Üreticiler isyan etti: Tonlarca mahsulü çöpe döktüler!

featured

Sebze-meyve hallerinde alımların durduğunu ve zincir marketlerin fırsatçılık yapmaya çalıştığını belirten üreticiler, satamadıkları ürünlerini çöpe döktü.

Antalya’da, sebze-meyve üreticileri, kilosu 8-10 lira edecek ürünlerini 2 liradan satmaya hazır şekilde komisyonculara gitseler de, alım yapılmaması nedeniyle yetiştirdikleri sebzeleri protesto amaçlı çöpe döktü. 

Bir üretici, sosyal medyadan yaptığı paylaşımda, çöpe giden ürünleri Türkiye’den bir zincir marketin kilosunu 1 liraya almaya çalıştığı biberi 13 liraya sattığını ve fırsatçılık yaptığını yazdı.

Üreticinin sosyal medyadan paylaştıkları şu şekilde:

“Bu gördüğünüz rezalet tam da bugün gerçekleşti. Antalya’nın birçok ilçesinde sebze halleri mahsül alımını durdurdu. Çiftçiler 8-10 liraya satacakları ürünleri 2 liraya zararına satma pahasına hallere götürdü ama sonuç bu! Kendi emeklerini kendi elleriyle çöpe döktüler!

“Sadece benim ailem bir haftadır satmak için sırada beklediğimiz, zararına topladığımız 1 ton mahsülü çöpe döktü, hala ağaçların başında bekleyen tonlarca mahsül var. Bu insanların emeklerini çöpe döktürenler, üreticiye en ufak bir destek vermeden kapıları, pazarları kapatanlardır.

“Bu mahsüller çöpe dökülürken kaç insan aç peki? Kime destek verdiniz? Nerde devlet müdahalesi? İç piyasadaki bu dengesizliğin, bu aç insanların karşısına çıkmaya utanmayacak mısınız eyy yönetemeyenler!

“Fırsatçı Migros sebze halindeki komisyonları arayıp zararına toplanan 2,5 lira satış fiyatı olan biberi 1 liraya verirseniz bilmem kaç ton alacağız pazarlığı yapıyordu. Migros’taki etiket fiyatı ise 13 lira, ON ÜÇ LİRA!

“Hiçbir destekte bulunmadığınız, mahsülünden gelir elde edecekleri dönemde emeğini çöpe döktürdüğünüz üreticiler her şeyin fiyatının kat kat arttığı bu dönemde borçlarını kapatıp üretime nasıl devam edecekler? Bankalar kapımıza dayandığında siz nerede olacaksınız ey yönetemeyenler.”

ANTALYA’DA SEKTÖR TEMSİLCİLERİNDEN ‘SEMT PAZARLARI AÇILSIN’ TALEBİ

Alanya Ziraat Odası Başkanı Tahir Göktepe, semt pazarlarının tam kısıtlama döneminde haftanın 1 ya da 2 günü tedbirler alınarak açılmasını önerirken, aksi takdirde vatandaşların marketlerden yüksek fiyatlara meyve sebze almak zorunda kalacağını söyledi. Kısıtlama sürecinde semt pazarları da kapatılınca sebze ve meyve üretim merkezi Antalya’daki üreticilerin ürünleri elde kaldı. Toptancı halleri de kapalı olduğu için büyük market ve manavlar dışında ürün satışı yapamayan üreticiler ellerinde kalan ürün için çözüm beklemeye başladı. Bazı üreticiler ise ellerinde kalan ürünleri satamayınca döktü.

‘DÜŞEN ÜRÜN FİYATLARINA RAĞMEN ALICI YOK’

Serik ilçesinde hal esnafı Hasan Ali Topçu, “37 yıldır bu mesleği yapıyorum. Pazar yerlerinin kapalı olması nedeniyle ürünlerin fiyatı çok düştü. Bu haldeyken bile alan satan yok. Gelen malların çoğunu üreticiye geri gönderdik. Şu anda bibere 1 lira bedel biçildi ama 1 lira toplama parasını bile kurtarmaz. Domates 50 kuruş, 1 lira, 3-4 gün önce 3,5-4 liraya satıyorduk. Pazar yerlerinin açılmaması nedeniyle Antalya bölgesindeki çiftçilerin durumu çok kötü. Devlet büyüklerinden yardım istiyoruz” dedi. Sebze ve meyve komisyoncusu Mesut Koç, “Esnaf olarak pazar yerlerinin açılmasını istiyoruz. Hijyen ve mesafe kurallarına uyularak pazar yerlerinin açılması ürünlerimizi daha kolay satacağımızı düşünüyoruz” diye konuştu.

