‘Türkiye bu ateşkesi, ancak Ermenistan’ın işgal ettiği topraklardan çekilmesi koşuluyla kabul etmeli’

featured

Azerbaycan ile Ermenistan arasında Moskova’da varılan ateşkes anlaşmasını değerlendiren emekli general Dr. Naim Babüroğlu, Türkiye’nin de masada olması ve Karabağ işgalinin son bulması şartıyla kabul edilmesi gerektiğini söyledi.

Ermenistan’ın işgali altında bulunan Dağlık Karabağ’daki çatışmalarla ilgili Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in davetiyle, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un arabuluculuğunda Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov ve Ermenistan Dışişleri Bakanı Zohrab Mnatsakanyan Moskova’da yapılan istişare toplantısında bir araya geldi.

Rusya Dışişleri Bakanlığında 10 saatten fazla süren toplantı sonrasında Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ortak açıklamayı tek başına okudu.

Lavrov, “10 Ekim 2020’de (bugün) saat 12.00’dan itibaren insani yardım amaçlı olarak Uluslararası Kızılhaç Komitesinin arabuluculuğu ve kriterleri doğrultusunda esirlerin, tutsakların ve cenazelerin değişimi için ateşkes ilan edildi” dedi.

Ateşkes rejiminin parametreleri üzerinde ayrıca çalışılacağını kaydeden Lavrov, Azerbaycan ve Ermenistan’ın, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Minsk Grubu eş başkanlarının arabuluculuğuyla meselenin çözümü prensipleri temelinde, erken barışçıl bir çözüme ulaşmak amacıyla esaslı müzakerelere başlayacağını bildirdi.

Ayrıca Lavrov, tarafların müzakere süreci formatının değişmediğini teyit ettiğini aktardı.

DIŞİŞLERİ: KALICI ÇÖZÜM OLMAZ

Türk Dışişleri Bakanlığı ise ateşkese ilişkin “İnsani gerekçelerle esirlerin ve cenazelerin değişimi amacıyla ilan edildiği belirtilen ateşkes önemli bir ilk adım olmakla birlikte kalıcı çözümün yerine geçmeyecektir” açıklamasında bulundu.

HANGİ ŞARTLARDA KABUL EDİLİR?

Varılan ateşkes anlaşmasını değerlendiren emekli general Dr. Naim Babüroğlu, “Türkiye bu ateşkesi, ancak Ermenistan’ın işgal ettiği topraklardan çekilmesi ve masada yer alması koşuluyla kabul etmeli…” dedi.

“Azerbaycan-Ermenistan arasında 11.5 saatlik görüşme ve ateşkes. Bu masada strateji var. Putin bölgenin en etkili aktörü olduğunu gösterdi: Azerbaycan-Ermenistan arasında denge sağladı. Ermenistan’da askeri/politik gücünü artırdı. Masada Türkiye yerine ABD-Fransa’yı tercih etti” ifadelerini kullanan Babüroğlu şöyle devam etti:

“Azerbaycan işgal edilmiş vatanının bir bölümünü kurtardı, moral-motivasyon kazandı, bölgede bir güç olduğunu gösterdi, masada Azerbaycan’ın talepleri sürecek. Ermenistan kesin bir yenilgiden kurtarıldı. Başbakan Paşinyan’ın iktidarı Putin’in elinde, gitme olasılığı yüksek.

-Türkiye’nin masada olmasını kim önledi? Suriye İdlib’te ve Libya’da Türkiye-Rusya arasındaki gerginlik bu cepheye taşındı. ABD ve Fransa da Türkiye’yi masada istemez. Ateşkes hattında oluşturulacak çatışmasızlık bölgesinde Türkiye-Rusya ortak devriye misyonu ise Rusya’ya bağlı.”

‘Türkiye bu ateşkesi, ancak Ermenistan’ın işgal ettiği topraklardan çekilmesi koşuluyla kabul etmeli’

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!