Bal

Yeni Şafak, BİP’i topa tuttu: İçerden sabotaj mı var?

featured

Yeni Şafak’ın haberinde “WhatsApp’ın sözleşme dayatması krizi ile kullanıcıların alternatif uygulama olarak gördüğü BİP’in yönetimi bu ilgiye tepkisiz kaldı. BİP yönetiminin, uygulamanın geliştirilmesine kayıtsız kalması akıllara içeriden sabotaj mı var şüphesini akıllara getirdi.” ifadeleri yer aldı.

8 Şubat’ta Türkiye’deki kullanıcılarına “gizlilik sözleşmesi” dayatan WhatsApp tepkiler üzerine bunu 15 Mayıs’a ertelemişti.

Yani yaklaşık 15 gün içinde sözleşmeyi kabul etmeyenlerin WhatsApp’ı kullanması mümkün olmayacak. Tabii burada kademeli bir sınırlandırma söz konusu.

HESAPLAR SİLİNECEK

Sözleşmeyi onaylamayan kullanıcılar ilk birkaç gün mesajları ve bildirimleri görebilecek ama yanıt veremeyecek. Daha sonrasında hesaplar pasif hale getirilecek. Kullanıcılara 120 günlük bir ‘onay süreci’ daha sunulacak. Böylece verilerini gözü kapalı teslim edip yoluna WhatsApp ile devam etmek isteyenler sözleşme onayıyla süreci tamamlayacak. Ancak bu 120 günde hiçbir işlem yapılmadığında hesaplar tamamen pasif hale getirilecek.

BİP NEDEN TUTMADI?

O dönemde WhatsApp’tan kaçanların yerli olduğu için ilk tercih ettiği uygulama BİP beklentileri karşılayamadı. Yeni Şafak’ta bugün yer alan habere göre yapılan araştırmalar, BİP’in kullanıcı beklentilerinin çok gerisinde kaldığını gösteriyor. Araştırma şirketi Areda Survey, Şubat 2021 itibarıyla ‘mesajlaşma uygulamalarını’ temel alan bir rapor yayınladı. Bu rapora göre yeni sözleşmenin ardından alternatiflere yönelen kişiler, BİP’in süreci değerlendiremediğini ve fırsatı kaçırdığını düşünüyor. Araştırma, WhatsApp’ın sözleşme krizinin ardından kullanıcıların yüzde 44,4’lük bölümünün BİP’i yüklediği ya da yüklemeyi düşündüğünü ortaya koymuştu.

İÇERDEN SABOTAJ MI VAR?

Yeni Şafak’ın haberinde şu ifadeler yer aldı:

“WhatsApp’ın sözleşme dayatması krizi ile kullanıcıların alternatif uygulama olarak gördüğü BİP’in yönetimi bu ilgiye tepkisiz kaldı. BİP yönetiminin, uygulamanın geliştirilmesine kayıtsız kalması akıllara içeriden sabotaj mı var şüphesini akıllara getirdi.”

‘BİP FIRSATLARI TEPKMEK ÜZERE KODLANMIŞ’

Yeni Şafak yazarı Ersin Çelik de konuyu bugün köşesine taşıdı. “BİP’i, BİP’ten daha fazla önemsemek!” başlıklı yazıda şu ifadeler yer aldı:

” Turkcell’in 2013’te yayınladığı, tamamen yerli imkanlarla Türk mühendislerin geliştirdiği BİP, halkımızın duygusal bağ kurduğu bir platform haline geldi. WhatsApp krizinin de etkisiyle birkaç günde milyonlarca yeni kullanıcı edindi. Eksikleri, gedikleri görmezden gelinerek sahiplenildi. Bakın kıymetli olan da budur. Kullanıcının bir uygulamayı sahiplenmesi, benimsemesi kolay değildir. BİP, yerli ve milli uygulama etiketinin getirisi ile bu aşamayı kolayca geçti. Sonrasını ise getiremedi.

