1. Haberler
  2. SEO
  3. Türkiye’de nesli tükenen hayvanlar

Türkiye’de nesli tükenen hayvanlar

Yaşadığımız dünya sadece insanların değil, içindeki tüm canlıların dünyasıdır. Bu yüzden doğayla mücadele içinde olan insanın diğer canlıları ve doğayı koruması zaruridir. Nesli tükenmekte olan canlılardan bazıları evrimsel olarak yok olurken ekseriyeti insanın doğaya karşı verdiği savaştan kaynaklıdır. Hal böyleyken vazifemiz diğer canlıların da varlığını sürdüreceği güzel bir dünya yaratmaktır.

featured

Yaşadığımız dünya ve ülkemiz tarihten bu yana tüm güzelliklere sahne olmuştur. İnsanlığın vazifesi bu güzellikleri koruyarak canlı çeşitliliğine sahip çıkmaktır. Yok oluşların değil, var oluşların hakim olması gereken topraklarımız tüm canlılarla güzeldir. Peki, korumamız gereken, nesli tükenmekte olan hayvanlar hangileridir?

AKDENİZ FOKU

Akdeniz foku dünyadaki 33 yüzgeçayak familyasından birisidir. Doğu Akdeniz ile Batı Afrika sahillerinde görülür. Popülasyon en çok Ege denizinde yer alıyor. Kıyılarımızda 100 fokun yaşadığı tahmin ediliyor, araştırmalara göre 31-44 Akdeniz foku olduğunu kaydedildi.

KELAYNAK

Yarı çöl sahalarında ve kayalık bölgelerde yaşayan kelaynaklar, Türkiye ve Fas’ta koruma altında olup 500 yetişkin bireyden oluşuyor. Kimyasal ilaçlar, kuruyan sulak alanlar ve yanlış tarım politikaları nedeniyle neslin yok olma tehlikesiyle karşı karşıyadır.

HUBARA

Hubaraların Türkiye’de nesli tükenmiş durumdadır. Normalde yaşam alanları Kanarya adaları, Pakistan, Arabistan ve Kuzey Afrika’dır. Arabistan’da yayın şekilde avlanması kırmızı listeye alınmalarını sağlamıştır.

HAZAR KAPLANI

Turan kaplanı olarak da bilinen Hazar kaplanına Türkiye’de en son Şubat 1970’te rastlandı. Bu tür Türkiye, Afganistan, İran ve Türkmenistan’da topraklarında yaşıyordu.

ASYA ÇİTASI

Türkiye’de nesli 19. Yüzyılda tükenen Asya çitasından dünya üzerinde 50 yetişkin kaldı. İran çitası olarak da bilinen bu tür İran’da nüfusun yoğun olmadığı yerlerde yaşar.

ALAGEYİK

Alageyikler, göçmen olmayan geyikgillerdendir. Antalya yöresinde yaşamını sürdüren alageyikler zaman içerisinde insan eliyle Avrupa’ya yayılmıştır. Anadolu’da Antalya, Mersin, Hakkari, Bolu’da görülür.

ASYA FİLİ

Asya filinin Türkiye’deki varlığı 19. Yüzyılda son bulmuştur. Bugün Hindistan, Bangladeş ve Endonezya civarında görülür.

KAFKAS BİZONU

Avrupa bizonu olarak da bilinen Kafkas bizonunun Türkiye’deki varlığı 16. Yüzyılda sonlandı. Şu anda yaygın olarak Rusya, Ukrayna ve Polonya’da görülür.

DENİZ KAPLUMBAĞALARI

IUCN tarafından koruma altına alınan deniz kaplumbağalarının ekseriyeti Akdeniz’de yaşar. Dalyan bölgesinde yoğun olarak bulunan deniz kaplumbağaları, kumsalların işgali ve avlanma nedenleriyle popülasyonu tükenme tehlikesiyle karşı karşıyadır.

ANADOLU PARSI

Anadolu parsı, İran parsının bir alt türüdür. Şu anda Anadolu’daki varlığı tartışmalıdır.

ÇİZGİLİ SIRTLAN

Ülkemizde, Hindistan’da ve Arap yarımadasında popülasyonu tükenme tehlikesiyle karşı karşıyadır.

BOZKIR KARTALI

Çöl ve savana gibi kurak yerlerde yaşayan bozkır kartalları, hassas bir tür olarak bilinir ve Anadolu’da türünün devamı tehlikededir.

ASYA ASLANI

Arap yarımadasından Yunanistan’a kadar geniş bir alanda yaşamını sürdüren Asya aslanı, daha önceden Anadolu’da da yaşamış olduğu kanıtlarla sabittir fakat izine en geç 13. Yüzyılda rastlanmıştır.

TELLİ TURNA

Turnagiller familyasına ait olup Mart-Nisan aylarında Türkiye’ye gelirler. Koyun otlatma faaliyetlerinden dolayı nesli tükenme tehlikesi altındadır.

ULU DOĞAN

Soğuk iklimde yaşayan ulu doğanlar ormanlık alanlarda ve açık otlak bölgelerde bulunur. Yaşam alanları azaldığı için nesli tükenme tehlikesi altındadır.

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Veryansın TV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun!