1. Haberler
  2. Dünya
  3. Avrupa Komisyonu ilk kez Gazze için ‘soykırım’ dedi

Avrupa Komisyonu ilk kez Gazze için ‘soykırım’ dedi

Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Teresa Ribera, İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki operasyonlarını "soykırım" olarak nitelendirdi. Böylece, savaşın başından bu yana İsrail ilk kez bir Avrupa Komisyonu üyesi tarafından açık bir dille soykırımla suçlanmış oldu.

featured

Deutsche Welle Türkçe’nin aktardığına göre Paris Siyasi Bilimler Akademisi’nde (Sciences Po) katıldığı bir etkinlikte konuşan Ribera, “Gazze’de yaşanan soykırım, Avrupa kentlerinde yayılan protestolara ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi üyesi 14 ülkenin acil ateşkes talebine rağmen, tek sesle konuşamayan ve hareket edemeyen Avrupa’nın iflasını ifşa ediyor” ifadelerini kullandı.

Daha önce yaptığı açıklamalarda da İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarını ağır bir dille eleştiren İspanyol siyasetçi Teresa Ribera’nın “soykırım” kelimesini kullanması bir ilke işaret ediyor. Avrupa Komisyonu üyeleri ile Avrupa Birliği’ne üye ülkelerin temsilcilerinin büyük çoğunluğu, Gazze Savaşı ile ilgili açıklamalarında bugüne dek “soykırım” ifadesini kullanmaktan kaçınmıştı. İsrail ise “soykırım” suçlamalarını reddediyor.

İSRAİL SAVUNMA BAKANI: ‘CEHENNEMİN KAPILARI AÇILDI’

Öte yandan, İsrail Savunma Bakanı Yisrael Katz, ABD merkezli X şirketinin sosyal medya platformundan yaptığı açıklamada, İsrail ordusunun işgal saldırıları kapsamında ilk kez Gazze kenti içinde çok katlı bir binaya saldırı düzenleyeceği tehdidinde bulundu.

“Gazze’de cehennem kapılarının sürgüleri kaldırılıyor.” ifadesini kullanan Katz, Hamas’ın ya İsrail’in saldırılarını son erdirmek için öne sürdüğü silah bırakma ve tüm esirlerin serbest kalması şartlarını kabul edeceğini ya da “ortadan kaldırılacağını” söyledi.

Katz, “Kapılar açıldığında kapanmayacak ve İsrail ordusunun saldırıları yoğunlaşacak.” ifadesiyle, 1 milyon Filistinlinin bulunduğu kente şiddetli saldırılar düzenleyeceklerini belirtti.

İSRAİL ORDUSU, GAZZE KENTİNE SALDIRILARI ARTIRIYOR

İsrail Ordu Sözcüsü Avichay Adraee, ABD merkezli X şirketinin sosyal medya platformundan yaptığı açıklamada, Gazze kentini işgal için yürüttükleri saldırıların kapsamını genişleteceklerini duyurdu.

Kentteki binalara şiddetli saldırılar düzenlemeye başlayacaklarını belirten Adraee, işgal için yürütecekleri saldırıları gerekçe göstererek şu ana kadar birden çok kez yerinden edilmiş Filistinlilerin kenti terk etmesini istedi.

İsrail ordusu, 29 Ağustos’ta “tehlikeli çatışma bölgesi” ilan ettiği Gazze kentinin dış mahalleleri Zeytun ve Sabra’ya yoğun saldırılarını sürdürüyor.

İSRAİL, GAZZE’Yİ İŞGAL KARARI ALMIŞTI

İsrail Güvenlik Kabinesi, 8 Ağustos’ta bölgenin kuzeyindeki Gazze kentinin işgal edilmesine yönelik plana onay vermişti.

Plana göre ilk aşamada yaklaşık 1 milyon Filistinli güneye kaydırılacak, kent kuşatılacak ve yoğun saldırılar sonrası işgal edilecek.

İkinci aşamada ise büyük ölçüde harabeye dönmüş olan Gazze’nin kent merkezindeki mülteci kamplarının işgali öngörülüyor.

İsrail, 1967’den 2005’e kadar 38 yıl boyunca Gazze Şeridi’ni işgal altında tutmuştu. Bugün yaklaşık 2,3 milyon Filistinlinin yaşadığı GazzeŞeridi 18 yıldır ağır bir abluka altında bulunuyor.

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Veryansın TV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya abone olun!