Akit yazarı, Messi’nin dövmelerindeki ‘tehlikeyi’ gördü

Yeni Akit Gazetesi yazarı Ahmet Gülümseyen, dünyaca ünlü futbolcu Lionel Messi'nin dövmelerine dikkat çekerek futbolundan dolayı Messi’yi örnek alan çocuğunun onun gibi yaşamak için dövme yaptırabileceği fikrini savundu. Dövmenin İslam dininde caiz olmadığını söyleyen Gülümseyen, "Müslüman için ‘haram’ fetvası verilen ‘dövme’ yaptıran yerli oyuncu sayısı, ülkemize gelen ‘dövmeli’ yabancı sporcuları geride bırakacak kadar yaygınlaşmış durumda! Bu garip gidişe ‘dur’ diyecek bir kulüp, federasyon, başkan, müdür ne gördük ne de duyduk!" ifadelerini kullandı.

featured

Katar’ın ev sahipliğinde düzenlenen 2022 FIFA Dünya Kupası’nı, normal süresi 2-2, uzatma bölümü 3-3 sona eren finalde, Fransa’yı penaltı atışlarıyla yenen Arjantin kazandı. Arjantin’in yıldız oyuncusu Lionel Messi, Dünya Kupası tarihinde grup aşamasında, son 16 turunda, çeyrek finalde, yarı finalde ve finalde fileleri havalandıran ilk oyuncu unvanını elde etti.

Dünya Kupası finali hâlâ gündemdeki yerini korurken, Yeni Akit Gazetesi yazarı Ahmet Gülümseyen, Lionel Messi’yi köşe yazısına taşıdı.

Gülümseyen, Messi’nin başarılarının yanı sıra sorgulanması gereken ayrıntıların olduğunu söyledi. Gülümseyen, Messi’nin dövmelerine dikkat çekerek “Futbolundan dolayı Messi’yi örnek alan çocuk veya gencimiz, onun gibi yaşamak, onun gibi giyinmek, onun gibi vücuduna dövme yaptırmak isteyebilir mi? İster mi, ister” ifadelerini kullandı.

“Müslüman için ‘haram’ fetvası verilen ‘dövme’ yaptıran yerli oyuncu sayısı, ülkemize gelen ‘dövmeli’ yabancı sporcuları geride bırakacak kadar yaygınlaşmış durumda” diyen Gülümseyen “Bu garip gidişe ‘dur’ diyecek bir kulüp, federasyon, başkan, müdür ne gördük ne de duyduk! Dileriz, bu ‘kanayan’ yaraya birileri ‘neşter’ vurma erdemliği gösterir.” ifadelerini kullandı.

‘MESSİ’NİN DÖVMELERİ HANGİ MESAJI VERİYOR?’

Gülümseyen’in köşe yazısından öne çıkanlar şöyle:

“Katar’da ortaya çıkan tablonun son/final ‘karesi’, Arjantin takımının şampiyonluk kupasını kaldıran Lionel Messi’nin Instagram hesabından kupayı kaldırdığı fotoğrafın 57,2 milyon kişi tarafından beğenilmesi. Bu durum, sosyal medya paylaşım sitesinde bir rekor olarak değerlendirdi. Evet, her alanda futbolda da ‘yıldız’ oyuncu olduğunuzda, toplumda her kesimin dikkatlerin üzerinize yönelmesi, adeta ‘otomatik’ hal alıyor. Bu durum ise örnek alınma, misal gösterilme, model olarak ön plana çıkma, manası taşıyor. Messi’nin dış görünüşlerindeki dövmelerinin ne anlama geldiği konusunda yaptığımız bilgi taramasında, oğlu Thiago’nun el izi, melek kanatları, çiçek deseni, Hz. İsa silueti, kapalı lotus çiçeği, Katolik kilisesine ait bir pencere gibi farklı dövme desenlerine rastladık. Futbolda madem dövme serbest, oyuncu inancının gereği dövme yaptırabilir. Hatta dövme yaptırdığı eliyle de kazanılan Dünya Kupası’nı kaldırabilir. Anlayış bu. Ne var ki yapılan bu hareket veya fotoğraf karesinde, şeklinde düşünülebilir. Halbuki, ‘Kazın ayağı –hiç de- öyle değil!’

