TBMM’deki temaslarında iktidar ve muhalefet partilerinden destek gören Evcimik’in çözüm önerilerinin başında “Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesinde özel yetiştirilmiş personelden oluşan ve sadece hayvanları korunmasına odaklanmış özel ve özerk bir birim kurularak kısırlaştırma, denetim işleminin yapılması” konusu geldi.
Belediyelerin hayvanların kısırlaştırılması dahil popülasyonunun kontrol altına alınması konusunda görevlerini yerine getiremeyeceklerinin görüldüğünü belirten Evcimik, sokak hayvanları popülasyonunun artmasındaki en önemli faktör olan “üretim çiftliklerinin” kapatılmasını istedi.
Sabah’tan Önder Yılmaz’ın haberine göre Evcimik; köpek ticaretinin sıkı denetimi, ruhsat verilmemesi, köpeklerin yüksek operasyonel kabiliyetlerle kısırlaştırılmaları, yakalanamayan köpekler için medikal kastrasyon yöntemi kullanılmasını da önerdi.
Evcimik, “Ayrıca, ülke genelindeki üretim çiftlikleri internet üzerinden köpek ticareti köylünün elindeki hayvanlara müdahale edilemeyip kısırlaştırma dahi yapılamaması Petshop ticareti, yurtdışından kaçak giriş önlenmediği sürece sürekli doğurtulup üretilecek ve sonrasında da öldürülecek tutsak edilecek para harcanacak bir sistem ile karşı karşıya kaldığımız kesindir. O nedenle kısırlaştırma ve sahiplendirme hızı üretim hızının çok altında kalmaktadır” dedi.
‘DÜNYAYA ÖRNEK OLABİLİRİZ’
Sabah’a konuşan Evcimik mevcut yasanın uygulanmaması, belediyelerin görevlerini yerine getirmemesi, cezalarının etkili olmaması, ve gerekli yatırımların yapılmamasına dikkat çekerek, “O nedenle bu sorunu yaşıyoruz. Eğer Hayvan Hakları Yasası düzgün bir şekilde uygulanabilseydi (topla, kısırlaştır, aşıla, bırak) hayvan popülasyonu bu kadar artmazdı ve bu konular konuşulmazdı” dedi.
Cumhurbaşkanının sahiplendirme başta olmak üzere seferberlik çağrısına destek veren Evcimik, “Şayet seferberlik yapılacaksa, toplama, kısırlaştırmak ve sahiplendirme şeklinde yol alınırsa STK’lar, sanatçılar, gönüllüler vs. hep bir elden destek verdiği sürece, bu sorun dinimizce de en uygun şekilde hiçbir canlının ölümüne sebep olmadan rahatlıkla çözülebilir, hem de dünyaya örnek olabiliriz” dedi.
Sokak hayvanları nedeniyle toplumsal ve sosyal hayatın kısıtlandığı tartışmasına da giren Evcimik, “Çocuğa cinsel istismarda bulunan, kadınları ve çocuklara şiddet öldürüp öldürenler de sosyal hayatı etkiliyor. Onlarla birlikte yaşamak istemiyoruz diye onları da mı uyutalım. Mantıken doğru değil” diye konuştu.
2 YILDA 107 KİŞİ KÖPEK SALDIRISINDA ÖLDÜ
Güvenli Sokaklar ve Yaşam Hakkını Savunma Derneği’nce (GÜSODER) hazırlanan “Başıboş Köpek Sorunu Raporu”ndan derlenen bilgilere göre, Türkiye’de yaşayan yaklaşık 5 milyon sahipsiz köpek doğrudan veya dolaylı yollardan insanların ölmesine ve yaralanmasına neden oluyor.
Raporda, son 2 yılda Türkiye’de 50’si çocuk, 107 kişinin köpek saldırılarında hayatını kaybettiği ifade ediliyor.
Raporda, son 2 yılda Türkiye’de 50’si çocuk, 107 kişinin köpek saldırılarında hayatını kaybettiği ifade ediliyor.
Doğrudur.
Peki, son iki yılda kaç suçsuz, günahsız kadın, anne kocası tarafından hunharca katledildi!
Kaç yavrumuz uyuşturucu satıcılarının elinden öldü!
Kaç yiğidimiz hain teröristler tarafından öldürüldü!
Kaç işine gücüne evine gitmek isteyen insanımız trafik canavarları tarafından telef edildi!
Varsa yoksa sokak hayvanları… Ve onları öldürünce ülkenin bütün sorunlarının çözüleceğini sanan zavallılar.
Mevzuyu tam anlamamış birinin yapacağı bir yorum. Eger zamaninda gereken önlemler alınmış olsaydi, bugün kimse öldürmekten bahsetmiyecekti. Hem konunun diger konularla ne alakasi var? Hepsi birbirinden bagimsiz cözüm bekleyen meseleler. Ne yani, 107 ölüm az mi? Yada cözüm önerin ne?
Sanatçı Yonca Evcimik’in görüşlerine aynen katılıyorum.
Kanunlar çıkartmalı ve uymayanlara yaptırım yapılmalı.