2022 yılında kaybettiklerimiz

featured

2022 yılını geride bırakırken acı kayıplar unutulmadı. Sanat dünyasında pek çok usta ismi hayatını kaybetti. İşte 2022 yılında hayatını kaybeden ünlü isimler…

AHMET ÇALIK

Spor Toto Süper Lig ekiplerinden Konyaspor’da forma giyen, 28 yaşındaki futbolcu Ahmet Çalık, 11 Ocak’ta Ankara’da geçirdiği trafik kazasında yaşamını yitirdi. Genç futbolcunun, kaza günü izinli olduğu, şubat ayında yapmayı planladığı düğün için Ankara’ya nikah tarihi almaya gittiği öğrenildi.

Gençlerbirliği altyapısında yetişen Ahmet Çalık, bugüne kadar Gençlerbirliği ve Galatasaray’da forma giydi, 5 Ekim 2020’de de Konyaspor’a transfer oldu. Çalık, 26 Aralık 2021’de ise yeşil-beyazlı kulüple sözleşmesini 3 yıl daha uzatmıştı.

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), Çalık’ın acı haberinin ardından yaptığı açıklamada Spor Toto Süper Lig’de bu sezona ‘Ahmet Çalık Sezonu’ isminin verildiğini belirtti. Öte yandan, Konyaspor Kulübü’nün, Ahmet Çalık’ın doğum günü olan 26 Şubat’ta  “Kavuşmalarımız mahşere kaldı. İyi ki doğdun” notuyla paylaştığı video ise duygulandırdı.

AYBERK PEKCAN

Akciğer kanseri tedavisi nedeniyle yoğun bakımda tedavi gören 51 yaşındaki oyuncu Ayberk Pekcan Mersin’de 24 Ocak’ta yaşamını yitirdi. Pek çok dizide rol alan Pekcan son olarak Son olarak Diriliş Ertuğrul dizisinde oynamıştı.

FATMA GİRİK

Yeşilçam’ın usta oyuncusu Fatma Girik, tedavi gördüğü hastanede Kovid-19’a bağlı gelişen çoklu organ yetmezliği nedeniyle 24 Ocak’ta, 79 yaşında yaşamını yitirdi.

Ölümünden günler önce Posta’dan Alev Gürsoy’a konuşan 79 yaşındaki oyuncu, “Öleceğim diye ödüm kopuyor. Çünkü arkamda bana ihtiyacı olan kişileri bırakmış olacağım. Mesela annemden önce ölmek istemem. Ne yapacak bensiz? Ki yaşı da çok ilerlerde. Kızım var, Ahu, benden başka kimsesi yok ama öleceğim sonuçta. Allah sıralı ölüm versin herkese…” ifadelerini kullanmıştı.

SAİT UÇAR

60 yaşındaki Karadeniz ozanı kemençe sanatçısı Sait Uçar, 9 Şubat’ta kanser nedeniyle tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi. Sait Uçar’ın vefatını duyuran menajeri Naz Özcan açıklamasında “Sanat çınarımız canımız Sait Uçar’ı kaybettik. Mekânı cennet olsun. Allah bizlere ve sevenleri sabır versin” dedi.

25 yıldan uzun süre profesyonel olarak müzik kariyerini sürdüren Uçar, adını Karadeniz müziğinin unutulmazları arasına yazdırdı.

CEMİL ÖZBAYER

Devlet Tiyatroları (DT) emekli oyuncusu Cemil Özbayer, 13 Şubat’ta 67 yaşında hayatını kaybetti. Tiyatro oyunlarında yönetmenlik yapan Özbayer, televizyon dizilerinin yanı sıra Hacı Bayram Veli ve Berlin Kaplanı sinema filmlerinde aldığı rollerle de tanınıyordu.

ARİF ŞENTÜRK

Rumeli Türküleriyle tanınan ve sanat hayatı boyunca 12 albümle sevenlerine ulaşan 81 yaşındaki Arif Şentürk, rahatsızlanıp hastaneye kaldırılarak tedavi altına alınmıştı. Yoğun bakımda tedaviye alınan Şentürk, yapılan müdahalelere rağmen kurtarılmayarak 15 Şubat’ta hayatını kaybetti.

Usta sanatçının rol aldığı bazı dizi ve filmler şöyle:

2010 “Akasya Durağı”, 2001 “Buruk Sevinçler Sokağı”, 1999 “Artık Dün Yok”, 1997 “Bitmeyen Bekleyiş”, 1995 “Bir Rüya Gibi”, 1995 “Afilli Kemal”, 1995 “Sıra Bende”, 1994 “Beklenmeyen Misafir”, 1993 “Yaşarken Öldüm”, 1989 “Ramize”, 1987 “Umut Tüneli”, 1985 “Soykırım”

AYTEN ERMAN

Uzun süredir koronavirüs tedavisi gören Usta Oyuncu Ayten Erman, 25 Şubat’ta tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi. Ayten Erman; Tosun Paşa, En Büyük Şaban, Şendul Şaban gibi filmlerin yanı sıra Kenan Büke Tiyatrosu, Dormen Tiyatrosu, Tuncay Özinel Tiyatrosu ve birçok özel tiyatro ile müzikallerde roller almıştı. Erman; Cennet Mahallesi (2004), Kaygısızlar (1994) ve Bombacı (1988) gibi yapımlarla tanınmıştı.

HÜSEYİN ELMALIPINAR

Birçok dizi ve sinema filminde rol alan oyuncu Hüseyin Elmalıpınar, 3 Mart’ta 51 yaşında hayatını kaybetti. Ünlü aktör, 2007 yılında “Kutsal Damacana”, 2009’da “Kolpaçino” filminde rol aldı.

Fiziği ve ses tonuyla oyunculuk anlamında da dikkati çeken Elmalıpınar, “Kurtlar Vadisi” dizisinde ve Murat Cemcir ile Ahmet Kural’ın başrolleri paylaştığı “Çalgı Çengi” filmiyle seyircilerin beğenisini kazandı.

AKREP NALAN

Bir süredir solunum yetmezliği nedeniyle tedavi gören Füsun Nalan Açın, bakıcısı tarafından bu sabah evinde ölü bulundu. 1978 yılında oynadığı at yarışında altılı tutturduğu atın adının ‘Akrep’ olması nedeniyle çevresi tarafından takılan bu lakabı, ilerleyen yıllarda sahne adı olarak da kullanan Akrep Nalan’ın ölümü; yakınları, sevenleri ve sanatçı dostlarını yasa boğdu.

‘Akrep Nalan’, 1991 yılında Vedat Sakman ve Halis Bütünley’in desteğiyle çıkardığı ilk albümü ‘Dağ Çiçeği’ ile tanındı. Daha sonra Selim Atakan’ın desteği ile 1994 yılında ‘Zil Zurna Sevdalar’ başlıklı ikinci albümünü yayınladı. İlk iki albümde yer alan ‘Fani Dünya’, ‘Halikarnas’ ve ‘Karlar Düşer’ parçaları ile ses getirdi. Zirvedekiler (1994), Baskül Ailesi (1997), Hayat Bilgisi (2003-2005), Peki Olur Şekerim (2003) ve Aşk Mahkumu (2004) dizi ve filmlerinde de oynadı.

Sanatçı bir röportajında ‘Akrep Nalan’ adını nasıl aldığını anlatırken Nalan Duman’ın kamuoyunda bu lakapla tanınmasının etkili olduğuna şu sözlerle işaret etmişti: “1978 yılında hayatımda ilk defa at yarışı oynadım ve 6’lıyı tutturdum. Atın birinin adı Akrep’ti. O sıralarda gazetelerin manşetlerinde ‘Akrep Nalan’ lakaplı bir hanım vardı. Sanırım çevremdekiler ondan esinlenerek bana ‘Akrep’ diye hitap etmeye başladılar. Sonra da bu lakap üzerime yapıştı kaldı.”

İBRAHİM GÜNDOĞAN

Kurtlar Vadisi Pusu’da canlandırdığı Mete Aymar karakteri ile akıllara kazınan ünlü oyuncu İbrahim Gündoğan geçirdiği kalp krizi sebebiyle 1 Nisan’da hayatını kaybetti.

AYKUT SÖZERİ

Tiyatro ve sinema oyuncusu Aykut Sözeri 26 Nisan’da 72 yaşında vefat etti. Aynı zamanda yerli ve yabancı pek çok oyuncuyu da seslendiren sanatçı, Karşıyaka Mezarlığı’na defnedildi.

1950’de Ankara’da doğan Aykut Sözeri, Ankara Devlet Konservatuvarı Tiyatro yüksek bölümünden 1969 yılında mezun oldu. Daha öğrencilik yıllarında Devlet Tiyatroları’nda oynamaya başladı. Konservatuvar yıllarında Cüneyt Gökçer, Mahir Canova, Bozkurt Kuruç gibi önemli isimlerden dersler aldı.

Başta Ankara Devlet Tiyatrosu olmak üzere, Devlet Tiyatroları’nın farklı bölgelerinde, yönetmen ve oyuncu olarak görev aldı.

TRT’de uzun yıllar seslendirme sanatçısı olarak çalışan Sözeri, yerli ve yabancı birçok oyuncuyu seslendirdi. Asıl mesleği olan tiyatro oyunculuğu olan Sözeri, dizi ve filmlerde de oynadı.

CÜNEYT ARKIN

Türk Sinemasının usta ismi Cüneyt Arkın, kalbinin durması üzerine kaldırıldığı hastanede 28 Haziran’da, 85 yaşında yaşamını yitirdi. Türk sinemasına damga vuran, yüzlerce filmde rol alan Cüneyt Arkın’ın çok sayıda ödülü bulunuyordu. Birçok unutulmaz filme imza atan Yeşilçam’ın ustası Cüneyt Arkın’ın kimliğinde Fahrettin Cüreklibatur yazıyordu.

Fatma Girik’in geçen Ocak ayındaki ölümüyle sarsılan usta oyuncu Arkın canlı yayında, “İnanamıyorum, bir dönem bitti. Nasıl dayanırım ben bu acıya… Sen ne iyi insandın. Ne kadar alçak gönüllü, dosttun. Mavi mavi bakardın… Nur içinde yat. O anlatılmaz, o hepimizin yüreğinde… Türk insanın yüreğidir o. Baştan aşağı anadoludur o. Anadolu anasıdır o. Fatma’m bekle beni orda geliyorum…” ifadelerini kullanmıştı.

OSMAN WÖBER

Pek çok dizi ve filmde rol alan, ‘Kurtlar Vadisi’nde canlandırdığı ‘Tuncay Kantarcı’ karakteriyle hafızalarda yer edinen Osman Wöber, kalp krizi nedeniyle 4 Temmuz’da yaşamını yitirdi. Usta oyuncunun ölüm haberini meslektaşı ve yakın dostu Zafer Algöz duyurdu.

Oyunculuk kariyerinde tiyatronun yanı sıra birçok dizide rol alan Osman Wöber, “Öteki Taraf”, “Organize İşler”, “Cumhuriyet” ve “Sekizinci Saat”in de aralarında olduğu filmlerin oyuncu kadrosunda yer aldı.

SUNGUN BABACAN

Türkiye’nin önde gelen seslendirme sanatçılarından Sungun Babacan, 6 Ağustos’ta, 63 yaşında hayatını kaybetti.

Babacan, Tom Cruise ve Tom Hanks’in yanı sıra Batman, Süpermen gibi birçok sinema filminin ve reklamın seslendirmesini de yapmıştı.

Başlıca Seslendirme Çalışmaları şöyle: Christian Bale / Batman Begins, Christopher Reeve / Superman, Tom Hanks / Forrest Gump, Tom Cruise / Mission: Impossible ve John Travolta / Pulp Fiction.

SEMİH SERGEN

Semih Sergen 11 Mayıs 1931 tarihinde İstanbul’da dünyaya geldi. Gençlik yıllarında marangozluktan boyacılığa kadar çeşitli işler yaptı. Tiyatro sevgisi çocukluk yıllarında oluşan Sergen, okuduğu okulun tiyatro kolu başkanı olarak tiyatro hayatına başladı. Daha sonra ailesinin isteğiyle girdiği Bahriyelik sınavını kazandı. Ancak aynı zamanda gizlice konservatuvar sınavına da girdi. Yıl 1949’da Ankara Devlet Konservatuvarı’nda Nurettin Sevin, Mahir Canova, Cüneyt Gökçer gibi ustaların öğrencisi oldu.

Ankara Devlet Konservatuvarı Tiyatro Yüksek Bölümünü birincilikle bitirdikten sonra, aradan geçen yıllar içinde pek çok önemli karakteri canlandırdı. Tiyatroda 100’ün üzerinde başrol oynadı, 40’ın üzerinde oyunu sahneye koydu. Oyunlarını topladığı 11 kitabı ve 17 de şiir kitabı var. Türkiye’de ilk 45’lik şiir plağını o hazırladı. Bunu çeşitli kasetler ve CD’ler izledi. Türkiye’de çevrilen ilk fotoromanda Işık Yenersu ile başrolü paylaştı. 1958’de Duvaklı Göl adlı filmle Yeşilçam’la tanıştı.

Sinema, Tiyatro ve seslendirme sanatçısı Semih Sergen, 6 Ağustos’ta 2022’de 91 yaşında hayatını kaybetti.

SÜREYYA GÜRSEL EVREN

Sancaktepe’de misafir olarak gittiği evin 3’ncü katından düşen ünlü oyuncu Süreyya Gürsel Evren, 13 Ağustos’ta hayatını kaybetti.

1968 yılında dünyaya gelen ünlü oyuncu Süreyya Gürsel Evren, bugüne kadar Şahin Tepesi, Kin, Suskunlar, Arka Sokaklar, Destan, Sen Çal Kapımı, Kırmızı Oda, Evlilik Hakkında Her şey, Yasak Elma ve Masumlar Apartmanı gibi yapımlarda yer almıştı.

RIZA PEKKUTSAL

Rıza Pekkutsal, uzun süre İstanbul’da yaşadıktan sonra döndüğü memleketi İzmir’de 16 Ağustos 2022 tarihinde doğal nedenlerden 87 yaşında vefat etti.

Pekkutsal’ın oynadığı ilk film Cibali Karakolu oldu. Bu filmden sonra 1971’den 1979 yılına kadar seslendirme sanatçılığı yaptı. Korkusuz Korkak filminde memur rolünü canlandırdı. 1980’lerde çoğunlukla Kemal Sunal filmlerinde rol ve seslendirmeler yaptı. İlk dizi oyunculuğunu 1994 yılında Kaygısızlar dizisinde ‘Hacı Gaffur’ rolüyle yaptı. En son oynadığı film 2007 yapımı Sıfır Dediğimde filmidir. Son oynadığı reklam filmi ise Cem Yılmaz, Cansu Dere ve Zafer Önen ile birlikte Opet reklamı oldu.

CİVAN CANOVA

Oyuncu Civan Canova sosyal medya hesabından paylaştığı videoyla akciğerinde kitle tespit edildiğini açıklamıştı. 67 yaşındaki oyuncu Civan Canova 20 Ağustos’ta hayatını kaybetti. Acı haberi Kumru Tibet Aydın, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla duyurdu. Tibet, yayınladığı gönderide, “Canım abimi kaybettik. Güle güle kıymetlim…” açıklamasını yaptı.

Civan Canova ölümünden iki hafta önce hastaneden yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullanmıştı:

“Size vereceğim haber güzel değil ama vermek zorunda hissediyorum kendimi. Her şey 2014 yılında Gümüşlük sahilinde dolaşırken başladı. Sol bileğimden ameliyatlıydım, kemik ölümü vardı bileğimde onu çıkardılar. Kafeye doğru giderken kapkara bir köpeğin üzerine bastım. Hayvan da gayrı ihtiyari sıçradı tabi, beni yere attı. Sağ kolumun üzerine düştüm. Kemik ölümü, tendon kopması, adele erimesi meydana geldi. MR çekildi ve doktor ‘Protez taktırman gerek’ dedi. Onu da ben istemedim, ihmal ettim. 2.5, 3 ay önce feci ağrılarım başladı. Gece uyutmayacak kadar. Hastaneye geldim ve MR çektirdim. Koluma protez takılması gerektiğini söylediler. Ama o şimdi 2. planda kaldı. Çünkü Akciğer filmi çekerken, belirsiz bir kitle olduğu tespit edildi. 15 gündür hastanedeyim. Ailem yanımda. Birkaç gün sonra taburcu edecekler.”

