Türk tarihinin ilk kadın hükümdarının hayatını anlatan ‘Tomris’ sinemaseverlerle buluşuyor

featured

İskit-Saka İmparatorluğu’nun başına geçerek Türk tarihinin ilk kadın hükümdarı olan Tomris Hatun’un hayatını konu edinen ‘Tomris’ bu hafta izleyiciyle buluşacak.

Türkiye’deki sinema salonlarında bu hafta 2’si yerli olmak üzere 9 film vizyona girecek.

Akan Satayev’in yönetmenliğini üstlendiği Tomris, 6. yüzyılda İskit-Saka İmparatorluğu’nun başına geçerek Türk tarihinin ilk kadın hükümdarı olan Tomris Hatun’un hayatını konu ediniyor.

Yönetmenliğini Akan Satayev’in üstlendiği filmde, başrolleri Almira Tursyn, Adil Akhmetov ve Erkebulan Dairov paylaştı.

Yapımda Tomris Hatun karakterini canlandıran Almira Tursyn, AA muhabirine yaptığı açıklamada, psikolog olduğunu belirterek, ilk oyunculuk deneyiminin hakkını vermek için çeşitli eğitimler aldığını söyledi.

Tursyn, Tomris Hatun’u tarihi bir karakter olarak bildiğini ve okul yıllarında hayatını okuduğunu vurgulayarak, “Bu karakteri canlandırmak için çağırıldığımda, nasıl bir karakter olduğunu bilerek gittim. Tabii ki benim için çok zordu. Tomris Hatun’da kendim için keşfettiğim çok özellik vardı. Onun tarihte bıraktığı izleri kendime katmış oldum.” ifadelerini kullandı.

Filmin Kazakistan’da büyük ilgi gördüğüne dikkati çeken Tursyn, Türkiye’deki sinemaseverlerin de ilgi göstereceğini düşündüğünü ifade etti. Almyra Tursyn, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ortak bir tarihimiz olduğu için filme Türkiye’den de ilgi duyulacaktır. Benim sosyal medya hesaplarıma Türk halkından çok sayıda mesaj geldi. Vizyon tarihini soran çok oldu. Çekimler sırasında zorlandığım anlar oldu. Hava değişimleri çok etkiledi. Ekip çalışması olduğu için zorlukları aşarak bu filmi ortaya çıkardık.”

Genç oyuncu Tursyn, Türkiye’den de oyunculuk teklifi aldığını ifade ederek, Türkçe bilgisinin zayıf olduğu gerekçesiyle başarılı olmayacağını düşünerek teklifi reddettiğini dile getirdi.

Sinemaseverlere Türkçe seslenen Tursyn, “İstanbul’da olmaktan çok mutluyum. Tomris 3 Eylül’de sinemalarda. Filmimiz size emanet.” dedi.

Yönetmen Akan Satayev ise tarihi bir dönemi ve şahsiyeti anlatmanın kolay olmadığının altını çizerek, “Projenin tasarım aşaması uzun sürdü. Her sahneyi kağıtlara resmettik. Çekim yapacağımız mekanları belirlerken çok sayıda seyahat yaptık. Çekimleri Kazaktistan’da tamamladık.” dedi.

Satayev, Tomris Hatun karakteri için 15 bin başvuru olduğunu ve onların arasından Almira Tursyn’in bütün aşamaları geçerek bu rolü canlandırmaya hak kazandığını söyledi.

Türkiye’deki sinemaseverlerin filmi beğeneceğini düşündüğünü aktaran Satayev, sözlerini şu şekilde tamamladı:

“Tomris Hatun ortak tarihimizde bizi gururlandıran bir karakter. Türkiye’de de büyük ilgi göreceğini düşünüyorum. Halihazırda, Kazakistan’ın 15. yüzyıl hükümdarlarından Kasım Han’ın hayatını çekiyoruz. Herkesi 3 Eylül’de sinemalara bekliyoruz.”

