TÜSİAD’ın bu çıkışı hükümeti kızdıracak!

featured

TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi (YİK) Başkanı Tuncay Özilhan, Türk ekonomisindeki büyümenin istihdam yaratmadığını söyledi. ‘Nisan ayı itibarıyla evine ekmek götürebilenlerin sayısı üç sene öncesine göre 750 bin azalmış’ diyen Özilhan, ‘Projeler ve açıklamalar, insanımızı mutlu etmiyorsa, neyi niçin yaptığımızı yeniden düşünmek gerekir. İşsizlik ve enflasyon sorunları altında insanların mutlu olması beklenebilir mi?’ ifadelerini kullandı.

Türk Sanayici ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Yüksek İstişare Konseyi toplantısının açılışında konuşan Tuncay Özilhan, yaygın aşılamada mesafe kat etmiş ülkelerde normal yaşama dönüşün başladığına, Türkiye’de de kısıtlamalar ve kapanmaların kaldırıldığına işaret ederek, “Bu hepimize çok iyi geldi. Çünkü pandemi koşulları moralimizi bozmuştu. Daha umutsuz, daha endişeli, daha kaygılı olmuştuk. Fakat veriler bu depresif ruh halinin sadece pandemi yüzünden olmadığını ortaya koyuyor” dedi.

‘TOPLUMUN YARIDAN FAZLASI MUTSUZ’

Özilhan şöyle devam etti:

“Dünya Mutluluk Raporu’ndan, pandeminin ülkelerin mutluluk sıralamasında büyük farklar yaratmadığını anlıyoruz. Pandemi öncesinde en mutlu insanların yaşadığı ülkeler, pandemi sonrasında da bu konumlarını koruyorlar. Türkiye ise 2021 yılı verilerine göre mutluluk sıralamasında son beşte birlik dilim içinde. TÜİK verileri de toplumun yarısından fazlasının mutsuz olduğunu doğruluyor.”

PROJELER VE AÇIKLAMALAR İNSANIMIZI MUTLU ETMİYORSA…

Sözlerini, “Bir ülkenin performansını en iyi değerlendireceğimiz alan vatandaşlarının kendilerini nasıl hissettikleridir” diye sürdüren Özilhan, “Geleceğe ilişkin inancımız, umudumuz zayıflıyorsa, bir yerlerde bir terslik var demektir. Yapılan çalışmalar, projeler ve açıklamalar, insanımızı mutlu etmiyorsa, neyi niçin yaptığımızı yeniden düşünmek gerekir. İşsizlik ve enflasyon sorunları altında insanların mutlu olması beklenebilir mi?” diye sordu.

BU BÜYÜME İSTİHDAM YARATMIYOR

Özilhan şöyle devam etti:

“Evet, GSYİH verilerine göre gayet iyi büyüyoruz. Türkiye pandemi karşısında izlenen parasal genişleme ve kredi genişlemesi sayesinde 2020’de ve bu senenin ilk çeyreğinde iyi bir büyüme performansı gösterdi.

Ama bu büyüme istihdam yaratmıyor. Nisan ayı itibarıyla evine ekmek götürebilenlerin sayısı üç sene öncesine göre 750 bin azalmış. Üstelik bu performansı devam ettirebileceğimiz konusunda bile kaygılarımız var.

Dünya Bankası’nın yeni yayınlanan raporuna göre, resesyon ertesi en hızlı büyümede, son 80 yılın rekoru kırılacak ve bu sene küresel ekonomi yüzde 5.6 büyüyecek. Gelişmiş ülkeler pandemiyle mücadele için büyük mali ve parasal kaynakları seferber edebildiler.

Önlemlerin ve aşılamanın sağladığı başarıyla artık kısıtlamaları hafifletmeye başladılar. Bu sayede gelişmiş ülkeler çok hızlı bir büyüme sürecine girdi. Ancak Türkiye bu olumlu süreçte şimdilik negatif ayrışmaya başladı.”

YAVAŞLAMA SİNYALLERİ

Büyümenin öncü göstergesi olan satın alma yöneticileri (PMI) endekslerinin Türkiye için “yavaşlama sinyalleri” verdiğine dikkat çeken Özilhan, “Kredi artış oranları ve Reel Kesim Güven Endeksi de aynı eğilime işaret ediyor. Nitekim sanayi üretimindeki aylık artış hızı azalmaya devam etti ve Nisan ayında neredeyse yüzde 1.0 düşüş gösterdi. Yılın kalanında kısıtlamaların kalkması ve Avrupa’daki kuvvetli talep artışı sayesinde büyüme uzun dönem artış eğilimine oturacaktır. Ama standart tanım itibarıyla sayısı 4.5 milyona yaklaşan işsizler için ilave iş imkanları yaratamazsak, bu büyüme tatminkar olmayacak” dedi.