ALİ GÜNEY

Yeşilçam’da özellikle kötü adam rolleriyle izleyicilerin karşısına çıkan Ali Güney, 26 Ağustos’ta 66 yaşında hayata gözlerini yumdu. Uzun bir süredir KOAH (Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı) tedavisi görüyordu.

FÜSUN GÜNUĞUR

Tiyatro ve dizi oyuncusu Füsun Günuğur, 27 Ağustos’ta 70 yaşında hayata veda etti. Füsun Günuğur’un ölüm haberi, Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Mustafa Kurt tarafından duyuruldu. Yapılan açıklamada, “Türk Tiyatrosunun değerli ismi emekli sanatçılarımızdan Füsun Günuğur’un vefat haberini büyük üzüntü ile öğrenmiş bulunuyorum. Sanatçımıza Allah’tan rahmet; ailesine ve sanat dünyamıza başsağlığı diliyorum” ifadelerine yer verildi.

BÜLEND ÖZVEREN

1975-2012 yılları arasında sunuculuğunu yaptığı Eurovision Şarkı Yarışması ile özdeşleşen Bülend Özveren, 18 Ekim’de yaşamını yitirdi. Eylül ayında rahatsızlanarak yoğun bakıma alınan ve böbrek yetmezliğiyle mücadele eden 79 yaşındaki Özveren, tüm müdahalelere rağmen kurtarılmadı.

BİLLUR KALKAVAN

Bir süredir sağlık sorunlarıyla mücadele eden 59 yaşındaki Billur Kalkavan tedavi gördüğü hastane, 16 Ekim’de hayatını kaybetti.

Billur Kalkavan, 2 Kasım 1962 tarihinde doğdu Liseyi Amerika’da tamamladıktan sonra UCLA Üniversitesi’nden psikoloji dersleri aldı. Sinemadaki ilk rolünde, 1969 tarihli “Ayrı Dünyalar adlı” filmde, Erol Taş’ın canlandırdığı kötü adam tarafından fidye için kaçırılan bir çocuğa hayat verdi.

1980’li yıllardan itibaren tiyatroya ağırlık verdi. 2011 senesinde ise reklam projesinde yer aldı. 2011 yılında HTV kanalında bir program yaptı. 2012’de ise TV8’de Kenya’da yapılan Trophy Türk adlı yarışma programında yarışmacı olarak yer aldı.

İSMAİL İNCEKARA

“Dünyayı Kurtaran Adamın Oğlu”, “Dar Alanda Kısa Paslaşmalar” ve “Kurtlar Vadisi” gibi yapımlarla tanınan oyuncu İsmail İncekara, 7 Eylül’de 72 yaşında yaşamını yitirdi.

Ünlü oyuncu Zafer Algöz, sosyal medya hesabında, “Kıymetli ağabeyim İsmail İncekara vefat etmiş. Güne böyle bir haberle başlamak içimize ateş düşürdü. Başımız sağ olsun dostlar.” paylaşımıyla sanatçının vefat haberini duyurdu.

İncekara’nın rol aldığı bazı tiyatro oyunları şöyle:

“Hamlet”, “Ve Hep Birlikte Soldan Çıkarlar”, “Kod Adı Kongo”, “Bir Şehnaz Oyun”, “Tartüfe”, “Otopark Cinayetleri”, “Özel Hayatlar”, “Karanlıkta Komedi”, “Ayışığında Şamata”, “Kadı”, “IV. Murat”, “Küçük Burjuvalar”, “Kedi Oyunu”, “Dün Gece Yolda Giderken Çok Komik Bişey Oldu”, “Gardiyan”, “Ballar Balını Buldum (Yunus Emre)”, “Üç Kuruşluk Opera”, “Yedi Kocalı Hürmüz”, “Tohum Ve Toprak”, “Oyunlarla Yaşayanlar”, “Toprağı Bol Olsun”, “Sahibinin Sesi”, “Lisistrata”, “Komedi Sanatı”, “Kızılderililer”, “Julius Caesar”, “Şen Kadınlar”, “İstanbul Efendisi”, “İki Efendinin Uşağı”, “Kül Kedisi”, “Kösem Sultan”, “Barış Gezegeni”, “Kunduz Kürk”, “Bir Yaz Gecesi Rüyası”, “Truva Savaşı Olmayacak”, “Küçük Prens”, “Yaralı Geyik”, “Antigone”, “Kurnaz Avukat”, “Pof ile Paf”.

