‘Darbe raporu’ yılan hikayesine döndü… Herkes birbirini yalanladı

15 Temmuz Araştırma Komisyonu Başkanı AKP'li Reşat Petek, kayıp darbe raporunu hazırlayıp Meclis Başkanlığına sunduklarını söylemişti. Eski ve TBMM Başkanları İsmail Kahraman ve Mehmet Şentop ise aksi iddialarda bulundu. Komisyonda yer alan Aytun Çıray ise tümünü yalanladı.

featured

15 Temmuz FETÖ’cü darbe girişiminin 6. yılında, Meclis 15 Temmuz Araştırma Komisyonu’nun kayıp raporu yine siyasetin ana tartışma gündem maddelerinden biri.

15 Temmuz 2016’daki darbe girişiminden sonra benzer olayların bir daha yaşanmaması için alınması gereken önlemleri de kapsayan Meclis Araştırması Komisyonu kurulmuştu. Komisyon 4 Ekim 2016’da çalışmalarına başladı, 4 Ocak 2017’de komisyonun CHP’li üyelerinin “Süre uzatma” taleplerine rağmen, çalışmalar sonlandırıldı. 141 kişi dinlendi. Komisyon Başkanı Reşat Petek, hazırlanan raporu 12 Temmuz 2017’de TBMM Başkanlığına sunduğunu söylemişti. AKP’li Reşat Petek, “15 Temmuz Araştırma Komisyonu Raporu”nu TBMM Başkanı İsmail Kahraman‘a kameralar önünde verdiğini ve görevlerinin sona erdiğini belirtmişti.

Petek, raporun neden yayımlanmadığına dair soruya, “Onu TBMM Başkanı Mustafa Şentop‘a sorabilirsiniz. Veya İsmail Kahraman’a” yanıtını vermişti.

Bu sözler üzerine önce TBMM Başkanı Mustafa Şentop’tan açıklama geldi. Şentop, “İçtüzük hükümlerine uygun olarak tüm süreçleri tamamlanmış bir Meclis Araştırması Komisyonu raporu, TBMM Başkanlığı’na sunulmamıştır” dedi.

Ardından önceki TBMM Başkanı İsmail Kahraman konuştu. Kahraman, “Dosya tekemmül edemedi ve öylece kaldı” dedi. Raporun her zaman görüşülmesi, incelenmesinin mümkün olduğunu belirten Kahraman, “Meclis kabul ettiği sürece yeniden incelenir” ifadelerini kullandı.

Söz konusu komisyonda yer alan dönemin CHP Milletvekili, şimdi İYİ Partili Aytun Çıray ise hem İsmail Kahraman’ı hem Reşat Petek’i yalanladı.

Çıray, 15 Temmuz Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu raporu ile ilgili, “Ortada kadük olan bir rapor falan yoktur. Gereken çalışmayı yapmamış olduğu izlenimi verilmek istenen bir komisyon ve kamuoyunun kadük kaldığına inandırılmak istendiği bir rapor vardır” dedi.

İYİ Partili Aytun Çıray, yazılı açıklamasında 15 Temmuz Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu raporunun gerçeklerin üstünü örten, çarpıtan bir rapor olarak ortaya çıktığını ifade etti.

Çırnay, “Biz, oldu bitti ile dayatılan bu rapora elbette itiraz ettik. Bu itirazımızı, ceza hukuku açısından suç teşkil edeceği uyarısında da bulunduğumuz resmi bir dilekçe ile TBMM Başkanlığı’na sunduk. Bununla da yetinmedik ve doğrudan doğruya rapora ilave edilmesi gereken çok kritik unsurlardan oluşan çalışmamızı da ayrıca Meclis Başkanlığı vasıtasıyla komisyona ilettik. Maalesef bütün bu çabalar, başkanlık dönemi hiç de hayırla yad edilemeyecek Sayın İsmail Kahraman tarafından adeta bozuk para gibi harcanarak, dikkate alınıp gerektiği şekilde işleme konulmadı. Raporun bizim katkılarımızla oluşacak yeni şeklinin yüce Meclis’e sunulması ve gereken onayı alması engellendi. Kısaca ortada kadük olan bir rapor falan yoktur. Gereken çalışmayı yapmamış olduğu izlenimi verilmek istenen bir komisyon ve kamuoyunun kadük kaldığına inandırılmak istendiği bir rapor vardır” dedi.

Dönemin Komisyon Başkanı, eski AKP Milletvekili Reşat Petek’in açıkladığı raporun eksik olduğunu öne süren Çıray, “Gerçeklerin eninde sonunda ortaya çıkmak gibi bir huyu var. Hakikat bir kere daha hükmünü icra etti. Komisyon Başkanı Reşat Petek, durup dururken, ortadan kaybolduğu dahi iddia edilen raporu, özellikle CHP’li üyelerin itirazlarının dikkate alınmadığı şekliyle kendi hukuk bürosunun sitesine koyuverdi. Ancak o rapor eksiktir. Belli ki Petek, bunu, önümüzdeki yeni dönemin koşullarında herhangi bir hukuki ve siyasi suçlamanın muhatabı olmamak için yaptı” değerlendirmesine bulundu.

‘Darbe raporu’ yılan hikayesine döndü… Herkes birbirini yalanladı

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!