Türkiye’yi hedef alan anlaşmanın ardından ABD’den Doğu Akdeniz mesajı

featured

ABD ile Yunanistan arasında imzalanan savunma işbirliği anlaşmasının Türkiye’yi hedef aldığı yorumlanırken Washington’dan açıklama geldi. ABD Dışişleri Sözcüsü Ned Price, Washington’un genellikle diğer ülkeler arasındaki deniz sınırı anlaşmazlıkları konusunda pozisyon almadığını öne sürdü. Ancak ABD’nin Akdeniz politikalarının tamamının Mavi Vatan’a karşıtlık üzerine inşa edildiği biliniyor.

ABD ve Yunanistan Savunma İşbirliği Anlaşması’nı 5 yıllığına yeniledi ve genişletti.

Washington’taki imza töreni sırasında Yunan Bakan Dendias, Türkiye’nin “casus belli” diyerek Yunanistan’ı savaşla tehdit ettiğini öne sürdü.

Dendias, Doğu Akdeniz’de Yunanistan, bir savaş sebebiyle karşı karşıya. Bir savaş tehdidi söz konusu. Burada egemen haklarını kullanmasıyla durum savaşa gidebilir. Her gün de provokasyona maruz kaldığımızı belirtmeliyim. Yunanistan, diplomasi yoluyla sorunları çözmede kararlı. Uluslararası hukuka riayet etmede de kararlı.” dedi.

Öte yandan Yunanistan’ın çok okunan gazetelerinden Kathimerini’ye konuşan kaynaklar ABD’nin ilk kez Türkiye’ye yazılı bir metinde karşı olduğunu ve Yunanistan ile aynı safta yer alacağını söyledi.

Yine haberde “ABD ile kez Yunanistan ile Türkiye’yi aynı sepete koymadı. Önceki yılların aksine ABD, Yunanistan’a yatırım yapacağını ve Türkiye’nin provokatif tavırlarından gözünün korkmayacağını ve Yunanistan’daki güçlerini harekete geçirmekten çekinmeyeceğini duyurdu” yorumu yapıldı.

ABD’DEN ANLAŞMAYLA İLGİLİ İLK AÇIKLAMA

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, ABD’nin Yunanistan ile imzaladığı anlaşmanın Doğu Akdeniz’deki anlaşmazlıklara yansımalarına ilişkin, ABD’nin Türkiye ile Yunanistan arasındaki müzakereleri desteklediğini ve Washington’un genellikle diğer ülkeler arasındaki deniz sınırı anlaşmazlıkları konusunda pozisyon almadığını iddia etti.

Günlük basın toplantısında soruları yanıtlayan Price, Yunanistan ile ABD arasında dün imzalanan Karşılıklı Savunma İşbirliği Anlaşması’nın Doğu Akdeniz’de Türkiye ile Yunanistan arasındaki tansiyona nasıl etki edeceğine ilişkin bir soruya şu yanıtı verdi:

“Yunanistan ve Türkiye arasındaki istikşafi müzakerelerin devamı da dahil olmak üzere, Doğu Akdeniz’deki gerilimi düşürme çabalarını destekliyoruz. Prensip olarak, tüm devletleri deniz yetki sınırlarının birleştirilmesine ilişkin sorunlarını diyalog yoluyla ve uluslararası hukuka uygun olarak barışçıl bir şekilde çözmeye teşvik ediyoruz. Bildiğiniz gibi ABD genellikle diğer devletlerin deniz sınırı anlaşmazlıklarını nasıl çözmeleri gerektiği konusunda bir pozisyon almıyor.”

SURİYE’YE HAREKAT

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın terör örgütü YPG/PKK’nın Suriye üzerinden Türkiye’ye yönelik saldırılarını artırması üzerine bu bölgelere operasyon düzenleme sinyali verdiğine ilişkin bir soruya ise Price, geçtiğimiz günlerde Türkiye’ye yönelik sınır ötesi saldırıları kınadıklarını yineledi.

Price, Suriye’de ateşkes hatlarını korumanın ve sınır ötesi saldırıları durdurmanın önemine vurgu yaptı.

Tüm tarafları Suriye’de istikrarı artırmak ve çatışmaya siyasi bir çözüm için çalışmak için ateşkes bölgelerini korumaları ve bunlara saygı duymaları gerektiğini kaydeden Price, “NATO müttefikimiz Türkiye ile pek çok çıkarımız var. Terörle mücadele bunlardan biri; Suriye’deki çatışmayı sona erdirmek diğer biri ve bölgede kötü niyetli aktörleri caydırmak da bir diğeridir. Suriye’deki çatışmayı sürdürülebilir bir şekilde sona erdirmek için Türk müttefiklerimizle ortak çıkarlarımız var.” değerlendirmesinde bulundu.

Sözcü, Suriye’deki savaşın bitirilmesi konusunda ABD’nin bölgedeki ortaklarla olduğu gibi Ankara ile de istişare içinde olduğunu belirtti.

CASUS BELLİ NEDİR?

“Casus belli” uygulaması, bir ülkenin savaşa girme nedenini belirtmek için kullanılan uluslararası ilişkiler terimi olarak kullanılıyor. Bazı uluslararası ilişkilerciler ise bu terimi ‘savaş nedeni’ olarak tanımlıyor.

Türkiye, 8 Haziran 1995’te aldığı bir kararla, Yunanistan’ın 31 Mayıs 1995’te aldığı karasularını 6 milden 12 mile çıkarma kararını uygulaması durumunda bunu casus belli sayacağını ilan etmiştir.1976 yılında MTA Sismik 1 (Hora gemisi) Ege’de petrol ararken Türkiye; Yunanistan’ın karasularının 12 mil olmadığını, uluslararası sularda petrol arayan Hora gemisine müdahale edilmesinin “casus belli” sayılacağını ilan etmişti.

Türkiye’yi hedef alan anlaşmanın ardından ABD’den Doğu Akdeniz mesajı

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. Müttefikmiş. Ne müttefiki be ? abd’ den müttefik mi olur ? Bitsin artık bu maskeli balo. Kapatın İncirlik üssünü ve Kürecik radarını.

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!