Yirmilik Diş Belirtileri Nelerdir, Yirmilik Diş Ağrısına Ne İyi Gelir ? Yirmilik Diş Ameliyatı Nasıl Olur?

featured

Bir çok insana sıkıntı veren yirmilik diş nedir ve ağrısı nasıl geçer? İşte, konuyla ilgili detaylı bilgiler…

YİRMİLİK DİŞ NEDİR? YİRMİLİK DİŞ KAÇ YAŞINDA ÇIKAR?

Ağız içinde bulunan 3 büyük azı diş, 20 yaş dişi olarak adlandırılır ve 17 ile 21 yaş arasında gelişimini tamamlar. Ancak 20’lik diş olarak adlandırılan dişler yalnızca 20 yaşında çıkmaz, genellikle 18 yaşında başlayıp 30 yaşına kadar çıkma süreci de devam edebilir.

20 yaş dişleri, beklenildiği gibi gelişmeyip gerektiği gibi hizalanmamışsa, çene kemiğine ve diğer dişlere zarar verebilmektedir. Ağız ve diş sağlığını tehlikeye atması olası olan 20 yaş dişleri hekim kontrolünde olmak kaydıyla çekilebilir. Çekme işlemine karar verebilmek için bireyde yarattığı hasar ve dişin ne kadar gömülü olduğu dikkate alınmaktadır.

YİRMİLİK DİŞ BELİRTİLERİ NELERDİR? YİRMİLİK DİŞ ÇIKARDIĞINIZI NASIL ANLARSINIZ?

20’lik diş sonradan ortaya çıkan ve birçok kişide sıkıntı yaratan köklü dişlerden bir tanesidir. Düzgün bir biçimde çıkan dişlerde herhangi bir sorun yaşanmamaktadır. Fakat yanlış çıkan 20’lik dişler bazı belirtiler vererek kendini belli etmektedir. Bu belirtilerden ilki ağız içerisinde oluşan şişlik ve ağrıdır. 20’lik diş düzgün çıkıyorsa bile ağrı yaratabilmektedir. Fakat bunun çok yoğun olması bir dişçi kontrolünden geçilmesi gerektiğini göstermektedir. Bu gibi durumlarda bir diş hekimine muayene olunması dişin durumunun ortaya çıkmasını sağlayacaktır.

Olası belirtiler:

  • Beslenme esnasında çiğnemeye ve ısırmaya bağlı ağrılar
  • Alt ve üst çenede bulunan diş etlerinde hassasiyet ve şişlik
  • Yemek yerken, su içerken ve konuşurken ağzı açmakta zorluk çekme
  • Çevredeki kişilerce de fark edilebilen ağız kokusu
  • Yüzün arka kısmında, çenede ve hatta kulak çevresinde oluşan ağrılar
  • Şiddetli baş ağrısı
  • Besinlerin tadını tam olarak algılayamama
  • Yutkunma güçlüğü
  • Lenf bezlerinde şişlik ve hassasiyet

YİRMİLİK DİŞ BELİRTİLERİ KULAK AĞRISI YAPAR MI?

20’lik dişin başka bir belirtisi de tekrar eden ve şiddetli ağrılardır. Diş köklerinin altından çene kemiğine uzanan sinirler boyunca ağrı oluşabilir. Ağrının nedeni dişlerin enfekte olması ve sinir uçlarının bundan etkilenmesidir. Çene ağrısına boğaz ağrısı, baş ağrıları, yüz, kulak ve boyun ağrıları eşlik edebilir.

 

YİRMİLİK DİŞ AĞRINA NE İYİ GELİR?

  • SARIMSAK

Sarımsak antioksidan özelliğine sahip olduğu için  20lik diş tedavisi sırasında ise ağrıyı en çok dindiren besinler arasında kabul edilir.