‘DİNİMİZCE CAİZ DEĞİL’

Arjantin takımının şampiyonluğunda pay sahibi olan Lionel Messi’nin 57,2 milyon beğeni alan fotoğrafındaki dövmesinin üzerinde hangi motif var, hangi mesajları veriyor şeklinde ki ayrıntılar, işin detayı. Üzerinde düşünmemiz gereken ‘dövme’nin taşıdığı anlam kadar, İslam inancındaki yeri. Dinimizce ‘caiz mi, değil mi?’ hususuna bakıp, ona göre değerlendirmek gerek. Dövme konusunda Diyanet’in verdiği fetvası şöyle; “Dövme yani vücuda iğneler batırarak deri altına boya zerk etmek sureti ile deri üzerinde çeşitli şekiller oluşturmak dinimizce yasaklanmıştır. Vücudunda dövme bulunan bir kimse, sağlığına zarar vermeyecek yöntemlerle onu ortadan kaldırmalıdır. Bu mümkün olmazsa Allah’tan bağışlama dilemesi, yaptığından pişman olması gerekir”

‘BU GİDİŞATA DUR DİYECEK BİR FEDEFASYON NE DUYDUK NE GÖRDÜK’

‘Ne olacak ki?’ dediğimiz de, süreç içerisinde o küçük ayrıntılar, çocuk ve gençlerimiz başta olmak üzere toplumumuz üzerinde kapanması güç, derin yaralar açtığına şahit olmaktayız. Tabii ki Messi’nin kolundaki ‘dövme’ kendisini bağlar. Bu bağlayıcılık uluslararası, yayınları 5 milyar insana ulaşan bir organizasyon olunca, işin rengi değiştiği gibi, o derece önemi de artıyor! İşte o vakit hepimizi ilgilendiriyor. Bu tür organizasyonların kurallarını koyan ve tertipleyenler, sporu bir araç olarak kullanıp kendi ideolojilerinin/zehirlerini toplumlara ‘enjekte’ eden, Hakk’tan uzak, batılı olarak isimlendiren anlayış. Örneğin; Futbolundan dolayı Messi’yi örnek alan çocuk veya gencimiz, onun gibi yaşamak, onun gibi giyinmek, onun gibi vücuduna dövme yaptırmak isteyebilir mi? İster mi, ister. Bu olumsuz etkileşimin yansımalarını daha somut örnek vermek gerekirse atletizm, voleybol, futbol v.b spor branşı ayırt etmeksizin, yerli olarak tanımlanan oyunculara bakmak yeterli olacaktır. Müslüman için ‘haram’ fetvası verilen ‘dövme’ yaptıran yerli oyuncu sayısı, ülkemize gelen ‘dövmeli’ yabancı sporcuları geride bırakacak kadar yaygınlaşmış durumda! Bu garip gidişe ‘dur’ diyecek bir kulüp, federasyon, başkan, müdür ne gördük ne de duyduk! Dileriz, bu ‘kanayan’ yaraya birileri ‘neşter’ vurma erdemliği gösterir.”

Akit yazarı, Messi’nin dövmelerindeki ‘tehlikeyi’ gördü

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. 23 Aralık 2022, 16:10

    Osmanlı da ajanlar kafalarına dövme yapılır havadis götürürlerdi. Dövme yapmak haram değil, İslam da yapılmaması tavsiye edilir. Çocuklar ise izinsiz dövme bile yaptıramaz. Yetişkin insanların yaptırması ise seni ilgilendirmez, istediği gibi de giyinir sana mı soracaklar

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!