Vural Avar nasıl ölüme sürüklendi?

featured

Emekli Albay Rafet Yavuz yazdı

Askerler sık tayin edilirler. Subay veya astsubaylar için bu durum sınıf, rütbe ve kadrolarına göre farklılık gösterse de yaklaşık 4-5 yılda bir yer değiştirirler. Bu yer değiştirmeleri çoğunlukla farklı bölge veya il bazında olur. Generallar için de kıt’a ve karargah görev zorunluluğu nedeniyle aynı şey geçerlidir. Bu süre nispeten daha kısa olup, ortalama 2 yılda birdir.

İşte bu aynı zamanda askerin yaşam çizgisidir. Geleceğin şekillenmesi, yaşanacakların da bir nevi habercisi ve sebebidir.

1994 yılının Ağustos ayında, değişen kadro gereği kolordu seviyesine çıkartılmış olan Hava Lojistik Komutanlığı’na Korgeneral Vural AVAR ilk defa bu rütbede atandı. Görevi Tümgereal Fahrettin GÖKER’den devralarak henüz emekleme safhasındaki bu önemli birliğe emir, komuta etmeye başladı. Analitik düşünmesi, entelektüel yapısı, hızlı kararlar alması, nezaketi, personele sevgiyle yaklaşması sonucunda kısa sürede iyi şeyler yapıldı. Bir toplantıda verilen arada subaylara sohbet ediyordu. Tesadüf kendisi 1959, bir başka subay 1969 ve ben 1979 Hava Harp Okulu mezunu olarak 10’ar yıl arayla üç kuşak bir masada sohbet ediyorduk. Bu güzel anı sırasında hiç unutmadığım, halen hafızamda tazeliğini koruyan “elimin içi kadife gibidir işini doğru yapanı okşar, dışı çelik gibidir görevini layıkıyla yapmayanı çarpar, ama ben hep kadife tarafını kullanırım.” diyerek tavrını nazikçe ifade etmişti. Eşi Em. Alb. Tuna AVAR da personel eşleri ve çalışan kadın personel ile yakından ilgilenmiş, sorunlarına çareler aramıştı.

Hayat çizgisi onu kısa sayılabilecek bir süre 7 ay sonra, maalesef vefat eden bir korgeneralin yerine Genelkurmay Genel Plan Prensipler Başkanlığına atanmasıyla değişecekti. Yerleşik teamüller dışında 08 Mart 1995 tarihinde başladığı bu görevden yaklaşık iki yıl sonra korgeneral rütbesiyle emekli oldu. İşte Genelkurmaydaki bu görevi nedeniyle yıllar sonra 28 Şubat diye adlandırılan ucube bir davada yargılandı. 2013 yılında neredeyse tamamı FETÖ’cü savcı ve hakimlerin başlattığı davanın iddianamesi tam bir yıl süre geçmesine rağmen hazırlanmamıştı. Türkiye Emekli Subaylar Derneği bu duruma dikkat çekmek için Ankara Adliyesi önünde bir basın açıklamasıyla kamuoyu bilgilendirdi. Bu sırada Avar Paşa tutuklu yargılanıyordu. Ankara adliyesindeki bir duruşmada seyirciler arasında bulunan eşi Tuna Hanım bir meslektaşına “fazla nümayiş yapmayın, hasımmış gibi bir durum yaratmış olmayalım lütfen” diyerek kaygı ve duygusunu ifade etmişti. Belki de başa gelecekleri taaa o günlerden hissetmişti. Bir süre sonra adli kontrol şartıyla tutukluluk hali kaldırıldı, yargılama devam etti.

Bu davada bir çok asker beraat etti. Ankara 13.Ağır Ceza Mahkemesi 14 kişiyi müebbet hapisle cezalandırdı. Sonuçta; Yargıtay 9 Temmuz 2021 tarihinde aralarında Em. Korg. Vural AVAR’ın da olduğu 14 kişinin müebbet hapis cezasını onadı. 19 Ağustos 2021 tarihinde bunlar hakkında yakalama kararı çıkarıldı. O tarihten beri Sincan cezaevinde tutukluydu. Ciddi sağlık sorunları nedeniyle tahliyesi için girişimler yapıldı. Adli tıp karar veremedi. Ankara Şehir Hastanesine pas ettiler. Orası da tıbbi gerekçelerden ziyade adeta topu taca attı. Bu gelişmeler devam ederken askerin tabi olduğu kurumlar nezdinde girişimler oldu. En üst seviyede “eşler” üzerinden girişimler sürdürüldü, ama sonuç alınamadı. Acı ölümü tahliyesi oldu.

Vural Avar nasıl ölüme sürüklendi?

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. 28 Aralık 2022, 13:21

    “Sütten çıkan ak kaşıktı” diyorsunuz!
    Bakalım öyle mi!?

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!