Kara, “Kocan Kadar Konuş: Diriliş”, “Kocan Kadar Konuş”, “Hiç Rıza”, “Kirpi”, “Zincirbozan”, “Barda”, “Dünyayı Kurtaran Adamın Oğlu”, “Dar Alanda Kısa Paslaşmalar”, “Avrenos’un Müşterileri” adlı filmler ile “Kılıç Günü”, “Yalancısın Sen”, “Aynı Çatı Altında”, “Aliye”, “Kurtlar Vadisi”, “Azad”, “Hayat Bağları”, “Deli Yürek”, “Melek Apartmanı”, “Kırık Hayatlar” ve “Duvardaki Kan” adlı dizilerde de oynadı.

RIZA AKIN

1 Kasım’da beyin kanaması geçirerek yoğun bakıma kaldırılan oyuncu Rıza Akın, 2 Kasım’da hayatını kaybetti.

Son olarak vizyondaki “Sevmedim Deme” adlı filmde rol alan Akın’ın beyin kanaması geçirdiğini ve ameliyattan sonra yoğun bakıma alındığını duyuran oyuncu Menderes Samancılar, “Canım kardeşim Rıza Akın’ı kaybettik.” paylaşımıyla vefat ettiğini duyurdu.

Usta oyuncu, 15 Eylül 1957’de Erzincanlı bir ailenin çocuğu olarak Adana’da dünyaya geldi. Ortaokuldayken Adana Halkevi’nde tiyatroya başlayan sanatçı, tiyatroya devam etmek amacıyla Ankara’ya taşındı. Ankara Birlik Tiyatrosu’nda profesyonel oyunculuğa adım attı.

Rıza Akın, 1969-1977 yıllarında tiyatroya ara verdi. Bir süre gazetecilik de yapan Akın, tiyatroya Adana’da devam etti, 1997’de kurduğu Seyhan Belediyesi Tiyatro Topluluğu’nun 5 yıl süreyle sanat danışmanlığını üstlendi.

Sanatçı, 2005’te Tayfun Pirselimoğlu’nun tamamlanamayan “Kuartet” adlı filmiyle oyunculuğa döndü.

BAŞAK ÖZEL

“Kolpaçino: Bomba”, “Kimse Bizi Konuşmasın” ve “Sinsiran: Yasak Aşk” gibi yapımlarla tanınan oyuncu ve seslendirme sanatçısı Başak Özel, 20 Eylül’de 51 yaşında hayatını kaybetti.

Özel’in ölüm haberini Oyucular Sendikası, Twitter hesabından yaptığı paylaşımla duyurdu. Paylaşımda, “Meslektaşımız Başak Özel hayatını kaybetti. Ailesine ve tüm sevenlerine sabır diliyoruz. Çok üzgünüz. Başımız sağ olsun” ifadeleri kullanıldı.

HALİT KIVANÇ

Duayen gazeteci Halit Kıvanç, 27 Ekim’de 97 yaşında hayata veda etti. Kıvanç için Türkiye Spor Yazarları Derneği Genel Merkezi’nde (TSYD) tören düzenlendi. Kıvanç’ın cenazesi Zincirlikuyu Mezarlığı’nda toprağa verildi.

TOLGA GÜLERYÜZ

Amasya’nın Merzifon ilçesinde Çorum’dan dönen ‘Baş Belası’ isimli tiyatro oyununun ekibinin bulunduğu minibüs, TIR’a çarpmıştı. 21 Kasım’da gerçekleşen kazada 3 kişi hayatını kaybetti. Yaşamını yitirenlerden biri de oyuncu Tolga Güleryüz’dü. Güleryüz, memleketi İzmir’de defnedildi.

ERDAL UĞURLU

İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nde görev alan balet ve koreograf Erdal Uğurlu, 10 Aralık’ta hayatını kaybetti. Uğurlu, bir süredir kanserle mücadele ediyordu.