‘BİRLİK OLMAYI ZORLAŞTIRIYOR’

İşsiz olanlar, işsizlikten yakınırken, işi olanlar ve emeklilerin de hayat pahalılığından dolayı mutsuz olduğuna dikkat çeken Özilhan, “yüksek enflasyonun” satın alma gücünü azalttığına işaret etti ve “Pandemi koşullarında işini kaybedenler, borca girenler, hayat pahalılığı nedeniyle refahı gerileyenler, zora düşen esnaf, çiftçi ve KOBİ’ler, adil rekabet kurallarına uyarak iş yapan girişimciler, artan büyümeden kendi paylarına düşeni alamıyorlar. Tüm bunlar, birlik olmayı, ülke olarak karşı karşıya olduğumuz zorluklara beraberce göğüs germeyi zorlaştırıyor” diye ekledi.

İSTANBUL SÖZLEŞMESİ

Kadınlar için “fırsat eşitliği sorunları”nın sürdüğüne de dikkat çeken Özilhan, “İstanbul Sözleşmesi’nin iptal edilmiş olmasının, kadına şiddete karşı verilen mücadeleyi kolaylaştırmadığı görüşündeyiz” dedi ve şöyle devam etti:

“Toplumun yarısını oluşturan kadınlar için ekonomik, toplumsal ve siyasi hayatta fırsat eşitliği sağlanmadan ve kadına şiddetin önüne geçilmeden hepimizin kendisini iyi hissettiği bir toplum özlemine ulaşamayacağımızı düşünüyoruz.

Hepimizin kendisini ait olmaktan dolayı mutlu hissettiği bir toplum düzeninin önemli bir belirleyicisi de laiklik ilkesi. Cumhuriyetimiz laiklik üzerine kuruldu ve bu ilke toplumsal huzur, birlik ve beraberlik açısından hep önemli oldu ve olmaya devam edecek.”

TÜSİAD’ın bu çıkışı hükümeti kızdıracak!

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

7 Yorum

  1. tusiad denen kurulus siyasi parti olan akp’nin is dunyasindaki dengidir. akp neyi temsil ediyorsa, tusiad da ayni seyi temsil eder.

  2. 2015-2016’da pkk hendeklere, çukurlara gömülürken TÜSİAD, toplumsal barış ve ‘ekonomiden’ endişeliydi. Biz sizin cemaziyel evvelinizi biliriz, taa 45’ten beri.

  3. Fetöyle içli dışlı, hatta fetönün seküler düzlemdeki paraleli olan TÜSİAD, laikliği hatırlamış, hatırlatmış. TÜSİAD lahvedilmeden, bu sermaye grupları bellenmeden Türkiye’de her zaman fetö-gladyo-ABD darbesi riski var olacaktır.

  4. Tüsiat bu açıklamayı 5 yıl önce yapmalıydı.
    AKP nin artık yolcu olduğunu gördüğü için mi ilk kez bu kadar net bir açıklama yapıyor.
    Buğüne kadar iktidara karşı kayıtsız kalmasalardı iktidarın yanlışları daha az olacaktı.
    Şimdi fatura ağırlaştı.

  5. Mevcut 80 model fetö ekonomisinin harcında, gelinen noktada ve şu andaki uygulamalarında TÜSİAD yokmuş gibi çek panpa. Sanki sermaye sahiplerinin mevcut ekonomide sözü, dahli yokmuş gibi çek kanka. TÜSİADın mesajı siyasi içerikli, hdp ile görüşen TÜSİAD ürkekçe akpyi istemiyoruz demiş, yoksa bunlar için halkın enflasyonu istihdamı önemli mi, tarladaki 50 kuruşluk ürünü marketlerinde 20 TL’ye satanlar bunlar değil de kim.

  6. Ne diyorsun yav kardeşim. Güldürdün

  7. Bunlar da ayrı bir çakal, laf başı geldimi liberal ekonomiden bahsederler, istihdamı sağlayacak olan sensin, ne üreteceğini ne satacağını da biz mi söyleyelim, ama bunların derdi başka devletin ve halkın kanını fazla ememiyoruz kolaylık sağlayın iliklerine kadar emebilelim demeye çalışıyor aklı sıra.

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!