Yılmaz Özdil’in Bodrum’daki villası için yeni iddia: Yıkım yapılacak

featured

Muğla’nın Bodrum ilçesinde Sözcü yazarı Yılmaz Özdil’in eşi Hülya Özdil’in satın aldığı ve imara aykırı yapılaşmayla 142 metrekareden 310 metrekareye çıkarıldığı iddia edilen villa için Bodrum Cumhuriyet Başsavcılığı’nın da inceleme başlattığı belirtildi. Yapı Kayıt Belgesi iptal edilen villanın kaçak olarak yapıldığı belirtilen bölümlerinin 15 gün içinde yıkılacağı iddia edildi. Özdil ise Bodrum Belediyesi’nin açıklamasını paylaşarak iddiaların yalan olduğunu belirtti.

DHA’nın servis ettiği habere göre, Bodrum’un Bitez Mahallesi’nde yazar Yılmaz Özdil’in eşi Hülya Özdil, 2 Mayıs 2017’de bir firmadan 4,6 milyon liraya villa satın aldı. Yapı, yürürlükteki imar planında, ‘ticaret alanı’ sınırları içinde kalıyordu. Bodrum Belediyesi yapıya, ilk olarak Hülya Özdil adına ‘ofis ve iş yeri- iki bağımsız bölüm-142,5 metrekare’ olmak üzere yapı ruhsatı tanzim ederek, bir süre sonra yapı kullanım izin belgesi verdi. İmar planlarında ticari alan vasfında olan yapının, Özdil ailesi tarafından daha sonra villaya çevrildiği öne sürüldü. Yapı ruhsatının tek katlı iki adet bitişik ofis ünitesi için düzenlendiği, ancak 142,5 metrekare iskanlı yapıya; depo, jeneratör odası, bodrum kat ilavesi yapıldığı belirtildi.

310 metrekare haline gelen villa için Özdil ailesi, 31 Aralık 2017 tarihine kadar olan yapıları kapsayan İmar Barışı’na başvurdu. Ancak İmar Barışı sonrasında da kaçak yapılaşmaya devam edildiği, 2018 yılında kaçak olarak 45 metrekarelik teras ve müştemilat yapıldığı öne sürüldü.

‘İMAR BARIŞINDAN SONRA’

31 Aralık 2017 tarihinden önce yapılmış ruhsatsız veya ruhsat ve eklerine aykırı yapılar için Yapı Kayıt Belgesi almak üzere çıkarılan İmar Affı için 8 Haziran 2018’de başvurular başlarken, Muğla İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü ekipleri, villanın bulunduğu bölgenin uydu fotoğraflarından, Özdil’in villasına yapılan teras ve müştemilatın İmar Barışı sonrasında kaçak olarak yapıldığını belirledi.

SUÇ DUYURUSU

Bunun üzerine Bodrum’da aylardır kaçak yapılarla mücadele eden Muğla Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü ekipleri, Özdil’in villasındaki imara aykırı alanları belirledikten sonra soruşturma başlattı. Soruşturmanın tamamlanmasının ardından dosya, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na gönderildi. Ayrıca Muğla Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü tarafından villadaki kaçak eklentilerin yıkımı için yazılan talimat, Bodrum Belediyesi’ne tebliğ edildi. Müdürlük ayrıca, İmar Barışı’ndan sonra bile kaçak inşaat yapılmasını gizlediği, yanlış bilgi vererek kamu görevlilerini yanılttığı iddia edilen Özdil’in eşi hakkında ‘yalan beyanda bulunduğu’ gerekçesiyle Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunacak. Villadaki kaçak yapıları önce uydu görüntülerinden tespit eden Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ekipleri, dün villaya giderek inceleme yaptı.

YAPI KAYIT BELGESİ İPTAL EDİLDİ

Öte yandan ruhsata aykırı villa için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı harekete geçti. İmar Barışı’ndan sonra kaçak inşaat yaptırdığı belirlenen Özdil’in aldığı Yapı Kayıt Belgesi iptal edildi. Bodrum Cumhuriyet Başsavcılığı da Yılmaz Özdil’in eşi adına kayıtlı villa için inceleme başlattı. Bodrum Belediyesi’nin 15 iş gününde kaçak bölümleri yıkmadığı takdirde, bakanlık tarafından yıkım çalışmalarının başlayacağı belirtildi.

Villanın ruhsata aykırı birçok bölümün bulunduğunun belirlenmesinin ardından Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, belediye ekipleri ile villada inceleme yaptı. Aras, Bodrum Belediyesi’nde görevli, yapı kontrol, imar ve fen işleri ekipleriyle villayı inceledi. Yanında bulunan görevlilere sorular yöneltti.

ESKİ BAŞKANA İNCELEME

Muğla Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’nün ayrıca, Hülya Özdil’in 2017’de aldığı ve ‘ticari alan’ statüsünde olan yapıyı ‘Cins değişikliği’ ile villaya çevirdiği dönemde Bodrum Belediye Başkanı olan CHP’li Mehmet Kocadon hakkında da İçişleri Bakanlığı’na ‘İmara aykırı yapıya inşaat izni verdiği’ gerekçesiyle inceleme başlatılması için başvuruda bulunacağı da ifade edildi.

