Yunanistan’dan Ayasofya mektubu

Yunanistan Kültür Bakanı Lina Mendoni, perşembe günü UNESCO’ya Türkiye’nin Ayasofya’yı camiye dönüştürme planları ile ilgili bir mektup yazdı.

Yunan haber sitesi Kathimerini’nin İngilizce sitesine göre Mendoni, “Anasoyfa’nın evrensel karakterinden sapmasına izin verilmemeli ve Ayasofya Müslümanların ibadet yerine dönüşmemelidir” dediği mektubunda Ayasofya’nın 1934 yılında Mustafa Kemal Atatürk tarafından insanlığa bırakıldığını söyledi.

Mendoni, mektubunda, ‘Türkiye’yi fanatik milliyetçi ve dini duyguları ateşlemekle’ suçladı.

BBC Türkçe’nin aktardığına göre, bu adımla bu mirasın uluslararası değerinin azaltılmaya çalışıldığını ileri süren Mendoni, Türkiye’nin Ayasofya’yı 1985 yılında insanlık mirası olarak tanımlayan UNESCO’dan önce izin alması gerektiğini öne sürdü. Mendoni, Türkiye’nin onay almadan Ayasofya’yı cami yapması takdirinde UNESCO’yla yaptığı anlaşmayı çiğneyeceğini iddia etti.

Yunanistan’dan Ayasofya mektubu

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

2 Yorum

  1. 26 Haziran 2020, 08:35

    kim o evrensel evren yaşlak mı? ayasofya camidir! müminler orada secde edecekse yunanlı bundan memnu olmalı! paranoyaya gerek yok! biz camilere olağanüstü saygı gösteririz!

  2. 26 Haziran 2020, 04:15

    Ayasofya zaten camidir! Burada bilinçli çarptırma yapıyorlar. Ayasofya camidir. Tartışılan ibadete açılmalı mı açılmamalı mı? Bence Cuma ve bayram namazlarına kesinlikle müslüman cemaate açılmalıdır! Ülkeye gelen müslüman turist ve yerli turist bu şekilde manevi duygularını yaşar. Hatta bence istenirse ortodoks cemaatinden bir kilisenin de burada ayin düzenlemesine izin verilmeli. Ayasofya Hz. Mesih (sav)’ın yüzüyle ve Hs. Muhammed (sav)’ın ismiyle İslam’ın büyük bir değeridir. Her ikisi de İslamın peygamberidir! Ortodoks cemaatinin de Ayasofyada Hz. Muhammed (sav) isimlerinden rahatsız olacağını sanmıyorum. Cemaate kapalı günlerde müze olarak ama tıpki Sultanahmet camiindeki gibi bir ibadethane olduğu bilinciyle ziyarete açılmalı isteyenler de burada kendi inançlarına göre dua edebilmeli ilgili ayrılmış alanı da ibadethane olarak kullanabilmelidir. Bu dinler arası diyalog değil, inananlar arası dostluktur. Ayni örnek davranışı İspanya’nın Endülüs bölgesinde ve Yunanistan’da da görmek isteriz.

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!