Ziya Selçuk’tan öğretmenlerin tepkisini çeken maaş açıklaması

featured

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk yeni dönemde uzaktan eğitimin nasıl olacağına dair açıklamalarda bulundu. Yüz yüze eğitimin tercih edildiğini ancak ile mevcut durumda uzaktan eğitimin daha kıymetli olduğunu söyledi. Öğretmen maaşlarını “yük” olarak nitelendiren Selçuk, “Eğitimde asıl yük, öğretmenin maaşıyla ilgilidir. Milli Eğitim Bakanlığının bütçesine bakarsanız, yatırım bütçesinin çok çok küçük olduğunu görürsünüz” dedi.

Bakan Selçuk, düzenlediği basın toplantısında pazartesi günü başlayacak uzaktan eğitimin nasıl yapılacağı hakkında bilgi verdi. 

Selçuk, “Canlı sınıfla ilgili imkanlarımızı başlangıca göre bu süreçte asgari 10-12 kat artırıyoruz” diyerek eğitimle ilgili kotaların iki katına çıkarılacağını söyledi. 

Köy okulları ve mezralarda olup uzaktan erişime ulaşamayan çocuklara 17 kitap verileceğini, bu çocukların ayrıca kurulan 5 bin 200 EBA merkezinde eğitime alınacaklarını açıklayan Bakan, özel okul velilerinin indirim talepleriyle ilgili henüz bir gelişme olmadığını ancak bu konuda özel okulların taleplere uygun hareket etmesini beklediklerini söyledi. 

Selçuk öğretmen maaşlarıyla ilgili öğretmenlerin tepkisini çeken şu sözleri söyledi:

“Eğitimde asıl yük öğretmenin maaşıyla ilgilidir. Milli Eğitim Bakanlığı’nın bütçesine bakarsanız, yatırım bütçesinin çok çok küçük olduğunu görürsünüz. Neye göre; personel maaşına göre… Bu tüm okullar için böyledir. Yani asıl yük kira varsa kirada ve öğretmen maaşındadır. Geri kalan yük vergi yüküdür ve elektrik su parasıdır. Eğer vergi yükü devam ederse, eğer maaş devam ederse büyük ihtimal bizim masraflarımızda büyük bir azalma olmaz.”

Ziya Selçuk, akşam saatlerinde NTV’de konuştu.

Selçuk’un açıklamasından satır başları;

Pazartesi sabah saat 9’da okullarımızda İstiklal Marşı okunacak ve ziller çalacak, çocuklarımızın bize evlerinden eşlik etmelerini bekliyoruz.

Bu sürecin nasıl işleyeceğini kademe kademe belirlemiş durumdayız. Bütün içerikler gün gün bütün okullarımıza ulaştırılmış durumda.

Uzaktan eğitim konusunda Mart’tan beri bir deneyim kazandık. Her sabah bir spor olacak, çocuklarımızın o hareketleri yapmalarını çok önemsiyoruz. Her gün canlı ders olacak.

Canlı ders dışında da öğretmenlerle öğrenciler arasında iletişim olacak.

Hangi öğretmenlerimizin hangi günler okuldan eğitim yapacaklarını belirledik. Bazı okullarda kronik rahatsızlığı olan veya 65 yaş üstü olan öğretmenlerimiz fazla olabilir, onlara zaten esneklik tanımıştık. Belirli öğretmenlerimiz bazı günler evden bazı günler okuldan eğitim verecekler.

Biz öğretmenlerimizin tam gün okulda olmalarını istemiyoruz. Benim bu tüm okul yöneticisi arkadaşlarıma çağırımdır.

Sürekli okulda bulunmayı, öğretmenimizi rahatlatmak için istemiyoruz. Bazı çalışmalar evden de yapılabilir. Önemli olan çocuklarımıza ulaşmak, onların ihtiyaçlarına gidermek.

YÜZ YÜZE SINAVLARLA İLGİLİ SIKINTI VAR

Biz televizyondan erişime baktığımızda yüzde 99’a yakın bir etkileşim gördük. Küçük de olsa televizyona erişimde sıkıntı vardı. Bazı öğretmenlerimiz kendi ders ücretlerinden toplayarak televizyon bilgisayar verdi, bu beni çok etkiledi.

Cihazı olmayan 1,5 milyon çocuk var. Nereden biliyoruz? EBA’ya kimler giriyor, kimler ne yapıyor. Bunların hepsini belirliyoruz. Cihaz temini anlamında da çalışmalarımız var. EBA destek noktaları kuruyoruz.

