‘Z Kuşağı’ araştırması… 10 gençten 4’ünün sadece yol parası oluyor

featured

‘Türkiye’de Z Kuşağı’ araştırmasının sonuçları yayımlandı. Buna göre gençler, günlük 25 TL ile geçiniyor. Her 10 gençten 4’ünün ise ay içinde sadece yol paraları oluyor.

Araştırma firması Twentify, Z kuşağını daha derinlemesine anlamak, yaşam şartlarını analiz etmek için Türkiye’den 15-24 yaş arası 1998 gencin katıldığı bir araştırma yaptı. Araştırmaya ilişkin yapılan değerlendirmede, “Sonuçlar toplumun bazı kesimleri tarafından öne sürülen ‘Gençlerin yedikleri önlerinde yemedikleri arkalarında ve hiçbir sorunları yok’ görüşlerini reddeder nitelikte” denildi. Araştırma sonuçlarında özellikle gençlerin maddi ve sosyal şartlarının yetersizliği ön plana çıktı.

SADECE YOL PARALARI VAR 

Araştırmada gençlerin yaşam koşulları dikkate alındığında yaşadıkları evi ortalamada 3 kişiyle daha paylaştıkları, evlerin yüzde 66’sının gençlerin ailelerine ait olduğu belirlendi. Araştırmada ayda yaklaşık 750 TL harçlıkları/gelirleri olduğu hesaba katılan gençlerin günlük 25 TL ile geçindiği, her 10 gençten 4’ünün ise ay içinde sadece yol paralarının olduğu ortaya konuldu.  

EKONOMİK ENGELLERE TAKILIYOR

Gençlerin sosyal yaşamlarının da değerlendirildiği araştırmada, gençlerin boş zamanları genel olarak bir şeyler izleyerek; alışveriş merkezine giderek, spor yaparak ya da oyun oynayarak geçirdiği görüldü. Araştırma raporunda, gençlerin yapmak isteyip yapamadıkları aktivitelerin önündeki en büyük engelin, yeterli gelirlere sahip olmamaları olarak gösterildi. Gençlerin en çok yapmak isteyip yapamadıkları spor dalının ise yüzde 42 ile yüzme olarak belirlendi.

EKRAN BAŞINDA 2.5 SAAT ZAMAN GEÇİRİYORLAR 

Z kuşağının hayat tarzı haline gelen dijital tüketim tarafının da ele alındığı araştırmada gençlerin haftada 4 kere dizi film vb. içerikler izlediği, 4 kere de oyun oynadığı, ekran başında tek seferde ortalama 2,5 saat zaman geçirdikleri belirlendi. 

‘Z Kuşağı’ araştırması… 10 gençten 4’ünün sadece yol parası oluyor

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

8 Yorum

  1. İşsiz, sen şimdi çerezleri silerek tekrar tekrar değerlendirmeleri amele yöntem ile manipüle etmeyi teknolojiyi bilmek sanıyorsundur. :)))) İşiniz çok zor aç kalacaksınız aç.

  2. 28 Eylül 2021, 16:48

    Yorumlardakiler Sanki kendi kuşakları çok halt etmiş gibi bizim kuşağa giydirmişler :)))

  3. Ülkede müsriflik taaa tepede basliyor ve toplumun en uc noktasina kadar aynen ve kendi capinda devam ediyor. Reel sektörün olmadigi ülkede reel olmayan yasam tarzlari sürdürülüyor. Istisnalar ve onurlu fakirligi tenzih ederek yaziyorum bunlari. Teknolojik gelismisligi ve üretim ekonomisi yerlerde sürünen bir ülkenin devlet kadrolarindaki savurganlik (makam arabalari, lojmanlar, dinlenme Tesisleri ve diger ayricaliklar, ossuruk müdürünün bile 50-60 bin €‘luk makam arabasi var ve en kücük aile yapisindaki savurganliklar ( ev kadiniin bile iPhone hastaligi, araba sevdasi, yerli hic bir seyi kendine layik görmeme vs. yillarca burs alip kolejde ve sonrasinda Türkiyenin en pahali özel üniversitesinde okuduktan sonra buldugu iste kazandigi parayi müsrifligi yüzünden yetiremedigi icin memur annesinin maasisini da zikkimlanmaktan cekinmeyen asalaklarin yetistigi bir ülkede burasi. Sahibi olmadiginiz, ugrunda gercek alin teri dökmediginiz seyleri harcamaktan vazgecin artik. 90‘li yillarda bulgaristandan Türkiyeye zorunlu gec ettirilen insanlari bulun ve o yokluktan nasil siyrildiklari konusunda dersler alin.

  4. Toplumda ekonomik durumu cok kötü durumda olan insanlarin oldugu bir gercek. Ancak herseye ragmen ciddi bir müsriflik söz konusu. Zengininde fakirinde ayni durum. Ülkedeki yokluk, 1950‘li yillarindaki yokluk degil. Hatta 1990‘li yillarin yoklugu ile de kiyaslanamaz. Bunlar gercek. Sokaklar, mahalle aralari, köy ve kasabalar otomobillerle dolu! Bu otomobiller haftada belki bir kez bile kullanilmiyor ve öylece kapi önünde duruyor. Ihtiyac olsun yada olmasin insanlar hep birseyler alma müsrifligindeler. Türk toplumu gercek yoklugun ve dolayisi ile calisarak kazanmayi, tasarruf etmeyi unuttu. Milli semaye müsriflik yüzünden sokaklarda cürüyor.

  5. 27 Eylül 2021, 22:09

    Bunlara z kuşağı demeyelim de tiktokçu nesil diyelim daha doğru tabir.

  6. Gülmeden yazamıyorum, dünyadaki bütün insanların problemi değil mi bu, insanlar her şeyi yapmak istiyor ama ceplerindeki para buna yetmiyor. Buradaki fark bu kuşağın mental retardasyondan muzdarip olması, parasızlığın sebebini kendilerinde değil de sürekli çevrelerinde araması.

  7. Haydar iyi yorum yapmışsın Motorlu kurye eksikliği güldürdü beni.

  8. Hazırdan yemeğe alışmış, dünyanın geldiği nokta açısından hazıra konmuş, annesi babası para vermese aç kalacak, paket program kullanmaktan başka bir vasfı olmayıp teknolojiyi kullanmakta iyi olduğunu zanneden, kayıp bir kuşak. İmha edilseler dünya sadece motorlu kurye eksikliği hisseder o kadar.

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!