Türk gemi modelciliğinin en iyisi hayatını kaybetti

featured

Çok sayıda ödül sahibi, Türk gemi modelciliğinin en önemli isimi Süleyman Alper hayatını kaybetti.

Türk gemi modelciliğinin en önemli isimlerinden çok sayıda ödül sahibi Süleyman Alper hayatını kaybetti. Emekli Amiral Cem Gürdeniz, Alper’i “Türk gemi modelciliğinin en iyi isimlerinden Sayın Süleyman Alper’in vefatını büyük bir üzüntü ile öğrendim. Allah rahmet eylesin. Sevenlerine ve ailesine başsağlığı ve sabır diliyorum” sözleriyle andı.

SAHİLE VURAN ŞİLEP HAYATINI DEĞİŞTİRDİ

Yazar Merve Özaytekin, 25 Eylül 2011’de Posta gazetesindeki yazısınsa Süleyman Alper’i şöyle anlatmıştı:

Süleyman Alper modelciliğe çocuk yaşta başlayanlardan değil. Bugün 68 yaşında olan Süleyman Alper modelciliğe memurken, zamanın parasıyla 720 lira maaş alırken başlamış. Usta modelciyi çocukluğunda denize girdiği Ahırkapı sahilindeki bir martı şilebi çok etkilemiş. Süleyman Bey, şilebin oluşturduğu minik havuzda yüzer, oyun oynarmış. 1977’de çocukluğunda aklına kazınan bu şilebi hayata döndürmek istemiş. Çok geçmeden evindeki kısıtlı alet ve malzemelerle martı şilebini ölümsüzleştirmiş. Çevresindekiler ortaya çıkan modeli çok beğenmiş. Modelini kısa zamanda maaşından epeyce yüksek bir paraya, 130 bin liraya satmış. Pek çok kişi modelciliği kavradığını, artık profesyonel olması gerektiğini söylese de, o modelciliğe hobi olarak devam etmek istemiş.

Kendini o yıllarda henüz yeterli bulmuyormuş çünkü… Modelciliği yakından inceledikçe daha çoook okuması gerektiğini görmüş. Zamanla gemicilik hakkında her şeyi en az bir teknisyen, gemici, mühendis kadar detaylı öğrenmiş. Neredeyse bir mühendisle tartışacak kadar kendini modelciliğe vermiş. Önceleri portatif bir tahta üzerinde modellerini yapmış. Sonra eşi Süheyla Hanım ona destek çıkmış. Evde Süleyman Alper’e özel bir oda yapılmış. Yıl 1986 olunca memur hayatından kopmanın zamanı gelmiş.

SAVARONA’NIN MODELİNİ DE ÇALIŞTI

Süleyman Alper emekliye ayrılmış. Birçok ünlü iş adamı, koleksiyoner Süleyman Alper’in modellerinden haberdar olmuş, kapısını çalmış. El becerisi, modellerinin ince işçiliği Süleyman Bey’in yaptığı modelleri benzerlerinden ayıran en önemli özellik olmuş hep. Koç Holding Onursal Başkanı Rahmi Koç da Süleyman Alper’in modellerini tercih edenlerden… Süleyman Bey Koç Holding Onursal Başkanı Rahmi Koç için sahibi olduğu Nazenin IV ve Nazenin V adlı gemilerin yarım modelini (Yarım modeller bir stand üzerine koyuluyor ve duvara asılıyor) yapmış. Atatürk’ün yatı Savarona’nın modelini de çalışmış. Süleyman Alper imzalı Savarona Koç Müzesi’nde sergileniyor.

SAYISIZ ALTIN MADALYA SAHİBİ

Sayısız altın madalya sahibi Süleyman Alper 9 sene Amerika-Florida’da yaşamış. Çocukları ve torunlarının yanında yaşayan usta, burada da gemiler, gemicilik ve modelcilik konusunda araştırma ve incelemelerde bulunmuş. Orada da boş durmamış Süleyman Alper. 1930 versiyonu 47 baca numaralı Tarz-ı Nevin’in modelini Koç Holding Onursal Başkanı Rahmi Koç için yapmış. Kunt Model Müzesi’nin sahibi mimar Emre Kunt’un daveti üzerine müze ekibine dahil olmuş.

Hemen 151. modeli olan Barbaros Hayrettin Zırhlısı’nı yapmaya koyulmuş. Barbaros Hayrettin Zırhlısı bugün Kunt Müzesi’nde sergileniyor. Süleyman Alper zamanını sık sık Konacık Çarşısı’ndaki mimar Emre Kunt’un sahibi olduğu Kunt Model Müzesi’nde geçiriyor. Geri kalan zamanlarda da evindeki atölyesinde… Süleyman Alper dört yanı denizlerle çevrili ülkemizde denizciliğe daha çok ilgi gösterilmesi gerektiğini söylüyor. Yurt dışındaki model ve maketçilik kültürüyle karşılaştırıldığında ülkemizin çok geride olduğunu da vurgulamadan edemiyor. Bunun için mutlaka Kunt Model Müzesi’nin gençler tarafından gezilmesi gerektiğini söylüyor.

Yabancıların Türk modelcileri ve eserlerini daha yakından görmeleri için turist rehberlerinde mutlaka Kunt Model Müzesi’nin yer almasını diliyor. Usta son olarak, modelciliğe merakı olanlara şu iki tüyoyu veriyor: “Modelci modelini yapacağı gemiyi iyice tanımalı, bilgi toplamalı. İkinci olarak da yapacağı modelin planıyla gerekirse 1 ay yatıp kalmalı, iyi incelemelidir.”

Türk gemi modelciliğinin en iyisi hayatını kaybetti

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. her türlü malzemeyi aldım,ne hocalara nede öğrencilere bir maket yaptıramadım..gel keyfim gel okullar..gelsin paralar ne lazım maket bunlara..

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!