‘SAKALARIN ANASI’ OLARAK BİLİNİYOR

Altın Küre’de “Yabancı Dilde Film” kategorisinde yarışma listesine giren yapım, vizyon yolculuğuna başladığı Kazakistan’da izleyicinin yoğun ilgisiyle karşılaşmıştı.

Efsanevi Türk hakanı Alp Er Tunga’nın torunu ve “Sakaların Anası” olarak hatırlanan Tomris Hatun, M.Ö. 6. yüzyılda yaşadı. Doğumunda annesini, savaşta babasını kaybeden Tomris Hatun’un oğlu ise esir düştüğü kampta yaşamını yitirdi.

Saka Türklerinin başına geçerek Pers İmparatorluğu’nu yenen, Türk tarihinin ilk kadın hükümdarı Tomris Hatun’u anlatan filmin konusu şöyle:

“Milattan önce, 6. yüzyılda, kocasının ölümüyle tahta geçmek zorunda kalan Tomris Hatun, askeri dehası, kıvrak zekası, taktiksel ve politik becerileriyle dağılmakta olan İskit-Saka İmparatorluğu’nu yeniden Orta Asya’nın hakimi yaptı. Ordusuna komutanlık ettiği savaşta, devrinin en güçlü devleti Pers İmparatorluğu’nu yenerek Türk ve dünya tarihine adını altın harflerle yazdırdı.”

Bu hafta vizyone giren diğer filmler

“Habis”

Yönetmen ve senarist James Wan’ın yeni korku filmi “Habis” filmi, şok edici cinayet görüntüleriyle paralize olan Madison’un hikayesine odaklanıyor.

Filmin oyuncu kadrosunda Annabelle Wallis, Maddie Hassos ve George Young yer alıyor.

“Sekiz”

Haftanın yerli yapımları arasındaki Buğra Kekik’in yönetmen koltuğunda oturduğu ve senaryosunu kaleme aldığı “Sekiz”, suç ve gizem türünde filmseverlerin beğenisine sunuluyor.

Film, yıllar önce bir avukat tarafından üzeri kapatılan bir kazaya neden olan bir şarkıcının yaşadıklarını konu ediniyor.

“Shang-Chi ve On Halka Efsanesi”

Marvel Comics karakteri Shang-Chi’yi temel alan “Shang-Chi ve On Halka Efsanesi”, kişisel geçmişinde büyük yer tutan The Ten Rings örgütü ve onun lideri The Mandarin ile karşı karşıya gelen dövüş sanatlarında usta Shang-Chi’nin hikayesini anlatıyor.

Marvel Studios imzalı filmde Simu Liu, Tony Leung Chiu-Wai ve Awkwafina oynuyor.

“Luka”

Haftanın tek animasyon türündeki, Pixar yapımı film, bir İtalyan sahil kasabasında, kendisine kıyasla daha maceracı olan arkadaşı Alberto’ya uyarak yaşadıkları denizden çıkıp insan hayatının renklerini keşfeden deniz canavarı Luka’nın hikayesini minik seyircilerle buluşturuyor.

“Tüp”

Yönetmen ve senarist Mathieu Turi’nin gerilim türündeki filmi “Tüp”, içinde mahsur kaldığı tüpten kurtulmaya çalışan bir kadının hikayesini ele alıyor.

Orijinal adıyla “Meandre” adlı yapımda, Gaia Weiss, Peter Franzen ve Romane Libert rol alıyor.

“Ekip Oyunu”

Muhammet Emre Aydın’ın yönetmen koltuğuna oturduğu, Ahmet Özakbalık, Ali Kemal Yıldıran, Ayşegül Saygılı, Akif İnce ve Ezgi Karaçam oynadığı “Ekip Oyunu”, birincinin büyük ödülle eve döneceği ve ormanda gerçekleştirilen bir yarışmada olayların çığırından çıkmasını konu ediniyor.

“Bir Orduya Bedel”

Aksiyon türündeki ve Stephen Durham’ın yönettiği “Bir Orduya Bedel”, kocasını öldüren çeteden intikam almak için onların peşine düşen genç bir kadını anlatıyor.