Sarımsağı çiğneyebilir ya da önceden havanda ezerek 20’lik dişinizin çıkarken ağrı yaptığı noktaya bastırabilirsiniz. Yutmanıza illa gerek yok ancak doğal antibiyotik görevi gören sarımsak, eğer diş çıkan bölgede oluşmaya yüz tutmuş bir enfeksiyon varsa ona da iyi geleceğinden ve sarımsak diş ağrıları dışına genel olarak vücut ve sağlık için yararlı bir besin maddesi olduğundan gönül rahatlığıyla yutabilirsiniz de.

  • TUZLU SU

Diş etlerinizi ılık su ve çözünmüş tuz ile yıkamak, diş etlerini destekler ve zararlı bakterileri öldürür. 1 bardak ılık suya tuz ekledikten sonra 20’lik dişinize gelecek şekilde gargara yaparak kullanmalısınız. Tam olarak fayda görmek istiyorsanız ortalama olarak yarım bardak suyun çeyreğine kadar tuz katmalı ve tuzu iyice karıştırmalısınız.

  • NANE

Nane yaprakları acıyı yatıştırıp iltihapları azaltan uçucu yağlar içerir. Nane çayı, soğuduktan sonra ağız çalkalaması olarak da kullanılabilir.
Nane yaprağını çiğnemek daha etkili olsa da eğer nane yağı varsa bir pamuğa damlatmak suretiyle dişin çıkış noktasına doğrudan uygulayarak o kısmı geçici olarak uyuşturabilirsiniz.

  • ÇÖREK OTU

Çörek otunun karanfil gibi uyuşturma özelliği yoktur ama düzenli olarak kullanıldığında ağrıya neden olan etkenlerin ortadan kalkmasını sağlar. Yani ağrıyı kökünden çözer.

  • KARANFİL

Kuru karanfil uygulandığı diş ve diş eti bölgesinde lokal uyuşma sağladığı gibi aynı zamanda da antibakteriyeldir.Karanfil, analjezik ve diş ağrı kesicisi olarak belgelenmiştir. Laboratuar çalışmaları, karanfil yağının ağrıyı azaltmada özellikle etkili olduğunu ortaya koymaktadır. Karanfil, ağzınızda büyüyebilen ve sizi enfeksiyon riskine sokan bakterilerle savaşmanın yararlarından yararlanır.

  • ALOE VERA

Aloe vera genellikle toksik değildir ve akıl dişlerinin büyümeye çalıştığı bölgedeki iltihabı hafifletmek ve azaltmak için kullanılabilir.

  • SUMAK SUYU

Sumak içerdiği çözücü maddeler sayesinde oluşan enfeksiyonlu virüslerin çoğalmasını azaltır. Bir bardak ılık suyun içerisine bir yemek kaşığı toz sumak koyup karıştırın. 5 dakika bekledikten sonra 5 dakika da bir bu su ile ağzınızda gargara yapın

  • BUZ UYGULAMASI

Ağrıyan dişin bulunduğu bölgede genellikle apseden dolayı şişme oluşmakta ve bu da ağrıyı daha fazla arttırmaktadır. Beze sarılmış buz parçaları ile bu bölgeye baskı uygulamak ise şişliği indirdiği gibi ağrının şiddetini de azaltmaktadır.

  • AGRI KESİCİ

Şiddetli baş ağrılarını hafifletmek için kullandığınız aspirin, yirmilik diş ağrınızı hafifletmeye yardımcı olabilir. Bir Yeni yapılan bir çalışmada gösterdi aspirin ağızlarındaki rahatsızlık için etkili bir ağrı kesici olmuştur. Etikete çok dikkat edin ve önerilen herhangi bir aspirin dozundan fazlasını almayın. Bir diş hekiminden veya doktordan gözetimsiz olarak, herhangi bir ağrı kesici için sürekli olarak aspirin içmeyin.

  • PUL BİBER VE TUZ

Pul biber ve tuzu karıştırıp içine birazcık da su ekleyerek merhem kıvamına getirin ve yirmilik dişinizin diş etinizi zorladığı bölgeye bir kulak çubuğu aracılığıyla uygulayın. Ağrınızın çok kısa süre içerisinde kesildiğini göreceksiniz.

