1. Haberler
  2. Dünya
  3. Ukraynalılar vurduklarını iddia etmişti… Beyaz Saray’dan Moskova kruvazörü açıklaması

Ukraynalılar vurduklarını iddia etmişti… Beyaz Saray’dan Moskova kruvazörü açıklaması

Pentagon Sözcüsü John Kirby, Ukrayna'nın füze ile vurduğunu iddia ettiği 510 mürettabatlı Rus kruvazör gemisi Moskova'daki patlamaya neyin sebep olduğundan emin olmadıklarını söyledi. Kirby, bazı batı basının iddiasının aksine geminin batmadığını, denizde doğuya doğru ilerlediğini söyledi.

featured

Ukrayna, bu sabah saatlerinde Rusların Yılan Adası’nı kuşatan amiral gemilerinden biri olan 510 mürettebatlı “Moskova”yı Neptün füzeleriyle vurduğunu iddia etti. Rusya Savunma Bakanlığı ise “Moskova kruvazöründe bulunan mühimmat, çıkan yangın sonucu infilak etti. Gemi ciddi şekilde hasar gördü. Tüm mürettebat tahliye edildi. Yangının nedeni araştırılıyor” açıklamasında bulunarak saldırı iddialarını yalanladı.

PENTAGON: BURADA NE OLDUĞUNDAN TAM OLARAK EMİN DEĞİLİZ

Rus kruvazör gemisi Moskova ile ilgili Pentagon’dan da açıklama geldi. Pentagon Sözcüsü John Kirby, Rus kruvazör gemisinde en az bir patlama olduğunu ve bunun gemide büyük hasara neden olan oldukça büyük bir patlama olduğunu değerlendirdiklerini ifade ederek, “Burada ne olduğundan tam olarak emin değiliz” dedi.

John Kirby

Moskova’nın hâlâ denizde olduğunu aktaran Kirby, geminin seyir halinde olduğunu belirterek, “Geminin kendi yolunu çizebildiğini değerlendiriyoruz ve bunu yapıyor. Şimdi daha çok doğuya doğru gittiğini düşünüyoruz. Muhtemelen onarım için Sivastopol’a demirleyeceğini düşünüyoruz, ancak buna (patlamaya) tam olarak neyin sebep olduğunu bilmiyoruz” dedi.

Kirby, söz konusu kruvazörün Odesa’nın yaklaşık 96 kilometre güneyinde birkaç Rus savaş gemisiyle birlikte olduğunu ifade ederek, “Patlama o kadar büyüktü ki, etrafındaki diğer donanma gemilerinin yardımına gelmeye çalıştığına dair işaretler aldık. Fakat buna ihtiyaç duyulmadı” dedi.

‘İKİ HİKAYE ARASINDA BİR SEÇİM YAPMAK ZORUNDA KALDILAR’

ABD Ulusal Güvenlik Danışması Jake Sullivan ise yaptığı açıklamada, Moskova’nın Rusya’nın amiral gemisi olduğunu hatırlatarak, Rusya’nın geminin ağır hasar gördüğünü kabul etmek zorunda kaldığını ifade etti. Sullivan, “İki hikaye arasında bir seçim yapmak zorunda kaldılar. Birinci hikaye, bunun sadece beceriksizlik olduğu, diğeri ise saldırıya uğradıkları yönünde. İkisi de onlar için iyi bir sonuç değil” dedi.

Rusya’nın Karadeniz Filosunun 186 metre uzunluğundaki amiral gemisi Moskova, 1980’lerin başında hizmete girdi. Sovyet donanmasının Project 1164 Atlant sınıfının önde gelen gemisiyken, ilk önce Slava olarak adlandırıldı. Ancak daha sonra ismi “Moskova” olarak değiştirildi. Savaş gemisinin ana silahları P-1000 Vulkan gemisavar füzeleri olarak biliniyor. 2000 yılında Karadeniz Filosunun amiral gemisi haline gelen kruvazör, 2015 yılında Rusya’nın Suriye’de başlattığı askeri harekatında kilit rol oynamıştı.

İlgili haber
thumbnail

Moskova kruvazör gemisi vuruldu mu? Amiral Gürdeniz: Olay bir dönüm noktası

Haberi görüntüle

 

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. Abd’nin elindeki mevcut hassas gözetleme uydularınla ne olup olmadığını bilmemesine imkan yok. Demek bu operasyonda dahilleri var bilmemezlikten geliniyor.

Giriş Yap

Veryansın TV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya abone olun!