AB ve Almanya’dan Tunus açıklaması

featured

Avrupa Birliği (AB), Tunus’ta anayasaya, kurumlara ve hukukun üstünlüğüne saygı duyulması çağrısında bulundu. Alman hükümeti de Tunus’ta parlamentonun askıya alınmasından kaygılı olduklarını belirtti.

AB Komisyonu sözcülerinden Nabila Massrali, Tunus‘ta Cumhurbaşkanı Kays Said’in Meclisin yetkilerini dondurma kararıyla ilgili AA’ya konuştu. 

Tunus’taki gelişmeleri yakından izlediklerini belirten Massrali, “Tunuslu tüm aktörlere anayasaya, anayasal kurumlara ve hukukun üstünlüğüne saygı göstermeleri çağrısında bulunuyoruz.” ifadesini kullandı.

Massrali, ayrıca Tunus’ta istikrarın korunması için sükunetin sağlanması ve şiddete başvurulmaması çağrısı yaptıklarını kaydetti.

ALMANYA’DAN DİYALOG ÇAĞRISI

Alman hükümeti de Tunus’ta yaşanan son gelişmelere ilişkin, demokratik anayasal düzene hızla dönüş çağrısında bulundu. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Adebahr, Berlin’de yaptığı açıklamada, Tunus’ta parlamentonun askıya alınmasından kaygılı olduklarını belirtti.

“Ülkede demokratik anayasal düzene hızlı dönüş” çağrısında bulunan Adebahr, “demokrasinin bir an önce yeniden tesis edilmesi gerektiğine inandıklarını” ifade etti.

Adebahr, 2011’de Tunus’taki ‘Arap baharı’ndan bu yana ülkede demokratik başarılar olduğunu savunarak “Tunus halkı demokrasi istiyor ve demokrasi ülkede bir yer edindi.” ifadesini kullandı.

Almanya’nın ülkenin siyasi liderlerinden demokratik ve anayasal süreçlere yönelik adımlar beklediğine işaret eden Adebahr, “Şimdi anayasal düzene hızla geri dönmek önemli. Tüm tarafları anayasanın korunmasını ve uygulanmasını güvence altına almaya çağırıyoruz, bu bizim açımızdan sivil hak ve özgürlükleri de içeriyor.” diye konuştu.

Adebahr, Tunus’ta siyasi ve ekonomik reformları hızlandırmak için ülkenin anayasal organlarının liderleri arasında yapıcı diyalog çağrısında da bulundu.

TUNUS’TA YAŞANANLAR

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said Meclisin tüm yetkilerini dondurduğunu, milletvekillerinin dokunulmazlığını askıya aldığını, mevcut Başbakan Hişam el-Meşişi’yi görevden aldığını ve kendi atayacağı bir başbakanla yürütmeyi devralacağını duyurmuştu.

Said ayrıca kendisini yolsuzluk dosyalarını ortaya çıkarma gerekçesiyle başsavcılık görevini de üstlendiğini belirtmişti.

Tunus Meclis Başkanı ve Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi ile beraberindeki milletvekillerini meclise almamıştı.

Cumhurbaşkanı Kays Said’in kararları üzerine halkı barışçıl mücadeleye çağıran Gannuşi, olanları bir ‘darbe’ olarak nitelemişti.

Türk Dışişleri tarafından yapılan açıklamada, “Tunus anayasasının hükümleri çerçevesinde demokratik meşruiyetin en kısa sürede yeniden tesis edilmesini temenni ediyoruz” açıklaması yapılmıştı.

Ankara’dan üst üste Tunus mesajları

AB ve Almanya’dan Tunus açıklaması

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!