Üniversite kararında sinsi seçim planı… YÖK ne yaptı?

Seçmenlerin adres değişikliği yapması için son tarih 2 Nisan’dı. YÖK, 3 gün kala “hibrit model”le yüz yüze eğitime geçildiğini duyurdu. Zamanın darlığı nedeniyle öğrenciler okuduğu şehirde oy kullanabilmesi için adres değişikliği yapamadı. Oy kullanmak için memleketlerine dönmek isteyen öğrenciler yol masrafları ve mesafe sorunuyla karşı karşıya kalacak. Üstelik sınav haftası da bu döneme denk geliyor. CHP, YÖK'ün bu hamlesine tepkili...

featured

6 Şubat’ta Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremlerden dolayı YÖK, 9 Şubat’ta üniversitelerin ikinci bir duyuruya kadar bahar döneminin ertelendiğini duyurmuştu. 11 Şubat’ta da Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, üniversitelerde yaza kadar uzaktan eğitime geçildiğini, Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) yurtlarının da depremzedelerin kullanımına açılacağını duyurmuştu. 30 Mart’ta da YÖK, üniversitelerin hibrit eğitime geçtiğini duyurdu.

Kararın açıklanma tarihi ise dikkat çekti. Seçmenlerin adres değişikliği yapması için son tarih 2 Nisan’dı. Öğrencilerin okuduğu şehirde oy kullanması içinse adres değişikliğinin yapması gerekiyordu. Ancak zaman darlığından dolayı birçok öğrenci bu değişikliği yapamadı. Yüz yüze eğitim için şehir değiştirecek ama adres değişikliğini yapmayan birçok öğrenci, seçimde memleketine dönmek zorunda kalacak. Ancak ulaşım masrafları, seçimin sınav dönemine denk gelmesi ve şehirler arası mesafe üniversitelilerin oy hakkını zora sokacak.

CHP Gençlik Politikalardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gökçe Gökçen, YÖK’ün hibrit kararını açıklama tarihine dikkat çekerek, bunun öğrencilerin oy kullanmasının engellenmesi için yapıldığını söyledi.

CHP Gençlik Kolları Genel Başkanı Gençosman Killik’se, ulaşım masraflarının karşılanması dahil öğrencilerin oy kullanması için ne gerekiyorsa yapacaklarını açıkladı.

Gökçen, şunları söyledi:

“Pandemi döneminde yaşanan sorunların tekrarlanması pahasına üniversiteler kapatıldı ve çevrimiçi eğitime geçildi. Yurtlar apartopar boşaltıldı. Gençlerin eşyaları çöp poşetlerine dolduruldu. Gençler, anlaşma yaptıkları özel yurtlardan ve kiraladıkları evlerden de ayrılmak zorunda kaldılar. Yeniden masraflar yaparak memleketlerine döndüler.

‘TARİHİN GEÇMESİNİ BEKLEDİLER’

YÖK Başkanı mart ayında yaptığı açıklamada nisan ayında bu kararı tekrar gözden geçireceklerini söyledi ve bir ay boyunca Erdoğan’ın talimatını bekledi. Ne için? Öğrencilerin seçmen kayıtlarını güncelleyebilecekleri tarihin geçmesi için. YÖK Başkanının üniversitelerin hibrit sisteme geçeceğini açıkladığı tarih 30 Mart. YSK’nın adres değişikliği için verdiği son tarih 2 Nisan. YÖK başkanı bize sınavların çevrimiçi yapılacağını söylerken final sınavlarının nasıl yapılacağını üniversite senatolarının takdirine bıraktı. Üniversite senatolarının birçoğu ise hala karar almadı ya da aldıkları kararı öğrencilerine duyurmadı. Akademik takvimlerde güncelleme yapılmadı. Sınavların seçim haftasına denk geldiği üniversiteler de var. Öğrenciler 14 Mayıs haftasında nerede olacaklarını bu kötü yönetimden kaynaklı bilmiyor.

‘OY HAKLARINI GASP ETMEYECEKTİNİZ’

*Dönemin en başında söyledik. Online eğitim, eğitim değildir. Daha dönemin en başında böyle bir karar almayacaktınız. Madem böyle bir karar aldınız o zaman dönemin ortasında bu kararı değiştirip gençlere iki kez bu masrafı yaptırmayacaktınız. Bunu da yaptırdınız. Oy kullanmak, geleceklerinde söz sahibi olmak isteyen gençlerin seçmen kayıtlarını düzeltmelerine zaman tanıyacaktınız. Oy haklarını gasp etmeyecektiniz. Gençlerin kullanacağı oydan korktuğunuzu, gençlerden çok çekindiğinizi artık bütün Türkiye biliyor. Gençler, gelecek planı yapamaz halde demiştik. Bugün itibarıyla artık gençler, bu kötü yönetim sebebiyle bir gün sonralarını bile planlayamaz haldeler.

‘ULAŞIM BEDELLERİNİ KARŞILAYACAĞIZ’

CHP Gençlik Kolları Genel Başkanı Gençosman Killik’se öğrencilerin oy kullanması için ‘ulaşım bedellerinin karşılanması dahil’ gereken ne varsa yapacaklarını söyledi:

“Otobüs ve uçak biletlerinin ne kadar pahalı olduğunu biliyoruz. Bununla ilgili çalışmamızı daha önce duyurmuştuk, tekrar hatırlatmak istiyoruz. Demokrasi bileti, gençlik kollarımızın daha önce duyurduğu ve hayata geçireceği bir projeydi. Deprem felaketinden sonra üniversitelerin hibrit eğitime geçmesi kararı nisan ayına bırakıldı ve bu konu üniversite öğrencileri arasında büyük bir muallak şeklinde durdu. Biz bu projeyi devam ettiriyoruz. Türkiye’deki tüm üniversite öğrencilerine tekrar çağrı yapıyoruz. Eğer seçmen kaydınızı almadıysanız ve üniversitenizin bulunduğu şehirde oy kullanacaksanız ve üniversiteniz sizi eğer oraya sınav için zorla getirtecekse sizin yanınızdayız. Seçimlerde oy kullanmanız için ne gerekiyorsa yapacağız, buna ulaşım bedelleri de dahil. Demokrasi biletini duyurmuş olduk ve yakında da hayata geçirmiş olacağız.”

Üniversite kararında sinsi seçim planı… YÖK ne yaptı?

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. 3 Nisan 2023, 13:38

    “Online eğitim eğitim değildir” demiş sayın yönetici. Korona döneminde hiç bu tepkilerinizi duyamadık. Bilakis, bütün büyük partiler aynı koroya katılıp “eğitim uzaktan olsun, yüzyüze olmasın, kapanma gelsin, herkese aşı vurulsun” dediler mi? Dediler.

    Sonuç itibariyle varsa yoksa oy derdindesiniz, iktidarı da muhalefeti de aynı. Ne eğitim umrunuzda, ne halk sağlığı ne bir şey

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!