor. Kimse bölgede Türkiye’nin bölgesel güç olacağını tahmin etmiyordu. Şuan sarı yelekliler yüzünden Macron’un güvenilirliği azaldı ve kaybedilmiş prestij için yeni bi hikayeye ihtiyacı var. Pax mediterrian bu yüzden önemli. ABD, Asya pivota geçince Akdeniz’deki askeri varlığını azalttı. Bu nedenle Fransa, “ABD nasıl olsa seçime gidiyor” diyerek Akdeniz’deki varlığını arttırmak istedi.
“Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de payı bile olamaz” diyor ve Yunanistan bütün hesabını Girit’in güney doğusundaki doğal kaynaklara bağlamıştı. Borçlarını onla ödeyecek, hem de Avrupa’nın Rusya doğal gazına bağlılığı azalacak. Yunanistan kamuoyu “Fransa yanımızda” diyor ama Fransa onlar için canını vermez. Ancak Türkiye’yi kışkırtabilir.

İTALYA YANIMIZA GEÇTİ

Şu an İtalya Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de yanına geçti. Fransa’nın liderliği İtalya için tehdit. Fransa 1. ve 2. Dünya Savaşı’nda İtalya Fransa ile karşıt kulüplerdeydi. İtalya ile Fransa 1. Dünya Savaşı sonunda pasta paylaşımında karşıt kısıma geçmişler. Tekrarları görüyoruz. İtalya Fransa’nın öne çıkan ağırlığını dengelemek istiyor. Libya’da Türk savaş gemisiyle İtalyan savaş gemisinin yanyana olduğu anlar oldu karşı karşıya değil. İspanya da doğru tarafı seçiyor. İtalyanların da son zamanlarda politikası geniş Akdeniz politikasını güdüyorlar. Kuzey Afrika açılımı. İtalyan ekonomisinin orda yeni pazarlar bulması üzerine. İspanya Türkiye askeri ilişkileri de iyi gelişiyor. Akdeniz’in batısını Cebelitarık’ı kontrol eden İspanya, doğusunu kontrol eden Türkiye. Ortadaki de İtalya. Bu üçlünün işbirliğinin arttığı düşün ve Çin ve Rusya’nın ve Almanya’nın da iş birliğinin artmasıyla dünya dengelerinin arttığını düşün.

Ama İtalya’nın ve İspanya’nın Avrupa Birliği üyesi olması da denge politkası izlemeye bu ülkeleri mecbur kılıyor.
İngiltere ciddi bi açıklama yapmadı, savaş gemisi göndermedi. Ama İngiltere’nin Fransa’nın Akdeniz’deki patronluğuna onay verdiğini düşünmüyorum. Bi kriz yaşanırsa İngiltere arabuluculuk yapabilir.

Yeni Navtex için 28. boylam önemli. Navtex yayınlanırsa ’26. bölgeye kadar ilerleyin’ demiştim. Çünkü Girit’e kıta sahanlığı vermemiş olucaz. 28 de Rodos. Bu alan çok önemli.”

Türk-Fransız savaşının şifreleri… ‘Pax Fransa’ Mavi Vatan’a çarptı

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!