Anayasa ile yasa çelişiyor… AYM kendi kendine dava açacak

featured

Anayasa Mahkemesi’nin HDP görüşmesinde sürpriz bir karar daha alındı. Parti kapatma için Anayasa’da 3’te 2 çoğunluk aranacağı, yasada ise 5’te 3 çoğunluk aranacağı belirtiliyor. AYM bu çelişkiyi gidermek için kendi kendine dava açacak. Siyasi Partiler Yasası’nın ilgili hükmü iptal edilecek. HDP görüşmesi Anayasa’da belirtilen 3’te 2 çoğunluk şartı ile yapılacak.

Anayasa Mahkemesi dün Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın HDP’nin kapatılması talepli iddianamesinin ilk incelemesini yaptı. İddianame eksiklik bulunmadığı gerekçesiyle oybirliği ile kabul edildi ve yargılama süreci resmen başladı. Ancak AYM Genel Kurulu’nda dün önemli bir gündemin de müzakere edildiği ortaya çıktı.

ANAYASA VE YASA ÇELİŞİYOR

Habertürk’ten Fevzi Çakır’ın haberine göre, AYM Genel Kurulu’nda parti kapatma davalarında hangi çoğunluğun aranacağı konusu tartışıldı. Çünkü bu konuda Anayasa ve Siyasi Partiler Yasası farklı hükümler içeriyordu. Anayasa’da bir siyasi partinin temelli kapatılmasında 3’te 2 çoğunluk aranacağı (2010 değişikliği) hüküm altına alınırken, Siyasi Partiler Yasası’nda ise 5’te 3 çoğunluk aranacağı (2003 düzenlemesi) hükmüne yer veriliyor.

Anayasa hükmü her zaman öncelikli olsa da Genel Kurul’da yapılan müzakereler sonucunda bu çelişkinin giderilmesi konusunda görüş birliğine varıldı. Peki bu çelişkinin giderilmesi için hangi yola başvurulacak?

ÇELİŞKİ NASIL GİDERİLECEK?

AYM Genel Kurulu’nda çelişkinin giderilmesi için ilginç bir yola başvurulması kararı alındı. Buna göre, AYM Siyasi Partiler Yasası’nın ilgili hükmünün iptali için kendi kendine dava açacak. Bu kapsamda bir raportör görevlendirmesi yapıldı. Raportör Anayasa ve yasa hükümlerini inceleyerek, hazırlayacağı raporu AYM Genel Kurulu’na sunacak.

Raporun gelmesinin ardından AYM, kendi kedine iptal davası açacak. Siyasi Partiler Yasası’nın parti kapatma görüşmelerinde 5’te 3 çoğunluk aranacağına dair hükmün iptali istenecek. AYM, HDP görüşmesi öncesinde bu gündemle toplanarak, ilgili hükmün iptaline karar verecek. HDP görüşmesi Anayasa’da yer alan 3’te 2 çoğunluk (kapatma için 15 üyeden en az 10’unun “evet” demesi gerekecek) şartı üzerinden gerçekleştirilecek.

SİYASİ PARTİLER YASASI NE DİYOR?

Siyasi Partiler Yasası’nın 98. Maddesi şu hükmü içeriyor:

“Siyasi partilerin kapatılması davaları, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı tarafından Anayasa Mahkemesinde açılır. (Ek cümle: 2/1/2003-4778/9 md.) Siyasî partilerin kapatılması davalarında kapatılmaya karar verilebilmesi için beşte üç oy çokluğu şarttır. Anayasa Mahkemesince verilen kararlar kesindir…”

ANAYASA NE DİYOR?

Anayasa’da 2010 Referandumu ile yapılan değişiklikle parti kapatmalar zorlaştırıldı. Anayasa’nın Yüksek Mahkemenin “Çalışma ve yargılama usulünü” belirleyen 149. Maddesinin ilgili hükmü şöyle:

“…Siyasî partilere ilişkin dava ve başvurulara, iptal ve itiraz davaları ile Yüce Divan sıfatıyla yürütülecek yargılamalara Genel Kurulca bakılır, bireysel başvurular ise bölümlerce karara bağlanır. Anayasa değişikliğinde iptale, siyasî partilerin kapatılmasına ya da Devlet yardımından yoksun bırakılmasına karar verilebilmesi için toplantıya katılan üyelerin üçte iki oy çokluğu şarttır…”

Anayasa ile yasa çelişiyor… AYM kendi kendine dava açacak

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

2 Yorum

  1. HDP’ye kapatma davası açmasalardı anayasa mahkemesi uyumaya devam edecekti anlaşılan. Birileri toplum mühendisliği faaliyeti yürütüyor, halkın kanunlara ve anayasal düzene karşı güvenini sarsmaya, farklı bir yönetim tarzına ikna etmeye çalışıyorlar. Sadece bu değil; sosyal medya üzerinden, ellerinde meşale ve dirgenler ile organize olan cahil yığın da şu anda bile ikna olmuş durumda. Sübyancıyı zindana atıp ömür boyu orada tutsanız bunu alkışlayabilecek cahil bir yığınımız var. Sübyancı örneğini bilerek irite ettiği için verdim, insanların buna ses çıkarmaması ile hoşnut olması ile başlar süreç, sonrasında iki gün sonra bir bakmış ki muhalif görüşünden dolayı zindanlarda kendisi çürüyor.

  2. Düzden yada tersten farketmez. Hiçbir işe yaramaz. AİHM kararlarını bir üst mahkeme kararları olarak tanıdın mı? Tanıdın. Bitti. Astala vista baby…

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!