YILMAZ ÖZDİL, BODRUM BELEDİYESİ’NİN AÇIKLAMASINI PAYLAŞTI

Yılmaz Özdil ise villa konusuyla ilgili, Sözcü gazetesinde yayınlanan bir haberle iddialara yanıt verdi. Özdil’in “İftira ve yalanlara karşı resmi cevap” mesajıyla sosyal medyadan paylaştığı haberde, Bodrum Belediyesi’nden yapıldığı belirtilen açıklamaya yer verildi.

Açıklamada şöyle denildi:

“Bodrum Belediyesi Yapı Kontrol Müdürlüğü, son günlerde kamuoyu gündemine gelen Bitez Mahallesi 349 ada 4 parsel üzerindeki yapı ile ilgili gerekli incelemeleri tamamlamıştır.

Bodrum Bitez Mahallesi’nde, 349 ada 4 parsele kayıtlı mülkiyet ile ilgili herhangi bir 18. Madde uygulaması söz konusu değildir.

18. MADDE UYGULAMASI SÖZ KONUSU DEĞİL

Bilindiği üzere; imar uygulamaları, İmar Kanunu’nun 15,16 ve 18. Maddeleri kapsamında yürütülür. Yeni parselasyon planı, mülkiyetlerin koordinat değişikliği gibi hususlar, 18. Madde uygulamasının bir neticesidir. Söz konusu mülkiyet ile ilgili herhangi bir 18. Madde uygulaması söz konusu olmadığından, yer değişikliği ya da parselin taşınması gibi bir durum mümkün değildir.

Belediyemiz tarafından yapılan incelemeler neticesinde, parselin taşındığı iddiası hakkında şu tespitler yapılmıştır.

* Söz konusu 349 ada, 4 parselinde içerisinde bulunduğu alandaki mülkiyetler 1970’li yıllarda yapılan imar uygulamaları neticesinde oluşmuştur.

* 70’li yıllarda tescil edilen parsel, daha sonrasında herhangi bir parselasyon/imar uygulama işlemi görmemiştir.

YER DEĞİŞİKLİĞİ, PARSELİN TAŞINMASI MÜMKÜN DEĞİL

* Bilindiği üzere imar uygulamaları, İmar Kanununun 15, 16 ve 18. maddeleri kapsamında yürütülmektedir. Yeni parselasyon planı, mülkiyetlerin koordinat değişiklikleri vb. hususların oluşması 18. madde uygulamasının bir neticesi olup, 349 ada, 4 parsel için herhangi bir 18. madde uygulaması söz konusu olmamıştır. (yani yer değişikliği, parselin taşınması gibi hususlar mümkün değildir.)

Parselin yapılaşması hakkındaki tespitler ise şöyledir:

* İlk ruhsat 12.02.2008 tarih ve 2008/16 sayılı yapı ruhsatı ile düzenlenmiştir. (2 bağımsız bölümden oluşan tek kat (120,00 m²) işyeridir.)

* Sonrasında bu yapı ruhsatına göre herhangi bir inşaat faaliyetine başlanılmamış ve iki yılda bir (süre uzatımı amacıyla) yenileme ruhsatları düzenlenmiştir.

* Daha sonrasında 20.12.2016 tarih ve 2016/746 sayılı tadilat ruhsatı düzenlenmiştir. (Bu ruhsat da 2 bağımsız bölümden oluşan tek kat (142,50 m²) işyeridir.

* Söz konusu yapı için (işyeri olarak) 10.08.2017 tarih ve 2017/383 sayılı yapı kullanma izin belgesi düzenlenmiştir.

İKİ KATLI BETONARME VE KONUT ARSASI

Yapının mevcut durumu hakkındaki tespitler şöyledir:

* Yapıda onaylı yapı ruhsatı eki mimari proje dışında; müştemilat (18,00 m²), jeneratör odası (13,50 m²), bahçe deposu (9,50 m²), zemin terası altında ilave oda (81,00 m²) bulunmaktadır.

* Ayrıca teras üst örtü/pergola projedeki gösteriminden (ahşap mertekler) farklı olarak çelik konstrüksiyon üzeri ahşap kaplama (üzeri kiremit) şeklinde imal edilmiştir ve projeden farklı olarak binanın sağ ve sol cephesinde büyütülmüştür. (iskan sonrası)

* Bu düzenlemeleri kapsayan 11.09.2018 tarih ve JJH1BT5K belge numaralı Yapı Kayıt Belgesi bulunmaktadır.

* Yapı Kayıt Belgesi “Konut-1 bağımsız bölüm-310,00 m²” olarak düzenlenmiştir.

* Tapu kaydında taşınmazın niteliği; “2 Katlı Betonarme Konut ve Arsası” olarak belirtilmektedir.

* Yapı Kayıt Belgesine ilişkin değerlendirme Çevre ve Şehircilik Bakanlığı (İl Müdürlüğü) tarafından yürütülecektir.”

Yılmaz Özdil’in Bodrum’daki villası için yeni iddia: Yıkım yapılacak

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!