Erdal Uğurlu, 8 Ocak 1965 yılında Ankara’da dünyaya geldi. Uğurlu aralarında ‘Çıplak Vatandaşlar’, ‘Kırmızı’, ‘Özel Hayatlar’ ve ‘Gel Evlenelim Yürü Boşanalım’ın da yer aldığı çok sayıda tiyatro oyununda da oyuncu ve koreograf olarak yer almıştı.

SARPER ÖZSAN

İşçi Sınıfının Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü olan 1 Mayıs’ın simgeleşmiş marşlarından 1 Mayıs’ın söz yazarı ve bestecisi Sarper Özsan 19 Aralık’ta 78 yaşında Ankara’da hayata gözlerini yumdu.

AYDIN ILGAZ

Türk edebiyatının önemli yazarlarından Rıfat Ilgaz’ın oğlu, Çınar Yayınevinin kurucusu Aydın Ilgaz, 19 Aralık’ta 82 yaşında hayata veda etti.

Türkçe edebiyatın önemli isimlerinden Rıfat Ilgaz’ın oğlu Aydın Ilgaz, 82 yaşında İstanbul’da hayatını kaybetti. Ilgaz, Çınar Yayınları’nın kurucusu ve sahibiydi.

Aydın Ilgaz, 2004 yılında Rıfat Ilgaz’ın ‘Hababam Sınıfı’ ve ‘Sınıf’ kitaplarıyla ilgili anılarını ‘Sınıf’ın Efsanesi’ başlıklı kitabında toplamıştı.

PAKİZE SUDA

Geçtiğimiz aylarda demans teşhisi konulan oyuncu Pakize Suda, beynine pıhtı atması sonucu, 21 Aralık’ta 70 yaşında hayatını kaybetmişti. Suda, Muğla’nın Menteşe ilçesindeki Kurşunlu Camii’nde kılınan cenaze namazı sonrası, Menteşe Şehir Yeni Mezarlığına defnedildi.

23 Nisan 1952 yılında İzmir’de doğan Pakize Suda, Girit kökenliydi. İzmir Kız Lisesi’ni bitiren Suda, 1969’da 17 yaşındayken katıldığı bir yarışmada Ege Güzeli seçilmiş, sonra da şarkıcılık yapmaya başlamıştı. Bazı filmlerde yan rollerde oynayan Pakize Suda, 1978 Dünya Kupası dönemimde ‘Biz Kadınlar’ isimli şarkısı ile popüler olmuştu.

45’LİK PLAKLARI

1978 – Ver Aşkını & Aşk Budur İşte
1978 – Nerden Bilsin Alem Beni & Biz Kadınlar

KİTAPLARI

Ağız Tadıyla Sevişemedik
Yenmiş Yutulmuş Sözler

OYNADIĞI FİLMLER VE TV DİZİLERİ

1971 – Feride
1971 – Saraylar Meleği
1972 – Tarkan: Altın Madalyon: Honoriya
1973 – Kurt Kapanı
1976 – Kime Niyet Kime Kısmet
1978 – Yara
1985 – Ayrılık Acısı
1987 – Tanrı Seni Korusun
1987 – Alnımdaki Bıçak Yarası
1987 – Küçüğüm
1991 – Kayıp Aranıyor
1996 – Başka İstanbul Yok (TV Dizisi)
1998 – Erguvan Yılları
2002 – Pembe Patikler: Hadiye Yenge
2003 – Hayat Bilgisi: Pakize
2005 – Davetsiz Misafir: Kehribar
2006 – Dünyayı Kurtaran Adamın Oğlu
2006 – Sevda Çiçeği: Nazan Anne
2007 – Çılgın Dersane

SUNDUĞU TV PROGRAMLARI

Lezzete Yolculuk
Miş Muş Lütfen Bu Konuya Girmeyelim
Dobra Dobra
Konuşa Konuşa
Lezzet Yolculuğu
Pakize Suda İle Gece Yarısı
Pakizeli Günler
Türkiye Konuşuyo

2022 yılında kaybettiklerimiz

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

2 Yorum

  1. Cok gitmis ya

  2. 1 Ocak 2023, 00:43

    ben de, İlhan İrem’i hatırlatmak istiyorum. gerçek eğilip bükülmeyen bir insandı.

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!