Yerebatan Sarnıcı güçlendirme çalışmaları ret mi edildi?

featured

İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, Yerebatan Sarnıcı güçlendirme projesine Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 52 gün sonra cevap verdiğini ve İBB’nin projesinin onaylanmadığını duyurdu. Bunun üzerine Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’ndan açıklama geldi.

İBB’nin Sultanahmet’teki tarihi Yerebatan Sarnıcı’nı güçlendirmek  için Kültür Bakanlığı’na bağlı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’ne sunduğu projeye 52 gün sonra cevap verildiği öne sürüldü. Haberi sosyal medya hesabından duyuran İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, Koruma Kurulu’nun İBB’nin projesine onay vermediğini belirtti.

Polat paylaşımında şu ifadeleri kullandı:

52 gün sonra Koruma Kurulu ne yazık ki Yerebatan Sarnıcı projemize onay vermedi.

3 duayen Profesör, 1’i Bizans Sarnıçları üzerine doktoralı 2 Doktor, 1 restorasyon uzmanı yüksek mimar, 2 restorasyon  uzmanı yapı mühendisinin imzası olan projemiz hiç zaman kaybetmemişiz gibi yeni heyetlere havale edildi.

‘YEREBATAN SARNICI BEKLEYEMEZ HALDE’

İBB Kültür Varlıkları Daire Başkanı Oktay Özel de İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat’ın paylaşımını alıntılayarak şu ifadeleri kullandı:

52 gün sonra süreci başa alan bir kararla Yerebatan Sarnıcı Güçlendirme Projesi onaylanmadı. Bilimsel Danışma Kurulumuzun Görüşü hiçe sayıldı.

Koruma kuruluna aldığı karardan bir an önce geri dönmeye çağırıyoruz. Yerebatan Sarnıcı bekleyemez halde.

Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu ise son günlerde gündeme gelen Yerebatan Sarnıcı’nın ivedilikle güçlendirilmesi gerektiği ve Koruma Bölge Kurulunun konuyu bir tülü karara bağlamadığı yönünde çıkan haberlerin gerçeği yansıtmadığını bildirdi.

Açıklamada, şu bilgilere yer verildi:

“Arada gelen bütün taleplere de karar oluşturarak sürecin önünü açtık. Sarnıcın kültürel varlık olarak önemi nedeniyle aldığımız hemen her kararda oluşturulacak Bilimsel Danışma Heyetinin uygun görüşünü istedik. Son günlerde gündeme gelen sarnıcın ivedilikle güçlendirilmesi gerektiği ancak Koruma Bölge Kurulunun konuyu bir türlü karara bağlamadığı yönünde çıkan haberler gerçeği yansıtmamaktadır. Ekim ayının son haftasında Kurul Müdürlüğümüze iletilen talep neredeyse bir ay sonra Kurul gündemine alınmıştır. Konunun hassasiyeti ve 2012 yılında projelerle birlikte iletilen, alanında uzman akademisyenlerce hazırlanan statik raporda yapının bundan sonra meydana gelebilecek büyük bir depremde de yeterli performansı göstereceği belirtilmiş olması nedeniyle taşınmazın öncelikle tarafımızca yerinde incelenmesine karar verilmiştir.”

Kurulun 9 Aralık 2020 tarihinde yerinde yaptığı inceleme sonrasında olumsuz bir karar oluşturulmadığına dikkat çekilen açıklamada, İstanbul Büyükşehir Belediyesince sunulan statik raporda değerlendirmelerin yapı mühendisliği açısından yapıldığı, herhangi bir uygulamaya geçmeden önce planlanan uygulamanın restorasyon, mimarlık, malzeme bilimi ve koruma konusunda uzman kişiler tarafından onaylanması gerektiği ve yine uzman kişilerce hazırlanan güçlendirme projelerinin iletilmesinin istendiği belirtildi.

‘BİZLERİ TÖHMET ALTINDA BIRAKAN ANLAYIŞI KINIYORUZ’

“Bugüne kadarki tüm kararlarımızda olduğu gibi bu çalışmanın da Bilimsel Danışma Heyeti görüşü ile iletilmesi istenmiştir.” ifadesine yer verilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

“2017 yılında uygulanmaya başlanan restorasyon projesinde ilk temas edilmesi gereken konu taşınmazın güçlendirilmesi iken bugüne kadar bu konuya hiç değinmeyen ne hikmetse kurulda 30 ya da onların tabiri ile ’40 günde görüşülmedi’ diye ortalığı ayağa kaldıran, sosyal medyada ahkam keserek inceleme çalışmalarına katılmayan yetkililerin, görevini en iyi şekilde ifa etmeye çalışan bizleri töhmet altında bırakan bu anlayışını kınadığımızı bildirmek isteriz.”

Yerebatan Sarnıcı güçlendirme çalışmaları ret mi edildi?

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!