“İki Aşığın Ölümü”

2020 Sundance Film Festivali’nin favorileri arasında gösterilen “İki Aşığın Ölümü”, özellikle başrolündeki, “Convergence”, “Spectral” ve “Lethal Weapon” dizisinden hatırlanan Clayne Crawford’ın güçlü performansıyla ve düşük bütçesiyle, bağımsız bir yapım olarak vizyonda izleyici karşısına çıkıyor.

Robert Machoian’ın yönettiği ilk uzun metrajlı film olan yapım, ayrılık kararı alan bir çiftin hayatına odaklanıyor.

Türk tarihinin ilk kadın hükümdarının hayatını anlatan ‘Tomris’ sinemaseverlerle buluşuyor

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

10 Yorum

  1. Gitmezsin olur biter. Bos yapma.

  2. 4 Eylül 2021, 09:39

    Noma Türk dilinin elliyi aşkın lehçesinde hiç h harfli sözcük yokmuymuş? Türk ah demeyi bile bilmiyor muymuş yoksa? Her kim Türk dilinde şu harfle şu sesle sözcük yoktur diyorsa bilki görevlidir.

  3. bedevi değilsin Türk olmadığın da çok açık, Sen hangi toplama topluluğa aitsin onu bir desene delikanlı gibi. Bu ne eziklik psikolojisi.

  4. Bir ekleme yapayım izninizle. Öz Türkçede ‘Katun’ kelimesi hem ‘Kadın’a, hem de ‘H’ harfinin Türkçeye girişinden sonra ‘Katun>Hatun’ a dönüşmüştür. Hepsi de başımızın tacıdır.

  5. Böyle Tomris mi olur?

  6. Tomris Han’ın pek çok kitabını okudum. Bu nedenle merakla beklediğim bir filmdi.
    Böyle yapımlar Türk Dünyasının birleştirici gücü oluyor. Şimdiden emeğinize sağlık. Sağ olun var olun.

  7. 3 Eylül 2021, 05:02

    Tebriz kentin adı bu kadın kral tomristen Alınıp, tombriz diye buralarda okunuyordu ki zaman içinde Tebriz oldu. Türk ülkelerin müşterek tarihi yok, müşterek sözcüğü iki farklı millete kullanılır ama biz farklı millet değiliz, biz paramparça olmuş tek türk milletimiz. Tomris öz tarihimizdir , türk dünyasının tarihidir. Bir milyon mısra manas efsanesi şiirleri de türk edebiyatıdır. Dünyanın en büyük edebiyat eseridir bunları Türkiye dünyaya anlatmalıdır

  8. 3 Eylül 2021, 04:01

    Tomris filmini internet üzerinden izledim. Başarılı bir yapıt. Ayrıca yüzlerce yıl öncesinde, Türk toplumunda kadının yeri ve gücünün günümüzdeki Emevi inancı ile nasıl bastırıldığını da sorgulamamıza vesile olacağını düşünüyorum.

  9. 3 Eylül 2021, 03:39

    Avrat arapcadir , kusurlu demektir . Saci uzun akli kisa deyimi buradan turetilmistir. Manita italyancadir , el altindaki kadin demektir . Flirt ( flort ) ingilizcedir , isveli , oynak demektir . Hatun Turkcedir, degerli , hazine demektir. Bende hep hatun derim. Kadinlarimiz bizim en degerlilerimizdir . Goruldugu gibi ,diger milletler kadini asagilarken , bizler tarih boyunca hep el ustunde tuttuk , taki gerici arap vahabiliginin islam dini ile ilgisi olmayan , islam harici uyduruk islamciligi ile tanisana kadar. Tomris Hatun filmi , Turk kadininin tarihteki yerini gosteren cok degerli bir yapittir. Filmi Yapanlari kutluyorum. Filmi yapim asamasindan beri takip ediyorum. Gecikmelide olsa nihayet bizede geldi. Lakin sadece sinemalarda gosterilmesin. Pandemi nedeni ile sinemaya gitmekten cekinenler icin internettende satisi yapilsin. Evimizde guvenle seyredelim.

  10. Sinema dönemi’mi kaldı kardeşim

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!