‘Berat Albayrak’ın programı senaryo bazlı’

featured

Bilkent Üniversitesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Doçent Doktor Bilin Neyaptı, Berat Albayrak’ın açıkladığı Yeni Ekonomi Programı’nı değerlendirdi: 1 yılda rakamlarla oynanarak gelişmişlik gösterebilirler evet ama yapısal reformları ciddiye almadıkları sürece bu büyümeden söz etmek zor.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Yeni Ekonomi Programı’nı (YEP) açıkladı. Albayrak Türkiye ekonomisinin 2020 büyüme tahminini, pandeminin de etkisiyle yüzde 5’ten yüzde 0,3’e düştüğünü söyledi.

Bakan Albayrak ekonomide yeni yaklaşımın isminin ‘yeni normal’ olacağını vurgularken şu ifadelere yer verdi: Yeni normalden kastımız ne? Dünyada sosyal ekonomik hayatın işleyişi değişime uğradı. Ekonomideki iş yapış biçimleri yeniden şekillendi. Ekonominin gereken uyumu sağlayabilmesi için hizmetlerin hayatın her alanına temas etmesi yanında, bir zorunluluk olarak karşımıza çıktı. Bu zorunluluklara en doğru yanıtını vermek ve modellerin yaygınlaşması ile yeni normale uyum sağlamak ikinci hedefimiz olacak. Üçüncü temamız yeni ekonomi. İhracata dayalı ve kapsayıcı bir kalkınma modeli.

Albayrak, döviz kuru hakkında ise “Kur benim için hiç önemli değil, ben hiç işin o tarafına bakmıyorum. Sanayi sağlam, üretim tarafı sağlam. Kur meselesinden göreceksiniz, en kârlı çıkan biz olacağız, çünkü artık kurun kontrolü bizim elimizde” açıklamasında bulundu.

Bilkent Üniversitesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Doçent Doktor Bilin Neyaptı Yeni Ekonomi Programı’nın da öngörülen ‘sürdürülebilir büyümenin” mevcut siyasi ve toplumsal tercihler ve vizyonla mümkün olmadığını’ ifade etti ve Berat Albayrak’ın açıklamasını değerlendirdi:

“Açıklanan yeni ekonomi programı senaryo bazlı. 2. dalga gelirse ne olur gibi ihtimallerle de yazılmış ve tasarlanmış bir program öngörülüyor. Mevcut siyasi tercihleri ve zayıflamış Türkiye ekonomisinde önerdiklerini gerçekleştirmeleri mümkün degil. Sürdürülebilir büyüme, işsizliğin azalması yönünde belirttikleri göstergeler gercekçi değil.

1 yılda rakamlarla oynanarak gelişmişlik gösterebilirler evet ama yapısal reformları ciddiye almadıkları sürece bu büyümeden söz etmek zor. Bunun için piyasa rekabeti, eğitim, bilimsellik gibi unsurlara yönelmeleri gerekir yoksa büyüme hedefinin tutturulması imkansızlaşır. 18 yıl sonra yeni ekonomik programdan bahsederken ‘-cek, -cak’lı cümleler artık yetersiz. Enflasyon azalacak, büyüme artacak vb…

Yaptıkları pozitif göz boyama ama önerdikleri politika önerileri çok küçük ve artık çok geç. Ama esas temel konu istihdam, alt yapı gelişmesi ve hemen hemen hiç değinmedikleri eğitim bilimselliği… Siyasetçilik degil rekabetçilik ortamı gelişmezse hedeflediklerini gerçekleştirmeleri zor.”

‘Berat Albayrak’ın programı senaryo bazlı’

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!