Alanya Ziraat Odası Başkanı Tahir Göktepe, semt pazarlarının tam kısıtlama döneminde haftanın 1 ya da 2 günü tedbirler alınarak açılmasını önerirken, aksi takdirde vatandaşların marketlerden yüksek fiyatlara meyve sebze almak zorunda kalacağını söyledi. Göktepe, “Tüketiciler açısından baktığımızda da şöyle bir durum var; bugün pazar yerlerinde 2,5 TL’ye tüketebilecekleri domatesi, salatalığı, patlıcanı zincir marketlerde hem de Covid-19 tedbirlerinin daha da riskli olduğu durumda 6-8 TL arasında tüketiyorlar. Bugün biz bu domates salatalığın hasadını yapmazsak yarın bu ağacımız da dalında çürüyecek. Üretici kesmek durumunda kalacak” diye konuştu.

‘TÜKETİCİYE TAZE ÜRÜNLER GİTMİYOR’

Finike Toptancı Hal Dernek Başkanı İsmail Karataş da tam kapanmanın seradaki sebzelerin hasat edilme dönemine denk geldiğini belirterek, şöyle dedi: “Pazar yerleri kapalı olduğu için üreticiden tüketiciye taze ürünler gitmiyor. Sadece marketler alıyor. Ancak marketler bizim üreticimizin ürettiği ürünleri kaldıramıyor. Bizim yetkililerden talebimiz HES kodu ile emniyet ve jandarma birimlerinin gözetiminde pazar yerlerinin kontrollü bir şekilde biran önce faaliyete geçmesidir.”

Üreticiler isyan etti: Tonlarca mahsulü çöpe döktüler!

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

7 Yorum

  1. 4 Mayıs 2021, 16:57

    Lale akcan, ortada gizem yok iletişim kurmayı bilmeyen bir kişi var, kendi çalıp kendi oynuyor, odatv yorumlarında da aynı kafada idi bir gram geliştiremedi kendini.

  2. 4 Mayıs 2021, 15:14

    Sayın AKÇAN: günümüz insanı Ertuğrul gâziyi anlıyor da, 70 yıl önce Ulus veya Cumhuriyet gazetelerinde yazılmış bir başmakâleyi anlayamıyor. Siz de öyle olmalısınız. “Gençler anlamasa da olur” anlayışı ile yazan çok kalem erbâbı vardır bu ülkede. Biri de benim işte.. Eski gazete koleksiyonlarını etüt eden genç akademisyenler ise, hemi de şu 5tepe saltanatı devrinde, inanılmaz hızla yükselmektedirler, haberiniz olsun. SAYGILAR..

  3. 4 Mayıs 2021, 15:09

    Çiftçiler satış kooperatifleri kurmalılar. Ürünü para etmeyen üretici metropol olan belediyelerle görüşerek ürünü eder fiyatından verebilir. Belediyelerde bu ürünleri vatandaşlarına erzak yardımı şeklinde dağıtabilir. Ya da belediye tanzim satış yerlerinde uygun fiyata satabilir. Hem üretici kazansın hem tüketici. Tüccarın çiftçiden yok pahasına aldığı ürünleri şimdilerde zincir marketler bu görevi üstlendi.

  4. 4 Mayıs 2021, 14:44

    Murat bey, neden yazılarınız böyle gizemli?

  5. Bugün domatesi 6TL’den aldım. Yazık değil mi bu insanlara, aylarca verilen emek, yapılan masraf, dökülen alın teri çöpe gitti. :( Memlekette rezillik diz boyu.

  6. Ne üreticisi halci bunlar.

  7. 4 Mayıs 2021, 13:29

    Eskiden de, fiyatlar düşmesin diye, kabzımallar dökerdi, gazeteler yazardı, hiç mi duymadın? Sen ver ver oyları üretimi arttırmaktan daha parlak fikri olmayan Atatürkçü liderlere (MENDERES & ECEViT), eninde sonunda olacağı buydu. Bizden daha Atatürkçü ülke Hindistan’da şu günlerde bin beteri oluyor, hâline gene şükret [bkz: «İnönü: “8’ler bana Sosyalist kendilerine Kemalist„ diyorlar (dedi)» (3 sütun üzerine) başlıklı haberi, Akşam gzt., İmtiyaz Sahibi Nur Okten, Haber Makale ve Fıkralardan Sorumlu Müdür Doğan Koloğlu, Şubat 25 1967 Cumartesi, Basıldığı yer Güneş Matbaacılık T.A.Ş., s.1].

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!