1. Haberler
  2. Dünya
  3. Yunan gazeteden skandal iddia… ABD’den ‘Boğazlara çift isim’ teklifi

Yunan gazeteden skandal iddia… ABD’den ‘Boğazlara çift isim’ teklifi

Yunan medyasında, NATO Zirvesi öncesi Brüksel'de düzenlenen AB Liderleri Toplantısı'na ilişkin skandal bir iddia gündeme geldi. ABD heyetinin İstanbul ve Çanakkale Boğazlarının isimlerinin değiştirilmesiyle ilgili bir teklifte bulunduğu öne sürüldü.

featured

Litvanya’nın Vilnius kentinde 11-12 Temmuz tarihlerinde yapılacak NATO Liderler Zirvesi öncesi tartışma yaratacak bir iddia gündeme geldi.

Yunan ana akım medyasının en önemli gazetelerinden Kathimerini’nin ismi açıklanmayan kaynaklara dayandırdığı “Boğazlar için Çift Adlandırma-ABD Formülü” haberinde, Brüksel’e giden ABD heyetinin NATO’nun bölgesel planlarındaki karışıklığı gidermek için İstanbul ve Çanakkale Boğazlarının isimlerinin değişmesini öngören bir teklif sunduğu iddia edildi.

‘YUNANCA İSMİ DE KULLANILSIN’

Vasilis Nedos imzalı habere göre, ABD heyeti 1936 yılında imzalanan Montrö Sözleşmesi’ne atıfta bulunarak İstanbul ve Çanakkale Boğazlarının Yunanca isimlerinin (Bosphorus ve Dardanelles) de kullanılmasının anlaşmaya uygun olduğunu, ancak bu ikiliğin NATO üyeleri arasında karışıklığa yol açabileceğini belirtti.

Gazetenin haberine göre ABD heyeti bu “sorunun” çözümü için iki isim önerisini gündeme getirdi. Buna göre Türkiye, Boğazlar için “Türk Boğazları” ismini kullanabilecek. Diğer ülkelerse Türk Boğazları tabirinin yanı sıra Montrö Sözleşmesi’nde yer aldığı şekliyle (Bosphorus ve Dardanelles) şeklinde adlandırma yapabilecek.

ANKARA’NIN TAVRI NET, YUNANİSTAN BİLE KABUL ETMEDİ

Gazete, ABD heyetinin bu önerisine Ankara’nın bu konudaki tavrının net olduğunu belirtirken, Yunanistan tarafının da iki farklı ismi kullanma önerisi ile ilgili şüpheleri olduğunu ve bu nedenle öneriyi kabul etmediğini vurguladı.

Haberde aynı zamanda ABD’nin Doğu Akdeniz’de Kuzey Kıbrıs Türkiye Cumhuriyeti’nin de adı haritada değiştirerek koordinatlarla tarif edilmesine ilişkin bir öneri sunduğu da yer aldı. Bu sayede Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne atıfta bulunmaya gerek kalmadan koordinatlarla tarif edilmesi amacı taşıdığı belirtildi.

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. Egemenlik, ekonomi, göçmen kontrolü zorlaştıkça böyle yaparlar tabi. Benim önerim boğazlara japonca isim konsun: bogazicisan, canakkalesan :)

Giriş Yap

Veryansın TV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya abone olun!