Mini bir hatırlatma yapayım. 2018’te ABD ile yaşanan Rahip Brunson krizinin sonrasında Türkiye’de yerli ve milli tüketim çağrıları yapıldı. Türk halkı süreçte teknolojik cihaz ve uygulamalara da hassasiyet gösterdi. iPhone almama ve yerli uygulama BİP’i kullanma çağrılarını hatırlarsınız. İşte bu günlerde BİP’e en fazla ve açıktan desteği de Albayrak Medya Grubu verdi. Tüm yazışma gruplarımızı WhatsApp’tan BİP’e taşıdık. Ben de BİP yöneticileri ile kapsamlı bir söyleşi hazırlamıştım. “BİP’i, BİP’ten fazla önemsiyorsunuz” şeklinde eleştirenler dahi olmuştu. Aradan geçen iki yılda BİP bir türlü gerekli teknolojik atılımı yapamadı. Uygulamadan beklenen basit güncellemeler bir türlü gerçekleşmedi. Haliyle BİP’e olan teveccüh de etkisini yitirdi. ‘BİP fırsatı tepti’ diye çok serzenişte bulundum çevreme. Fakat sene başında WhatsApp’ın sözleşme krizi patlak verdi. BİP kaçırdığı fırsatı bu sefer daha büyük bir kitlenin ilgisi ile yakalamış oldu. Milyonlarca WhatsApp kullanıcısı akın akın alternatif uygulamalara yönelirken listenin başında BİP vardı. Fakat BİP maalesef büyük oranda bıraktıkları yerdeydi. En basit örnekle; tüm sosyal mecralar hikaye atma akımı ile kitlesini tutarken BİP bu güncellemeyi henüz yapamadı. WhatsApp’tan taşınmayı kolaylaştıracak yazışmaları aktarma özelliğini getiremedi. Oysa Telegram daha krizin ilk günü bu özelliği ile adından söz ettirdi ve dijital göçün seyrini değiştirdi.

Toparlayacak olursak, WhatsApp sözleşme için 15 Mayıs’a kadar süre verdi. Sonrasında yeni bir kriz ve kopmalar olacak. BİP için belki bir fırsat daha doğacak mı bilemeyiz? Çünkü BİP, fırsatları tepmek üzere kodlanmış görüntüsü veriyor. Belli ki kullanıcı kazanmak için değil de Turkcell’e yeni aboneler kazandırma aracı yapılmak isteniyor. BİP’i yönetenler, uygulamanın stratejik önemini öncelemiyorlar anlaşılan. Türkiye, TOGG daha yollara düşmeden, yerli otomobile dair kötü mazisinden sıyrıldı. İHA ve SİHA teknolojisinde dünya devleri arasına girdi. Pazarda artık söz sahibi bir ülkeyiz. BİP de aynı stratejik öneme sahip. Türkiye halkı yani kullanıcılar da bunun farkında. Fakat maalesef en başta farkında olması gerekenler kaçan fırsat trenlerini izliyorlar.”

Yeni Şafak, BİP’i topa tuttu: İçerden sabotaj mı var?

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

3 Yorum

  1. 3 Mayıs 2021, 08:11

    yerli ve milli özel şirketlerle olmuyor. Kamunun olması gerekir

  2. 3 Mayıs 2021, 04:16

    Facebook tüm üyelerin bireysel bilgilerini topluyor ve en çok casus uygulamalarda bu bilgiler işlemiyor. Bundan dolayı türk halkın bilgileri yerli veri merkezlerde ve uygulamalarda toplanması güvenlik ve stratejik konusundan çok önemli ve maalesef bu konuya dev şirketlerimiz ve devletimiz önem vermiyor. Hatta antivirüs uygulamalar ve WİNDOWS gibi OS’ler bile yerlisi olması gerekir çünkü f35 gibi bunlarda bilgileri toplayıp ana şirkete gizlice göndermesi yetkisi olabilir . Siz farzedin ki atom zenginleştirme merkezinde tüm antivirüs ve OS’ler Amerikan uygulamalar ve eğer bunlar bilgileri toplayıp ana şirkete gönderse ve CIA eline geçse devletin her sırtından haberi olur. Bi kaç yıldır yapay zeka web araştırma uygulamalarında kullanılır bu yapay zekalar biz ne ettiğimizi ne izlediğimizi ve bilgilerimizi ve ses kaydı ve konumumuzu ana şirkete gönderir ve bu bilgiler ile CIA mesela bilir ki hangi bölge halkın lehçesi ne? Neyi seviyor? Hangi mevzularda düşünceleri nedir? Ve algı operasyonlar için kullanır. İlk olarak devlet ve bakanlıklar ve hassas merkezler ve üniversiteler Windows gibi OS’lerden kurulup ve milli bir OS kullanmalı ve sonra ülkenin tüm verileri milli veri merkezlerde toplanmalıdır.

  3. Kendi adıma whatsup ile yıları ayırmak düşüncesindeyim ve 15 mayısı bekliyorum. Bip ve telegramı da kullanıyordum ne zamandır. Artık yapacak bir şey yok. Facebook un İrailde depolama merkezi kuracağını da düşününce durmanın anlamı da…

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!