Belli bölgelerde 8-10 bilgisayarın olduğu, bir okulun içi, bir eğitim merkezi olabilir. Bunun bir kısmı gezici olabilir, araçlar vasıtasıyla. Erişimi olmayan çocukları bu EBA destek noktalarıyla buluşturacağız.

Öğrencimiz isterse dersi kendi öğretmeninden dinleyebilir, isterse animasyonlardan izleyebilir, videolardan izleyebilir.

Yüz yüze sınavlar yapmakla ilgili çalışmalarımız var. Bunlar şu anda net değil, birkaç alternatifimiz var. Öğrenciler televizyondan verilen eğitimden de okulda verilen eğitimden de sorumlu olacak.

Bütün kitaplarımız okullara ulaştı. İstisnai olarak bazı okullarda sorun çıkmışsa onlar bu hafta halledilir. Eğitim başladığı günden itibaren velilerimiz okullardan alabilir. Ayrıca destek kitapları da vereceğiz.

Öğretmenlerimizin Mart ayından itibaren tarihe geçecek gayretlerinin bire bir hikayelerini biliyorum. Öğretmenlerimize teşekkür borçluyuz.

Öğretmenlerimizin çalışma koşullarıyla ilgili karar verirken yetkililere danışıyoruz, istatistiklere bakıyoruz. Virüs tespit edildiğinde yapılacakların hepsi belirlendi.

OKULLAR 21 EYLÜL’DE AÇILACAK MI?

Bakan Selçuk ‘okullar 21 Eylül’de açılacak mı?’ sorusuna şu yanıtı verdi:

Birçok faktör değerlendirilecek ve tavsiye edilecek. Onlarca parametrenin tekrar tekrar bakılarak değerlendirerek bir karar süreci oluşturuluyor.

Karar şu anda belli değil, hangi sınıfların yüz yüze eğitim yapacağı belirlenmedi.

Bizim okularımızda bazı eksiklikler söz konusu. Her okulumuzda standartlara uygun şartlar yerine getirilmiş değildi. Bu bizim için fırsat oldu, bu eksiklikler belirlendi. Dezenfektan temini, maske temini gibi malzemeleri biz üretmeye başladık. Daha önceden bunları satın aldığımız malzemelerdi.

Maske eksiği olan okulumuza yarım saat içinde gönderiyoruz.

Bütün senaryolar fizik olarak çalışıldı. 25 kişilik sınıflarda 10-15 kişi olabilir. Biz kronik hastalığı olan ailelerde olan çocuklar olabilir, kronik hastalığı olan çocuklar olabilir.

Biz öğrencilerimizi zorlamanın çok doğru olmadığını düşünüyoruz. Devamsızlık konusunda esneklik için çalışıyoruz.

Kitap almak için öğrenciler okula gidecekler. Birkaç çocuk öğretmeniyle kitap almak için rehberlik çalışmak için gidebilir. Bizim şu anda başlamasın dediğimiz şey ne? öğrencilerin tamamının bütün sınıfların okula devamının olmaması. Problemleri için tabi ki okula gidecek.

Öğrencilerimiz okula geldiklerinde öğretmenleri tarafından rehber öğretmenler tarafından karşılanacak. 1 hafta boyunca ders olmayacak, uyuma ayrılacak.

OKUL GİRİŞİNDE ATEŞ ÖLÇÜLMEYECEK

Öğrencilere maske dağıtılacak. Bunları danışıyoruz. Vaka olursa tüm protokoller hazır. Okula girişte ateş ölçmeyeceğiz, girişlerde kalabalık olmasını istemiyoruz.

Ziya Selçuk’tan öğretmenlerin tepkisini çeken maaş açıklaması

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

3 Yorum

  1. Ogretmenin maasini yuk olarak goren zihniyet.Bunun ag babasi suriyelilere 30 milyar dolar harcadim diyor. Bu ne perhiz bu ne lahana tursusu.

  2. 30 Ağustos 2020, 08:25

    “Türkiye uçuyor aslında… Fakat… 80 milyon vatandaş devletin sırtında yük.” Boş işler bakanı…
    “5 Milyon Suriyeli ve bilimum göçmen yük değil de; Devletin en ücra köşelerindeki temsilcisi 1 Milyon öğretmen yük! ” müş..

  3. Kapanan bir özel okulun sahibi gibi konuşmak anca bu kadar olur.Siz MİLLİ EĞİTİM bakanısınız farkındasınız umarım.Hoş umsam ne farkeder vaziyet ortada.

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!