  • MAYDANOZ

Bir tutam maydanozu ezdikten sonra yirmilik dişinizin üzerine masaj yaparmış gibi sürebilirsiniz.

YİRMİLİK DİŞ AĞRISI KAÇ GÜN SÜRER?

Yirmilik diş ağrıları, yirmi yaşından önce ya da çok sonra ilk belirtilerini göstermeye başlayabilir, çürümeye başlayabilir. Çürümenin meydana gelmesiyle birlikte iltihaplanma da başlayabilir. Rahatsızlık var olduğu andan itibaren öncelikle diş hekimine gidilmesi gerekmektedir.

Ağrı, dişlerin çeneye gömük bir şekilde çıkmasına bağlı olarak oluşabileceği gibi 20’lik dişlerin çürümesi durumunda da kendini gösterebilir. Her iki durumda mutlaka gerekli tedavinin uygulanması şarttır. Aksi halde günlerce devam eden ağrılar belirli bir aşamadan sonra ameliyatı zorunlu kılabilir.

Süreç başladıktan sonra en ağrılı dönem kişiden kişiye değişmekle birlikte, 1 yıl ila 3 yıl arasına kadar uzayabilir ancak yirmilik ağrısı, hiç geçmeden sürekli olarak devam eden, çürüklere bağlı ağrılar gibi bir ağrı değil, daha çok sızlama, zonklama ve çene kemiğinde sancı şeklinde kendini gösteren, dönem dönem alevlenip, diğer zamanlarda çoğu kez tedavi için ek bir önlem almaya gerek duymaksızın kendi kendine ortadan kaybolan bir ağrı türüdür.

Ağız içinde ek bir sağlık problemi yoksa, evde yapılabilen doğal ağrı kesicilerle ya da ağrı kesici basit haplarla geçer ya da hafifleyerek dayanılır bir hal alır.

YİRMİLİK DİŞ AMELİYATI

Yirmilik diş ameliyatı çene cerrahisi alanına girmektedir. Çene kemiği üzerinde  bulunan yirmilik dişlerin ameliyatı diğer diş ameliyatlarından daha farklıdır. Üzeri kemik ile veya mukoza adı verilen yapı ile kaplı olan dişlerde ameliyat daha zordur. Bu dişlerin çekilmesinin ileri yaşlara bırakılması da yaranın iyileşme sürecinin uzamasına ve buna bağlı olarak ağrılı şikayetlerin artmasına neden olabilir.
20 Lik Diş Ameliyatı Gerektiren Durumlar
  • Yirmilik dişlerin çıkma işleminin uzun sürmesi et içinde bulunan diş yapısında mikrop ve bakteriler çoğalmasına ve dişin çürümesine neden olmaktadır. Çürüyen yirmilik dişler yanında bulunan dişleri de tehdit eder duruma gelmiş ise bu dişlere cerrahi müdahale uygulanması gerekir.
  • Uzun süre diş eti içinde kalan ve çıkma işlemi uzun süren dişler, bulunduğu bölge içerisinde bakteri üremesine ve buna bağlı olarak diş eti iltihabına, ağız kokusuna ve dişeti apsesine neden olur. Bu durumda yirmilik dişler ameliyat ile diş eti içinden alınır ve bu bölge temizlenerek iltihap kurutulur.
  • Çıkmakta olan yirmilik dişin büyüklüğü olması gerekenden fazla büyükse ve bu durum yanında bulunan dişlere basıncı artırarak ağrıya neden oluyorsa  ameliyat ile yirmilik dişlerin çekilerek bu durum sonlandırılır.
  • Çıkmakta olan yirmilik dişin bulunduğu çene eti üzerinde enfeksiyonlar ve kistler meydana gelebilir. Bu kistlerin ilerleyip tümöre dönüşmesini engellemek amacı ile ameliyat ile yirmilik dişlerin alınarak bu kısmın temizlenmesi gerekmektedir.

 

Yirmilik Diş Belirtileri Nelerdir, Yirmilik Diş Ağrısına Ne İyi Gelir ? Yirmilik Diş Ameliyatı Nasıl Olur?

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!