Türkiye’nin yıllık doğal gaz tüketimi-Türkiye doğal gaza yıllık ne kadar ödüyor?

featured

Türkiye’nin Yıllık Doğal Gaz Tüketimi-Türkiye Doğal Gaza Yıllık Ne Kadar Ödüyor. Karadeniz’de doğal gaz bulunmasının ardından Türkiye’nin doğal gaz tüketimi de merak konusu oldu.

Türkiye’nin Karadeniz’de doğal gaz bulmasının ardından Türkiye’nin doğal gaz tüketimi de merak konusu oldu.

Türkiye, her geçen yıl artan doğalgaz ithalatına 13 milyar dolar civarı ödeme yapıyor. Senede 45-50 milyar metreküp arasındaki tüketimin hemen hepsini dışarıdan karşılayan Türkiye’nin bu alandaki açığı, enerji ihtiyacına bağlı olarak giderek artıyor. Geçen yıl 50 milyar metreküp doğalgaz ithal eden Türkiye, bunun 44,9 milyar metreküpünü iç piyasada kullandı, kalanını ise ihraç etti. İç tüketimin 14,5 milyarı konuta, 12,4 milyarı sanayiye, 11,2 milyarı elektrik üretimine, 6,8 milyarı ise diğer alanlara gitti.

Petrol ve doğalgaz ithalatçısı konumundaki Türkiye, bu alandaki açığını kapatmak için yürüttüğü çalışmaların sonucuna ulaşmak üzere. Dış açığın önemli kalemlerinden biri olan doğalgaz ve petrol türevlerinin arama ve sondajlama çalışmalarını arttıran Türkiye’nin bu alanda ulaşacağı muhtemel rezervler, ülkenin elini bu konuda hayli rahatlatması bekleniyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bugün açıklaması beklenen önemli müjde; Türkiye’nin Karadeniz ve Akdeniz’deki sismik ve sondaj çalışmaları sonucunda ulaştığı doğalgaz veya petrol rezervleri olduğu konuşuluyor. Fatih Sondaj Gemisi’nin Karadeniz’de yürüttüğü sondaj çalışmalarının yapıldığı Tuna1 sahasında doğalgaz rezervi tespiti üzerinde yoğunlaşan müjde tahminlerinin doğru çıkması halinde, Türkiye; ihtiyaç duyduğu çevreci bir enerji kaynağına sahip ülkeler arasına girmiş olacak.

BÜYÜK BİR EKSİKLİK

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK)’nın Ocak 2020 raporuna göre; Türkiye, doğalgaz ithalatına yılda 12-13 milyar dolar ödüyor. Yıllık 45-50 milyar metreküp arasındaki tüketimin tamamına yakınının dışarıdan alan Türkiye’nin bu alandaki açığı, yıldan yıla artan enerji ihtiyacına bağlı olarak artıyor. Türkiye, ithal ettiği doğalgazın 44,9 milyar metreküpünü iç piyasada tüketti, geri kalanını ise ihraç etti.

ÜÇTE BİRİ EVLERDE TÜKETİLİYOR

Türkiye’nin doğalgaz tüketimi 2018’de 49,3 milyar metreküp olurken, 2019’da 44,9 milyar metreküpe düşerek yüzde 9 azalmış oldu. Bu yıl ise 46 milyar metreküpe yükselmesi bekleniyor.

Geçen yıl iç piyasada kullanılan doğalgazın 14,5 milyar metreküpü konutlarda tüketilirken, sanayide 12,4 milyar metreküp, elektrik santrallerinde 11,2 milyar metreküp, hizmet ve diğer enerji sektöründe ise 6,8 milyar metreküp doğalgaz kullanıldı.

 
Değişik pazarlardan doğalgaz ithalatı yapan Türkiye, bu ithalatı hem boru hatları hem de LNG tankerleriyle yapıyor. Türkiye’nin geçen yıl ithal ettiği doğalgazın yüzde 83,7’sini BOTAŞ, geri kalanını ise özel sektör şirketleri yurt dışından aldı. Doğalgaz alımı yaptığımız ülkelerin başında yüzde 36,9 ile Rusya geliyor. Rusya’yı yüzde 15,7 ile Azerbaycan, yüzde 13,5 ile Cezayir, yüzde 11,7 ile İran, yüzde 7 ile Nijerya, yüzde 5,8 ile Katar, yüzde 3,2 ile ABD ve yüzde 3,1 ile Trinidad Tobago takip ediyor.

7 İLDE DOĞALGAZ BULUNDU

Türkiye’de şu ana kadar yurt içinde kara bölgelerinde yürütülen çalışmalar sonucunda Adıyaman, Çanakkale, Düzce, Edirne, İstanbul, Kırklareli ve Tekirdağ’da irili ufaklı doğalgaz rezervlerine ulaştı. Ancak bu 7 ilde üretilen piyasaya sürülen doğalgaz miktarının toplamı geçen yıl 37,8 milyon metreküp oldu. Bu miktar Türkiye’nin yıllık doğalgaz tüketiminin yaklaşık yüzde 0,63’üne denk geliyor. Geri kalan yüzde 99,37’lik pay ise ithal ediliyordu.

KARADENİZ DOĞAL GAZI UMUT OLDU

Fatih sondaj gemisinin yaptığı çalışmalar neticesinde Türkiye, tarihindeki en büyük doğal gaz rezervini buldu.

Daha önce Türkiye’nin çeşitli illerinde bulunan doğal gaz rezervleri ülke ihtiyacının yalnızca 0,63’ünü karşılarken, Tuna-1 Lokasyonu’nda bulunan 320 milyar metreküplük doğal gaz rezervinin Türkiye’nin 7 yıllık ihtiyacını karşılayacağı hesaplanıyor.

Türkiye’nin yıllık doğal gaz tüketimi-Türkiye doğal gaza yıllık ne kadar ödüyor?

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!