Bal

Türkiye’ye yerleşen İranlıları kimse görmüyor

featured

Son zamanlarda İran’dan Türkiye’ye başta ekonomik ve siyasi sorunlarından kaynaklanan göç akımının hız kazanması ‘Suriyeli göçmenler’ tartışmalarının gölgesinde kaldı. Türkiye’ye İranlı göçü, eskiden farklı olarak ekonomik faaliyet ve sermaye ihracı amaçlı ve oldukça yüksek bir orana çıkmıştır.

Ankara’da yayınlanan ve yayın yönetmenliğini araştırmacı yazar Arif Keskin’in yaptığı “Üç Aylık Ortadoğu İncelemeleri Dergisi” Maduniyet’in üçüncü (Temmuz-Ağustos-Eylül) sayısında “İran’da İnsan ve Sermaye Göçü” başlıklı ilginç bir çalışma yayınlandı.

Yazıda Türkiye’ye yoğun bir İranlı göçü yaşandığı dile getiriliyor.

Yazıda dikkat çeken bilgiler şöyle:

-Türkiye halihazırda İranlı turistler için en popüler ülke haline gelmiştir.

-Resmi verilere göre geçen yıl 1 milyon 670 bin İranlı turist, Türkiye’yi ziyaret etti ve Türk yetkililer bunu bu yıl (2019) 2,5 milyon turiste çıkarmayı hedefliyorlar. İranlı turistler kişi başı 1500 dolar harcamaktadır.

-Türkiye’de BM mülteci merkezine başvuran İranlı sığınmacıların sayısı da turist sayısına göre az görünse de, Suriye, Afganistan ve Irak’tan sonra 4.cü sıradadır. Şu an itibariyle 39 bin İranlı Türkiye’de sığınmacı merkezinde kayıt altındadır

-TÜİK verilerine göre Türkiye’de konut sahibi yabancıların uyrukları dikkate alındığında İranlılar 2019 yılının ilk 3 ayında, Iraklılardan sonra ikinci sırada yer almaktadırlar. Bu dönemde 9 bin 618 adet yabancıya konut satılmış ve Iraklılara bin 781 satış yapılırken, İranlıların aldığı konut sayısı 946’dır. Yine TÜİK verilerine göre 2017 yılında, İran vatandaşları Türkiye’de 792 ev satın alırken bu rakam 2018 yılında 3652’e yükselmiştir.

-Bazı uzmanlara göre gerekli sunumlar ve tanıtımlar ile doğru bilgilendirme olursa birkaç yıl içinde 50-100 bin İranlının Türkiye’den ev alması uzak bir ihtimal değil.

-Türkiye’nin yabancı şirketler ve yatırımcılara sunduğu fırsatlar ve iş yapma endeksinin nispeten iyi bir durumda olması da, sermaye sahiplerini ülkeye çekmekte etkili oluyor.

-Tabi ki bunun sonucunda Türkiye’de uzun zamanlı ikamet eden İranlıların sayısı da artmıştır.

-Eğitim alanında birçok İranlı, okulunu Türkiye’de devam ettirerek bu ülkede yeni bir hayat kurmayı planlamaktadır. İran Bilim Bakanlığı Demografik Çalışmalar Enstitüsü’nde öğretim üyesi olan Dr. Bahram Salavati’nin dediğine göre Türkiye ABD’den sonra en çok İranlı öğrencileri alan ülke durumuna gelmiştir. UNESCO istatistiklerine bakıldığında, Amerika Birleşik Devletleri’nde 2016 yılında 12.600 ve Türkiye’de yaklaşık 5.000 İranlı öğrenci eğitim almaktadır.

Son zamanlarda İran’da, başta ekonomik ve siyasi sorunlarından kaynaklanan göç akımının hız kazanması neticesinde, eskiden farklı olarak ekonomik faaliyet ve sermaye amaçlı göç olgusu daha yüksek bir orana çıkmıştır.

Bu insanların birçoğu ev satın almak, yatırım yapmak, şirket kurarak ekonomik faaliyetlerde bulunarak uzun süreli ikamet ve vatandaşlık almayı hedefliyorlar. Bu göçlerin hedefi genellikle Amerika ve başka Batı ülkeleri olmuştur fakat Türkiye geleneksel olarak birçok İranlı aydın ve sermaye sahiplerinin yerleştiği ülke olmayı sürdürmektedir.

Bu gidişatla Türkiye’de günden güne sayısı artan İranlıların gelecekte daha kalabalık bir kitle oluşturduğunu görmemiz öngörüsü hiç de yanlış olmayacaktır.

İran-Türkiye Ticaret Odası Başkanı Seyyid Celal İbrahimi de İran şirketlerinin Avrupa ülkelerine daha rahat ulaşmak için Türkiye’yi tercih ettiklerini belirtmiştir. Son 40 yılda dışarıya kaçan İran sermayesi 800 milyar dolar düzeyinde ve insan sayısı 4’le 10 milyon kişi arasındadır.

veryansintv.com

Türkiye’ye yerleşen İranlıları kimse görmüyor

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!